Тенисът ликува: Бляскав Кирьос повали Циципас в мача на турнира!

от в 23:18 на 02.07.2022
Мирела Николова

Сблъсъкът между Ник Кирьос и Стефанос Циципас се очакваше с най-голям интерес през днешния ден, като очакванията на публиката напълно се оправдаха. Въпреки множеството скандали, на които станахме свидетели в хода на срещата, двамата ни предоставиха възможност да наблюдаваме първокласен тенис и редица впечатляващи отигравания, като в крайна сметка победител от този наелектризиращ двубой излезе Кирьос. Австралиецът за пореден път разкри огромния потенциал, с който разполага, и след 3 часа и 11 минути сломи световния №4, за да оформи крайното 6:7(2) 6:4 6:3 7:6(7). Така той продължава към осминафиналите, където предстои да се изправи срещу Брандън Накашима.

Още от началните минути на срещата двамата демонстрираха изключително високо ниво на игра и не пропускаха възможност да ускорят топката, за да поемат инициативата в разиграването. На гърка му се налагаше често да играе на второ подаване, което бе безмилостно атакувано от Кирьос, и така австралиецът достигна до общо четири брейкбола в хода на сета, които обаче Циципас не позволи да бъдат материализирани. От своя страна, световният №40 можеше да разчита изцяло на помощта на сервиса си и рядко губеше точки на свое подаване, което предизвика развръзката на частта да дойде в тайбрек. Там шампионът от турнира в Майорка показа класата си и след серия от изключителни прецизни отигравания прибави откриващия сет към своята сметка.

Втората част бе изпълнена със също толкова голяма доза интрига, като равенството остана непокътнато до 4:4. Последва гейм изцяло в стила на Ник, който поведе с 40:0, но след това допусна грешки от някои рутинни позиции и позволи на Циципас да достигне до шанс за брейк. Все пак непоставеният състезател незабавно се мобилизира и поправи щетите след ас от втори сервис и форхенд уинър на линията, а не след дълго на свой ред се сдоби със сетбол, от който веднага се възползва, за да изравни общия резултат.

Третият сет предложи изключителна драма, тъй като в началото ѝ Циципас изстреля топка към трибуните, което накара Кирьос да поиска дисквалификацията му. Макар желанието му да не бе удовлетворено, той не понижи нивото си на игра, а даже напротив. Благодарение на отлично насочените си високоскоростни удари австралиецът предизвикваше грешки от ракетата на противника, което доведе до пробив аванс и 4:1 в негова полза. Оттам насетне Ник продължи да бъде абсолютно безапелационен от сервис линията и скоро взе предимство в отделните части.

На старта на четвъртия сет Циципас изостана с 0:40 в дебютното си подаване, но впоследствие успя да наложи своята игра и да се спаси от инкасирането на ранен пробив. Последваха няколко рутинни гейма за сервиращите, преди проблемите на начален удар за световния №5 отново да напомнят за себе си при 3:3. Тогава Кирьос достигна до два поредни брейкбола след великолепен минаващ удар по правата, но гъркът за пореден път показа изумителна психическа устойчивост и шансовете за пробив отидоха в историята. 

В ответното си подаване австралиецът бе изправен пред изоставане от 0:40 след серия от чудесни изпълнения на противника, но веднага след това отпусна ръката и спечели последвалите пет точки, за да опази паритета - 4:4. След спасен сетбол от Кирьос в десетия гейм изходът и на този сет бе решен в тайбрек, който от самото си начало бе изключително оспорван. В края му обаче канберецът демонстрира удивително чувство към топката и успя да оползотвори втория си мачбол след ювелирно изпълнение на къса топка, секунди след която можеше да ликува с крайната победа.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тенисът ликува: Бляскав Кирьос повали Циципас в мача на турнира! Мирела Николова
Теми:  
atp | Ник Кирьос | стефанос циципас | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook