Тиафо преодоля Милман в петсетова драма; Чилич не допусна изненада срещу Гомбош

от в 02:03 на 04.09.2020
Анисия Стоева


Марин Чилич не допусна изненада от словашкия тенисист Норберт Гомбош след двубой, продължил точно три часа -  6:3 1:6 7:6 7:5. Така Чилич се класира за третия кръг на US Open 2020, където ще срещне втория поставен Доминик Тийм.



Хърватинът стартира двубоя не по най-добрия начин, допускайки пробив още в откриващото си подаване. Макар ранния си аванс, словакът не успя да затвърди брейка, а шампионът от 2014 започна да намира ударите си, което му помогна да възстанови перитета. Чилич повиши нивото си точно когато трябваше, за да пробие отново за 5:3, като не допусна изненади и реализира още първия сетбол, който сложи край на първата част.

Вторият сет обаче премина изцяло под контрола на Гомбош, като словакът умело комбинираше стабилни удари от основната линия с мощни уинъри. Световният №38 пък загуби ритъма си и допусна сериозен спад в играта си, като записваше грешка след грешка, оформяйки крайното 1:6.

Нещата придобиха благоприятен вид за Гомбош, който започна третата част с брейк, реализирайки страхотна серия от шест поредни гейма. Марин обаче вдигна своето ниво, започна да предприема повече рискове и акции към мрежата, които му донесоха изравняване в геймовете, а след това и спечелен тайбрек след 7:2. Четвъртата и последна част бе решена от късен пробив за 6:5, а той бе последван от безпроблемен сервис гейм за бившия победител в надпреварата.

https://twitter.com/usopen/status/1301607407076782080?s=19

 

Франсис Тиафо зарадва домакините, превръщайки се във втория американец, който намери място в третия кръг, след като това вчера стори Тейлър Фриц. Световният номер 82 преодоля съпротивата на Джон Милман в оспорвана петсетова битка и така се превърна в следващия съперник на Мартон Фучович - 7:6(6) 3:6 1:6 6:3 6:3.



Биг Фо стартира двубоя изключително категорично, натрупвайки комфортна преднина в откриващата част, като дори сервираше за спечелването на сета, но колебанието и сериозният подем в играта на Милман оказаха своето влияние. Австралиецът набра инерция и след няколко фамозно изпълнени удара изравни силите и вкара частта в тайбрек, който обаче отиде на сметката на Тиафо.

След поискания от американския състезател медицински таймаут и видното неразположение, което изпитваше в началото на втората част, нивото на игра спадна, а непредизвиканите грешки значително увеличиха броя си. Австралиецът грабна възможността, която имаше пред него, намери сили за обрат и изравни сетовете.

Третата част не можеше да се развие по-кошмарно за 22-годишния американец. Милман се възползва от видимия спад в играта на съперника си и обърна развитието на сета в своя полза, демонстрирайки изключителна стабилност както в разиграванията от дъното на корта, така и при излизанията си на мрежата.

Представителят на домакините стартира четвъртата част крайно устремен да търси пътя към успеха в решаващ пети сет, който все още бе далеч. Нямаше никаква останала следа от физическия дискомфорт, който изпитваше местният състезател в началото, тъй като той демонстрира невероятна подвижност по корта, комбинирана със здрави нерви и внушителни завършващи удари, които му гарантираха така желаното удължаване на мача чрез решителен сет.

Стартът бе белязан от тежко подаване за австралиеца, ала той съумя да се измъкне и придоби крехък аванс. Резултатът се движеше равностойно до 3:3, когато Тиафо изведнъж започна да прелива от енергия и покриваше с лекота всяко кътче от корта. Това се отрази и в цифровото измерение на точките, тъй като американецът осъществи два брейка в сервиса на съперника и закономерно триумфира.

https://twitter.com/usopen/status/1301651052530249728?s=19

 

 

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тиафо преодоля Милман в петсетова драма; Чилич не допусна изненада срещу Гомбош Анисия Стоева

Коментари





Следвайте ни в Facebook