Тодор Енев: Оптимист съм за бъдещето на българския тенис

от в 14:51 на 17.08.2018
Георги Христов

България спечели девето място на Световното първенство за девойки до 14 год. в Простейов (Чехия). Нашите момичета се представиха изключително силно и записаха четири победи и две загуби.

България се представи в състав: Катерина Димитрова, Денислава Глушковаи Михаела Цонева. Капитан на отбора е Тодор Енев, а физиотерапевт е Милен Илиев.
Ето какво сподели след първенството капитанът на националките до 14 год. Тодор Енев:

- България спечели 9-о място на Световното първенство за девойки до 14 г. Какви са вашите впечатления от първенството и доволен ли сте от представянето на отбора?
- Изключително силно представяне на момичетата – Катерина, Денислава и Михаела. Числото 9 на някои може да не звучи като толкова предна позиция, но когато се осъзнае, че става въпрос за световно първенство и за спорт като тениса, където конкуренцията е толкова безмилостна, мисля, че всеки ще може да оцени стойността на този успех. А той е резултат на дълъг и постоянен труд. Започнахме успешната си кампания от юни месец с квалификацията за европейските финали, после се класирахме от тези финали - на световните финали. Точно защото знам как извървяхме целия този път, се гордея толкова много с този успех на момичетата, които показаха постоянство и устрем да гонят крайния успех. Да, наистина най-силните ни мачове бяха именно срещу фаворитите. За съжаление, загубихме от Чехия в решителния мач на двойки. Въпреки поражението, за мен именно в тези сблъсъци с един от най-силните отбори в света последните години показахме, че не сме за подценяване. Напротив - затруднихме ги на максимум и наистина малко не ни достигна за крайния успех. Мачът с Япония беше изключително важен за попадането ни сред първите 8 отбори и напрежението си оказа своето психическо влияние. Отново, мачът за двойки беше решителен, където загубихме фатално след 3 мачбола. Но Япония също беше доста силен отбор, който накрая завърши на пето място, така че тези загуби наистина бяха от класни съперници и колкото и да ни е яд за загубите, то поне е видно, че сме били равностойни на едни от най-добрите.

- След тези две загуби записахте четири победи. Трудно ли беше да се вдигнат децата след пораженията?
- Да, няма как, когато си бил толкова близо до жадуван още по-голям успех, да не съжаляваш и да няма емоционален срив, да не искаш постоянно да връщаш времето назад. Определено, най-трудно ми беше да мотивирам момичета след тези загуби, да мислят само занапред. Но се радвам, че заедно успяхме да минем и през този урок. Разбраха, че дори и тези моменти в тениса - като тези загуби, дават своите поуки, обсъдихме грешките, извлякохме ползите, и така съумяхме да вземем максимума от другите мачове - постигнахме отново хубави победи, за да извоюваме тази 9-а позиция в света.

- Следите отблизо детско-юношеския тенис. Как виждате развитието на българските млади тенисисти?
- Радвам се, че имам възможност да работя с всички възрасти. За мен наистина е удоволствие да работя с подрастващите. Опитвам се на всички да предам моя опит, който придобих не само като състезател, но вече от години и като треньор, и мисля, че и резултатите показват, че нещата се получават все по-добре. Радвам се, че продължавам да виждам на корта талантливи деца, които имат амбицията да се развиват. Важно е да успеем да ги запазим в тениса, да ги насочим правилно по пътя към успеха на професионалния тенис.

- Върху какво трябва да се работи най-много при младите таланти?
- За всеки по-запознат с работата с деца, е ясно, че поколенията са много различни, времената - също. Ако нещо е работило преди години, то не бива да се мисли, че същото е напълно адекватно и сега, когато самите деца са много по-различни. В работата си залагам на доказания опит от годините назад, но непрекъснато усъвършенствам и доразвивам, за да съм “в крак” с реалните проблеми на децата и решенията за тях. Трябва много внимателно и професионално да се работи за тяхното развитие още от ранна възраст, но без излишно напрежение и психическо затормозяване в посока “болни амбиции”. Затова и се стремим да работим във все по-добра комуникация с клубовете, с родителите - всички да бъдем едно задружно семейство, с ясно рамкиране на работата на всеки, за да може правилно да се подпомогне развитието на отделното дете. Нивото на професионалния детско-юношески тенис се развива с изключително бързи темпове и се изисква постоянна и последователна работа, за да бъдем наистина конкурентноспособни на най-добрите.
Трябва да се обърне повече внимание на физическата подготовка и на начина на хранене, защото при професионалистите това са основни задължителни елементи от добрата форма.

- Оптимист ли сте за бъдещето на българския тенис?
- Смятам, че съм от хората в българския тенис, които с оптимизъм и всеотдайност работят реално за развитието и постигането на успехи, за да може дори и песимистите да се убедят, че има защо да вярват в оптимистичното настояще и бъдеще на българските тенисисти.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тодор Енев: Оптимист съм за бъдещето на българския тенис Георги Христов
Теми:  
тодор енев

Коментари





Следвайте ни в Facebook