В 3-часова драма: Световната №23 сломи Швьонтек в Острава и спечели втора поредна титла!

от в 20:31 на 09.10.2022
Мартин Петков

WTA 500 надпреварата в Острава се явява една от основополагащите за началото на цикъла от турнири в зала, като отново събра сериозна част от световния женски тенис елит. Състезанието в чешкия град предложи множество интригуващи срещи, но в крайна сметка в мача за титлата се изправиха двете тенисистки намиращи се в най-добра форма - Ига Швьонтек и Барбора Крейчикова, които респективно имат 10 и 9 поредни победи. Сблъсъкът между двете шампионки от Шлема се превърна в абсолютно зрелище за зрителите по трибуните, като драматични мигове и обрати не липсваха, ала след 3 часа и 15 минути изтощителна битка, местната представителка надигра първата ракета на света, спирайки серията ѝ от десет последователно спечелени финала, за да триумфира със своя пети и втори пореден WTA трофей - 5:7 7:6(4) 6:3.

В началото на двубоя полякинята изпита колебания на начален удар и беше близо до това да изгуби сервиса си рано в мача, но за сметка на това се реабилитира светкавично и чрез два поредни брейкбола си завоюва комфортен аванс от 5:1. Световната номер 23 обаче пред всичките си сънародници, които безрезервно я подкрепяха, нямаше никакво намерение да се примири и демонстрира сериозен възход в представянето си, като изчисти грешките от своята игра и възобнови позицията си на корта, изравнявайки резултата след отразен сетбол - 5:5. Швьонтек впоследствие беше близо до това изцяло да се сбогува с установения си контрол, ала спаси куп брейкболи в 10-минутен гейм и използва полученото вдъхновение, за да реализира късен пробив в последния възможен момент, посредством който се поздрави с успех в откриващия сет.

Във втората част чехкинята скоропостижно преодоля разочарованието и нанесе първия удар, като отмъкна сервиса на фаворитката. Местната любимка умело бранеше аванса си, като влагаше всичката си енергия на собствено подаване, но силите ѝ се оказаха недостатъчни да го задържи до края на сета и световната номер едно навакса изгубеното, предизвиквайки изиграването на тайбрек. В него Крейчикова се представяше близо до съвършенството и разкри пълния потенциал, с който разполага, като напомни и за триумфа си на миналогодишния Ролан Гарос, което се превърна в атестат за възстановяването на приетата в отделните сетове.

В решителната трета част рисковете действия отсъстваха за всяка от двете страни на мрежата и двете финалистки се бяха концентрирали главно върху собствения си начален удар. Липса на първи сервис за Ига в заключителната фаза обаче подейства мотивиращо на световната номер 23, която покачи агресията в ударите си и закономерно предвид показаното, реализира пробив, осигурявайки си възможност да сервира за титлата. Последвалият гейм се превърна в поредния драматичен и същевременно първокласен тенис спектакъл от сблъска, при който Крейчикова отрази брейкбол, преди да оползтвори шестата си шампионска точка, с която изпрати зрителите на корта в екстаз и ознаменува невероятното си представяне с нова титла, след като завоюва и тази в Талин през миналата седмица.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В 3-часова драма: Световната №23 сломи Швьонтек в Острава и спечели втора поредна титла! Мартин Петков
Теми:  
wta | барбора крейчикова | ига швьонтек | острава

Коментари





Следвайте ни в Facebook