Циципас бе далеч от обичайното си ниво, но оцеля в трисетова битка в Ротердам

от в 23:33 на 08.02.2022
Владислав Риждов

Стефанос Циципас имаше трудни моменти в първия си мач в Ротердам, но устоя на натиска на Алехандро Давидович Фокина и продължава напред, след като надделя в почти тричасова битка с 7:5 (1)6:7 6:4 и очаква победителя от двубоя между Лойд Харис и Иля Ивашка.

Гъркът откри сметката си с бърз сервис гейм. Давидович Фокина, от своя страна, веднага искаше да наложи агресивно темпо, пласирайки ударите си с максимална дължина в половината на съперника си. Това обаче се обърна срещу испанеца и така Циципас се сдоби с пробив и аванс от 2:0. Световният №46 бързо се съвзе от загубата на подаването си и подобри играта си, докато в представянето на първия в схемата се появи нехарактерен спад, който върна инициативата при Фокина. Ибериецът на моменти дори бе по-добрият от двамата на корта и бързо направи пълен обрат в резултата - 3:2. Топ поставеният успя да възстанови равенството, но колебливостта му от линията за начален удар отново се прояви и изведнъж опонента му имаше възможност да сервира за сета. Фокина обаче не се възползва и моментално върна жеста на Циципас. До края балканецът стабилизира играта си и се възползва отлично от грешките на Фокина, за да направи важна крачка към успеха.

Втората част стартира равностойно и в първите пет гейма до пробиви не се стигна. Впоследствие фаворитът вдигна оборотите и си извоюва преднина от 4:2, като дори имаше и точка за 5:2. Както се случи и в първия сет обаче, най-добрият гърк не направи достатъчно, за да развие водачеството си, докато Фокина показа воля и заслужено стигна до равенството. В остатъка никой от двамата не се откъсна в резултата, за да се стигне до тайбрек. Получилият импулс в играта си испанец започна по великолепен начин и се бори отлично във всяко едно разиграване, давайки само една точка на Циципас до края.

В решителната част двамата се движеха гейм за гейм и преминаваха на бърза ръка през собствените си подавания. В средата обаче световният номер 4 повиши интензитета на корта и успя да сломи иначе солидния со момента испанец. Циципас измъкна завързан гейм, за да си гарантира лидерството в резултата, а до края водача в схемата направи нужните корекции, за да не допусне нова изненада, слагайки по категоричен начин точка на спора с подаване на нула.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Циципас бе далеч от обичайното си ниво, но оцеля в трисетова битка в Ротердам Владислав Риждов
Теми:  
atp | atp rotterdam | алехандро давидович фокина | обзор | ротердам | стефанос циципас | тенис турнир в ротердам

Коментари





Следвайте ни в Facebook