В 3-часов трилър: Фриц сломи Алиасим за второто място в групата и е 1/2-финалист в Торино!

от в 01:14 на 18.11.2022
Мартин Петков

Тазгодишното издание на Nitto ATP Finals се превърна в отличен завършек на този необикновен сезон, след като изненадващи резултати не липсваха и едва два мача бяха нужни, преди бившите водачи в световната ранглиста Даниил Медведев и Рафаел Надал да се сбогуват с надпреварата. Матадора попадна в Зелената група, където загуби откриващите си две срещи от Тейлър Фриц и Феликс Оже-Алиасим, които за сметка на 22-кратния шампион от Шлема заформиха помежду си директен сблъсък за продължаване напред към полуфиналите в Торино.

Двубоят между двамата дебютанти на АТР финалите наподобяваше битка на началните удари, в която силите бяха изравнени до последно, а драматичните мигове следваха в едната и другата посока. В крайна сметка световният номер 9, който участва благодарение на отказването на Карлос Алкарас, остана хладнокръвен до последно в действията си и взе скалпа на намиращия се в страхотна форма канадец, за да надделее в най-дългия мач от тазгодишното издание на състезанието, продължил 2 часа и 44 минути - 7:6(4) 6:7(5) 6:2. С този си впечатляващ триумф шампионът от Индиън Уелс се класира за полуфиналите в италианския град, където го очаква навярно най-сериозното изпитание в лицето на 5-кратния носител на титлата от Nitto ATP Finals и най-виден фаворит за трофея през този сезон Новак Джокович.

Още от самото начало на сблъсъка се забелязваше с просто око, че определящ за развоя на събитията ще бъде сервисът, който представляваше навярно най-голямото оръжие в арсенала на двамата дебютанти. Американецът на няколко пъти взе превес в престрелките от основната линия и беше близо до това да достигне брейкбол, какъвто обаче така и не видяхме, поради което логичният изход беше изиграването на тайбрек. В него Феликс пръв си спечели крехка преднина от минипробив за 1:0, която обаче светкавично самостоятелно заличи, изпращайки удара си с метри в аут. Това действие нагледно пречупи увереността, която излъчваше канадецът, и непосредствено след това световният номер 6 сбърка от бекхенд, с което отново предаде подаването си в актива на съперника. Получил диригентската палка, Фриц сервира на завидно високо равнище и си осигури три сетбола, от които реализира втория още при начален удар на противника и откри сметката си в двубоя.

На старта на втората част Оже-Алиасим промени облика си на ретур в първите минути и покачи агресията на посрещане, като пласираше дълбоко ретурите си и това му донесе цели три брейкбола. Въпреки подема в представянето си, канадецът се оказа безсилен срещу изключителното сервиране на шампиона от Индиън Уелс, който не се поколеба да отрази шансовете пред съперника и даде начало на абсолютна доминация от страна на подавачите, довела до нов тайбрек. В дългия гейм американецът избра да запази дефанзивна позиция, предоставяйки инициативата на световния номер 6, който в опитите си да атакува често бъркаше под напрежение и смяната на полетата дойде при 4:2 в полза на Фриц. В този миг дойде и преломният момент, когато ръката на устремилия се към победата носител на Мастърс 1000 трофей се скова и той допусна двойна грешка, която на практика окрили Феликс и той завоюва четири от следващите пет точки, за да възстанови равенството в отделните сетове.

В решителната част рисковите действия от двете страни на мрежата намаляха и всеки от двамата представители на топ 10 се беше концентрирал върху печеленото на собствените си подавания. С течение на времето нервите се опъваха все повече до краен предел и тези на канадеца първи не издържаха, след като той започна да търси бърза разръзка в разиграванията, взимайки рано топката. Стратегията му обаче беше посрещната от блестяща защита на световния номер 9, който се превърна в своебразна "стена" от дъното на корта и Алиасим рухна, като сбърка последователно от форхенд, с което първият пробив в мача стана факт и беше причислен на сметката на шампиона от Индиън Уелс - 4:2. Фриц в идните минути покачи нивото си до неузнаваемост и пласираше уинъри от всички краища на корта, като в този момент реализира и една от точките на мача, с която напълно обезкуражи по-високоранкирания състезател, за да сложи точка на спора при негов сервис и се класира за полуфиналите в Торино при дебюта си на турнира.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В 3-часов трилър: Фриц сломи Алиасим за второто място в групата и е 1/2-финалист в Торино! Мартин Петков
Теми:  
atp | nitto atp finals | тейлър фриц | торино | феликс оже-алиасим

Коментари





Следвайте ни в Facebook