Трета поредна загуба: Григор Димитров напусна турнира в Стокхолм още на старта

от в 18:01 на 18.10.2022
Мартин Петков

Григор Димитров нямаше обещаващо начало на цикъла от надпревари в зала, традиционен за края на тенис сезона, като инкасира поражение още на старта родния Sofia Open, при очакваното си от мнозина завръщане на българска земя. Следващата дестинация в календара на първата ни ракета е турнирът в Стокхолм, откъдето хасковлията таи радостни спомени, след като именно в шведската столица през 2013-а година хасковлията завоюва първата АТР титла в кариерата си.

Жребият на българина за състезанието се оказа определено непредсказуем, отреждайки му в първи кръг да срещне световния номер 77 Иржи Лехечка, като любопитното в случая за него е, че той по време на тазгодишната надпревара в София загуби от друг роден представител в лицето на Александър Лазаров. По-рано днес стана ясно, че Димитров отново ще обедини сили с Дани Валверду, под чиито наставления в периода от 2016 до 2019 година постигна най-големите успехи в кариерата си, като повторният дебют на сътрудничеството им беше помрачен от загуба на бившия шампион срещу младия чешки талант, дошла след пълен обрат и 2 часа и 22 минути на корта - 4:6 6:1 6:7(5). Посредством триумфа си над нашето момче, Лехечка продължава напред в турнира, като следващото му препятствие е 52-ият в света - Емил Руусувори.

В началото на двубоя първата ни ракета не оставяше особени шансове пред съперника в дългите разигравания и често завършваше комбинациите си с печеливш удар от форхенд. Внезапен спад в подаването на хасковлията обаче го постави в неблагоприятна ситуация при 0:40, но именно в този момент световният номер 32 се осланяше на силните черти в играта си и отрази четири брейкбола, правейки сервиса си непробиваем. С течение на срещата Гришо изрязваше все по-голяма увереност в действията си, като излизанията му на мрежата набъбнаха значително, но чехът бързо намери противодействие срещу стила на родния представител и чрез страхотен бекхенд по правата реализира пробив в деветия гейм. Българинът опита да се бори в последвалото подаване на Лехечка, който пък от своя страна запази нужното хладнокръвие и след редица безупречни отигравания записа откриващия сет на сметката си.

На старта на втората част Димитров продължи започнатото от по-рано, като желанието му да контролира темпото в размени от основната линия надделяваше и той неколкократно завърши успешно атаките си, навлязъл навътре в корта, с което си заслужи ранен пробив аванс. Бившият номер три впоследствие затвърди предимството си, като показа вариативност в своя сервис, за да спаси брейкбол, който го вдъхнови за нови вълшебства в идните минути, и родният представител наложи изцяло волята си в шведската столица, изравнявайки резултата в отделните сетове.

С началото на решителната трета част грешките отново намериха място в играта на бившия шампион, който на няколко пъти последователно сбърка наглед не предаващи опасност топки и предаде подаването си в актива на световния номер 77 - 1:4. С очертаващата се победа на хоризонта за чеха, той допусна нервността да го обземе, при което нашето момче си послужи умело с огромния опит, който има в Тура, и под знака на множеството неточности от ракетата на по-младия му колега, които се трупаха безвъзвратно, възстанови равенството при сет на сет и по четири. От този момент нататък двамата състезатели се концентрираха основно върху собствените си мигове на начален удар и логично тайбрек трябваше да определи крайния победител в срещата.

В дългия гейм световният номер 32 проведе отлична комбинация при сервис на противника и си спечели предимство от минипробив, което разви до аванс от 4:2 при смяната на полетата. Впоследствие обаче непредизвикана грешка от бекхенд на хасковлията позволи на Лехечка да изравни статуквото при 5:5 и минути по-късно след драматично разиграване в близост до мрежата чехът прехвърли Димитров, за да оползтвори единствения мачбол в мача, слагайки точка на спора в Стокхолм.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Трета поредна загуба: Григор Димитров напусна турнира в Стокхолм още на старта Мартин Петков
Теми:  
atp | бг тенис | григор димитров | Иржи Лехечка | стокхолм

Коментари





Следвайте ни в Facebook