Тъмната страна на тениса: Какво накара бивша номер 2 да се откаже на 19 и да стане монахиня?

от в 17:59 на 05.05.2023
Калоян Соколов

Тенисът е спорт, който през годините е запазил почти безупречна репутация и можем да кажем, че главните лица във водещите тенис организации са свършили добра работа през годините, за да развият интереса към играта и същевременно да запазят така характерните традиции и джентълменския етикет на корта. Явно обаче не всичко е такова, каквото изглежда на повърхността и нагледен пример е историята на бившата номер две Андреа Йегер, чиято обещаваща кариера е помрачена от константен сексуален тормоз, който ѝ бива упражнен от бивша служителка на WTA.

Действието се развива в началото на 80-те години на миналия век, когато Андреа навлиза с гръм и трясък в Тура. Младата състезателка достига до номер две в световната ранглиста още на 16-годишна възраст и всички специалисти са убедени в това, че тийнейджърката ще поеме щафетата от досегашните звезди на дамския тенис, а именно Мартина Навратилова и Крис Евърт.

Наглед всичко върви по план и Йегер скоропостижно намира място във финалите на Уимбълдън и Ролан Гарос, където губи от Навратилова, а освен това побеждава три пъти последователно Евърт и завоюва общо 10 титли до навършването си на 19-годишна възраст. Тогава талантливата състезателка получава много тежка контузия в рамото, като се подлага на общо 7 операции и в крайна сметка завършва своя професионален път в спорта, макар че тепърва го е започнала.

40-години по-късно пък разбираме, че това не е цялата истина и отвъд контузиите е имало нещо, което никога не е спирало да преследва американката в нейното съзнание. Случилото се тогава оставя толкова голям отпечатък в живота на бившата тенисистка, че тя заменя ракетата с расо и в момента е известна с прозвището "сестра" Андреа. 

"Преобличах се в тоалетните, за да избегна ответните действия и коментари на други хора. Имах поне 30 инцидента с конкретна служителка на WTA. Става въпрос за физически опити, всички в съблекалнята, при това много, много рано в кариерата ми.

Тази жена трудно удържаше ръцете си. Избягвах да оставам сама в съблекалните, защото и там идваше при мен. Веднъж имахме парти по случай закриването на WTA финалите и тя ми сипа нещо в чашата, след което се почувствах много зле. Наложи се да ме закара до вкъщи и се опита да ме целуне, щом пристигнахме пред нас, но аз избягах и побързах да се скрия от баща ми, тъй като веднага започнах да повръщам.

Когато съобщих за тези неща на WTA, то получих тежки заплахи за отмъщение. Беше ми казано да не проговарям никога повече по темата, ако не искам сестра ми да изгуби стипендията си в Станфорд. Всеки път, когато се опитвах да се защитя, те заплашваха, че ще наранят някой друг" - разкрива Йегер.

Днес ужасните спомени са зад гърба на 58-годишната жена, която е отдала живота си на филантропия, теология и обществена служба. Йегер към момента е член на Епископската църква е и основател на „Фондация Малка звезда“, осигурявайки дългосрочни грижи за деца в нужда и болни от рак.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тъмната страна на тениса: Какво накара бивша номер 2 да се откаже на 19 и да стане монахиня? Калоян Соколов
Теми:  
wta | андреа йегер | истории и анализи | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook