Титла на Аустрелиън Оупън ли? Руне допусна обрат от Нишиока в първия си мач за 2023-та

от в 08:28 на 02.01.2023
Калоян Соколов

Холгер Руне направи невероятен скок в развититието си през миналата година, която стартира извън топ 100, а в крайна сметка финишира сред първите 10. Огромна заслуга за прогреса на Руне без съмнение има френския специалист Патрик Муратоглу, с когото 19-годишният играч започна работа от есента насам и двамата постигнаха забележителния рекорд от 18 победи и 3 поражения. Самият датчанин пък заяви, че завоюваната Мастърс титла в края на сезона срещу Новак Джокович е само началото и изрази амбициите си да спечели предстоящия Аустрелиън Оупън, тъй като според него притежава всички качества да го стори. Изглежда обаче тийнейджърът има малко по-висока самооценка за моментните си възможности, съдейки по откриващия му сблъсък за сезона, където той премери сили с Йошихито Нишиока и изненадващо успехът отиде в актива на световния номер 36 - 2:6 6:4 6:4. Така непоставеният тенисист си осигури мач с Макензи Макдоналд в осминафиналната фаза на надпреварата в Аделаида, докато Руне ще търси реванш през идната седмица, когато се очаква да вземе участие на турнира в Окланд.

Срещата започна със сериозни трудности за младока, който трябваше да отразява точки за пробив във всеки един от отриващите си два сервис гейма, но показа здрави нерви и се размина с ранно изоставане в резултата. Впоследствие световният номер 10 на свой ред си създаде шанс да отмъкне съперниковия сервис и демонстрира далеч по-добра ефективност, реализирайки първи брейк в двубоя. Това даде допълнителна увереност на тийнейджъра, чиито удари ставаха все по-остри и японецът просто не можеше да устои на зададеното темпо, което позволи на Руне да удвои аванса си и да затвори първия сет с лекота в своя полза.

Втората част се разви сходно по отношение на резултата, само че ролите бяха разменени и азиатецът доминираше на корта, съумявайки да покрива съвършено своето поле. Нишиока елиминира напълно непредизвиканите грешки от играта си, докато шампионът от Мастърса в Париж категорично изгуби контрол над емоциите си и не можеше да повярва до какви топки достигна съперника му. В крайна сметка нервите изцяло взеха връх над петия поставен и той се оказа догонващ с 1:4, а не след дълго вече знаехме, че победителят ще бъде определен в решителен сет.

Там отново по-нискоранкираният състезател изглежда по-солиден и продължаваше да контраатакува със завидно голям успех. Същевременно началният удар на датчанина го предаде изцяло, като Нишиока пръв проби със сериозното съдействие на двойните грешки от другата страна на мрежата. Младокът показа характер и отговори със светкавичен рибрейк, но просто не можеше да намери нужното постоянство в играта си и до края на двубоя имаше сили да спечели само още един гейм.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Титла на Аустрелиън Оупън ли? Руне допусна обрат от Нишиока в първия си мач за 2023-та Калоян Соколов
Теми:  
atp | Аделаида | йошихито нишиока | Обзори | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook