Участник в Париж призова към протест поради изказванията на Макрон срещу исляма

от в 21:24 на 04.11.2020
Калоян Соколов

Пакистанският тенисист Алисам-Ул-Хак Куреши заяви чрез видео в социалните мрежи, че тази седмица ще играе с бяла гривна на турнира от сериите "Мастърс" в Париж, а двойковият специалист е взел това решение поради изказванията на френския президент Еманюел Макрон против мюсюлманите и тази негова проява ще бъде един вид протестно действие срещу държавния глава.

Макрон предизвика истинска истерия срещу себе си с изявленията, че ислямът е „религия в криза по целия свят“ и обещанието си да създаде нов и по-умерен вид на това вероизповедание в страната си. Протестни шествия по повода се проведоха из целия мюсюлмански свят, а дори няколко лидера на ислямски държави разкритикуваха остро тези изявления от страна на французина.

Тенисистът пък изказа следното послание чрез клипа, който публикува в интернет:

"Най-важното нещо, което научих като професионален атлет е да уважавам чуждата религия, култура и вярвания. Свободата на словото не трябва да служи, за да омаловажаваш вероизповеданието на другите. През тази седмица ще взема участие на надпреварата в Париж и е много тъжно да виждам изявления, които целят да се подиграят с исляма и нашия пророк Мохамед. Именно затова по време на мачовете си ще нося бяла гривна в знак на протест срещу тези изказвания и призовавам всички спортисти, които изповядват исляма да покажат солидарност и сплотеност, като последват примера ми. Нужно е да покажем в позицията си на атлети и човешки същества, че не уважаваме хора и държави, които показват пренебрежение към другите религии", завърши Куреши.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Участник в Париж призова към протест поради изказванията на Макрон срещу исляма Калоян Соколов
Теми:  
айсам-ул хак куреши | Париж - Берси | политика | протест

Коментари





Следвайте ни в Facebook