Титлата е овакантена: Възпитаникът на Вайда с обрат над защитаващия шампион в Хамбург

от в 18:35 на 20.07.2022
Калоян Соколов

Пабло Кареньо Буста никога не е страдал от липса на самочувствие и преди две години заяви, че Рафаел Надал е единственият по-добър тенисист от него на червени кортове. Това му изказване предизвика присмеха на голяма част от тенис феновете, но световният номер 19 все пак действително показа много добри резултати на клей и през миналия сезон спечели първата си титла на ниво ATP 500, триумфирайки с купата в Хамбург. Настоящата година донесе още един финал от тази категория за бронзовия олимпийски медалист, само че Карлос Алкарас го надигра категорично в спора за трофея в Барселона.

Въпросните изяви на Кареньо Буста определено му даваха известни надежди как е способен да защити титлата си в германския град, но той трябваше още във втория кръг да се изправи срещ Алекс Молчан, който бележи страхотен прогрес под ръководството на Мариан Вайда и изненадата беше налице. Словакът за пореден път впечатли с разнообразните си изпълнения и се наложи с 6:3 1:6 7:6(5), за продължи към четвъртфиналната фаза, където го очаква сблъсък с Борна Чорич.

Непоставеният тенисист проби още на старта и впоследствие отрази две възможности за рибрейк, което го отведе до преднина от 3:0. Постепенно испанецът намери обичайния си ритъм от дъното на корта, само че неговият съперник непрекъснато променяше темпото на игра и поддържаше преднината си. Така Молчан получи възможност да сервира за успеха в сета, ала се оказа изправен пред три точки за пробив, които отрази със смела игра и откриващата част отиде на неговата сметка.

Отговорът на защитаващия шампион не закъсня, като той вече печелеше далеч повече точки с помощта на началния си удар и това му даваше шанс да действа с по-голяма доза агресия. Световният номер 48 пък се дръпна много зад основната линия и инициативата премина изцяло на страната на фаворита, чиито силни изяви го изведоха до серия от пет поредни гейма и скоро имахме равенство в общия резултат.

Силните изяви на четвъртия поставен се пренесоха в решителната част, където се откъсна напред с 3:1 и дори можеше да реализира още един брейк, но Молчан продължи да се бори и успя да обърне нещата до 4:3 в своя полза. Оттам насетне силите на корта бяха напълно изравнени и се стигна до заслужен тайбрек, в който словакът показа сериозна доза креативност и на няколко пъти привика Кареньо Буста на мрежата, след което го прехвърляше безпроблемно и заслужено се поздрави с една от най-гръмките победи в своята кариера.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Титлата е овакантена: Възпитаникът на Вайда с обрат над защитаващия шампион в Хамбург Калоян Соколов
Теми:  
atp | алекс молчан | Обзори | пабло кареньо буста | хамбург

Коментари





Следвайте ни в Facebook