Топ 5 на най-големите изгубени таланти в мъжкия тенис (част първа)

от в 17:05 на 21.12.2020
Калоян Соколов

Мнозина състезатели имат нужния талант и физически дадености да достигнат до световния връх в тениса, само че малцина от тях успяват. Знаем колко нищожни са разликите в топ 100 и как всеки е способен да победи дори световния номер 1 в даден ден, така че тънките детайли са решаващи по пътя към спортно величие. Ставали сме безброй пъти свидетели на обещаващи млади таланти, които изгряват рано и залязват още по-рано, а често причината затова се корени в липсата им на отдаденост към играта или проблеми с менталната настройка. В тази кратка поредица от материали ще ви представим именно част от тенисистите, за които определено можем да кажем, че са постигнали далеч по-малко спрямо техните реални възможности.

5. Марк Филипусис

Трудно е да определиш двукратен финалист от Шлема за изгубен талант, но в този случай етикетът далеч не е преувеличен. Физиката и мощта в ударите на австралиеца е толкова плашеща, че дори и най-големите скептици не могат да си представят как подобен тенисист би останал без "мейджър" трофей. 23-годишният Филипусис изнася два знаменити двубоя през 1999-а година, когато извежда страната си до триумф в Купа "Дейвис" срещу отбора на Франция, а в тима на "петлите" виждат в негово лице бъдещ световен доминант.

Бившият номер 1 Джон Нюкомб казва за Марк, че е един от най-надарените физически тенисисти в историята на спорта и е имал завършена игра още в тийнейджърска възраст.

"Притежаваше всички удари. Сервираше безкомпромисно, а бекхендите му бяха като тези на Андре Агаси. Проблемът беше, че с неговите габарити трябваше да тренира далеч повече от другите момчета в Тура, за да поддържа тялото си в оптимална кондиция, защото в противен случай щеше да се разпадне. Убеден съм, че той щеше да спечели поне две титли от Шлема, ако работеше по-здраво, само че с времето ставаше все по-трудно да го накараш да прави това".

Австралийският талант достига и до четвъртфиналите на Уимбълдън през същата година, в която триумфира в отборното световно тенис първенство, а там се изправя срещу Пийт Сампрас, който вече по това време е петкратен шампион в надпреварата. Марк обаче не се трогва от този факт и кара съперника си да изглежда като посредствен играч в първия сет на двубоя, ала травма слага край на участието му предсрочно. Американецът сам признава, че се чувства истински късметлия, а цялата тенис общественост е убедена как няма кой да спре Филипусис, когато показва такова ниво на игра.

Напредъкът на Марк продължава и той все пак съумява да достигне до финалната битка на "свещенната трева" няколко сезона по-късно, само че допуска поражение от Роджър Федерер. Подобна е и съдбата му в сблъсъка за титлата на Ю Ес Оупън, където е надигран от своя сънародник Патрик Рафтър. Тези резултати помагат на Филипусис да завърши сезон 2003 в топ 10 на световната ранглиста, но това се оказва и началото на края за него в големия тенис.

Нюкомб добавя за сънародника си, че в даден момент той решава да разчита само на таланта си и почти спира да тренира сериозно, мислейки си че вродените му качества ще бъдат достатъчни за постигане на големи успехи. Лесният път обаче не е добре постлан за Марк и той започва стремглаво да се срива надолу, като през следващия сезон не успява да спечели нито един мач в периода между юни и октомври. Небрежното му отношение се отразява и върху тялото му, а травмите са тежки и следват една след друга. Филипусис печели само още една титла до края на кариерата си и никога не съумява да се завърна в топ 100 след изпадането му оттам, а между 2006-а и 2010-а не записва нито една победа на професионално ниво, което логично го принуждава официалано да прекрати своята кариера и да се пренасочи към турнирите за ветерани.

Интересите на Марк извън корта също са част от причините за това пропадане, тъй като той работи известно време паралелно и като модел, а освен това участва и в реалити шоуто "Милионер търси съпруга", където в продължение на осем епизода се среща с 13 различни жени разделени на лагери взависимост от това дали са в 20-те си или 40-те си години. Точно този скандален имидж на Марк обаче го прави обсъждана фигура и до днес, макар че той отдавна окачи ракетата на стената и дори наскоро бившият спортист имаше нова изява в телевизионно предаване, ставайки част от тазгодишния сезон на "Маскираният певец" в родината си.

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Топ 5 на най-големите изгубени таланти в мъжкия тенис (част първа) Калоян Соколов
Теми:  
класации | марк филипусис

Коментари





Следвайте ни в Facebook