Уимбълдън има своята нова кралица: Рибакина обърна Жабер и вдигна първа титла от Шлема!

от в 17:11 на 09.07.2022
Мирела Николова

Елена Рибакина имаше едва едно-единствено участие в Откритото първенство на Великобритания до тази година, но това не ѝ попречи да разгърне своя потенциал в настоящото издание на турнира и да достигне до сблъсъка за титлата след само един загубен сет. На финала родената в Москва, но състезаваща се за Казахстан тенисистка имаше изключително сериозно предизвикателство пред себе си в лицето на световната №2 Онс Жабер, която се намираше в серия от 11 поредни победи на трева.

Днес световната №23 за пореден път демонстрира безбройните качества, с които разполага, и успя да триумфира с първи трофей от Големия шлем в кариерата си, осъществявайки обрат за крайното 3:6 6:2 6:2. Така 23-годишната Рибакина се превърна в първата казахстанка, вдигала трофей от Шлема, и най-младата шампионка на Уимбълдън от 2011 година насам, когато това стори Петра Квитова.

В откриващия сет преимуществото бе в полза на световната №2, която миксираше по страхотен начин ударите си и успешно нарушаваше ритъма на игра на своята съперничка. От своя страна, представителката на Казахстан бе видимо подвластна на нервното напрежение и непредизвиканите грешки от нейната ракета валяха една след друга. Жабер успя рано да се възползва от колебанията на опонентката, за да осъществи пробив, а впоследствие, разчитайки на солидната си игра от основната линия и отличния си сервис, поддържаше своята преднина и след втори брейк в края подпечата успеха си в дебютната част.

Последва обаче пълна мобилизация на Рибакина, която значително намали броя на неточностите и чрез високоскоростните си удари от основната линия започна да налага своето темпо на игра. Във втория сет интензитетът в играта на тунизийката спадна, което позволи на световната №23 да поеме инициативата в разиграванията и да си спечели ранен аванс от пробив и 2:0. Родената в Русия тенисистка на няколко пъти трябваше да отразява възможности за връщане на брейка, но показа характер и съумя да опази преимуществото си в резултата. Пропуснатите шансове повлияха изключително негативно на увереността на Жабер и съвсем скоро тя отново предаде подаването си, изоставайки с 1:5, като скоро след това бе поставено началото на трети решителен сет.

Финалната част се разви по подобие на предходната, тъй като Рибакина продължи да бъде по-инициативната от двете и да показва стабилност от всяка зона на корта. Макар тунизийката често да привикваше на мрежата своята противничка, казахстанката демонстрираше впечатляващи умения в близост до филето и не след дълго поведе с брейк и 2:0. Световната №23  бе притисната в шестия гейм, когато след великолепни изпълнения на третата поставена изостана с 0:40, но въпреки това не позволи да изгуби аванса си.

Това се оказа и повратният момент в мача, тъй като съвсем скоро Рибакина се възползва от разочарованието на Жабер и така реализира още един пробив, след който излезе напред с 5:2. Последва безупречен сервис гейм от нейна страна, с който бе поставен финалният акорд на тазгодишната надпревара в Лондон при жените, завършила с дебютен "мейджър" трофей за младата казахстанка.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Уимбълдън има своята нова кралица: Рибакина обърна Жабер и вдигна първа титла от Шлема! Мирела Николова
Теми:  
wta | елена рибакина | Обзори | онс жабер | уимбълдън | уимбълдън 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook