Циципас бе напът да допусне немислим обрат срещу Чорич, но оцеля и даде аванс на Гърция

от в 08:47 на 04.01.2023
Мирела Николова

Стефанос Циципас стартира сезона си на изключително високи обороти и след като надделя над нашия Григор Димитров в над двучасова битка на старта на United Cup, то в следващия си двубой не остави никакви шансове на Давид Гофен. През днешния ден гъркът излезе в битка срещу Борна Чорич и през първата половина от мача изглеждаше, че това ще бъде втори пореден напълно безоблачен успех за световния №4.

Не това обаче се случи в действителност, тъй като във втория сет той пропусна два мачбола и дори изостана с пробив и 1:4 в третата част. Въпреки всичко обаче финалистът от Ролан Гарос 2021 съумя да се мобилизира и да обърне събитията в своя полза, за да триумфира с крайната победа - 6:0 6:7(4) 7:5. Така Циципас изравни общия резултат в сблъсъка между Гърция и Хърватия, след като по-рано днес неговата сънародничка Деспина Папамихаил отстъпи на Дона Векич в мача на вторите ракети при дамите.

Още от самото начало на двубоя Циципас налагаше изключително високо темпо на игра, което се оказваше непосилно за бившия №12 в света. Гъркът често си проправяше път напред благодарение на плътните си и дълбоко пласирани удари, след което завършваше с безкомпромисно воле в близост до мрежата. Той експлоатираше по възможно най-добрия начин слабостите в подаването на противника и осъществи цели три пробива, за да запише дебютния сет срещу своето име след само 26 минути игра.

Във втората част Чорич съумя да стабилизира представянето си и започна да търси по-агресивен подход. Това даде търсения резултат и все по-често можехме да видим хърватина да диктува разиграванията, дочаквайки неточност от ракетата на четвъртия в света. Възможностите за пробив напълно отсъстваха до 12-ия гейм, в който ръката на Чорич трепна и той бе изправен пред два мачбола. Последваха обаче няколко отлично проведени акции на световния №26 и не след дълго се стигна до тайбрек. В него хърватинът наложи волята си още от самото начало и поведе с 6:2, след което не срещна проблеми да затвори частта в своя полза.

Той пренесе устрема си и в началото на третия сет, където успяваше по отличен начин да се възползва от неувереността в играта на Циципас, от чиято ракета грешките изобилстваха. Така бившият №12 осъществи ранен пробив, който впоследствие без затруднения консолидира, откъсвайки се с аванс от 4:1. Предвкусвайки крайния успех обаче, хърватинът допусна напрежението да го завладее, което бе добро дошло за гърка. Стефанос не позволи твърде плитките удари на съперника да останат безнаказани и уинърите от негова страна се трупаха един след друг в актива му. Това даде необходимия импулс на Циципас, който възвърна равенството за 4:4, а впоследствие продължи да играе с огромна доза самочувствие и дори реализира още един пробив за 6:5, с който си подсигури крайната победа в мача.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Циципас бе напът да допусне немислим обрат срещу Чорич, но оцеля и даде аванс на Гърция Мирела Николова
Теми:  
atp | united cup | борна чорич | Обзори | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook