В битка на бивши номер 1: Плишкова надделя над Азаренка и е 1/4-финалистка в Ню Йорк

от в 05:11 на 06.09.2022
Калоян Соколов

Кариерите на Виктория Азаренка и Каролина Плишкова определено имат немалко допирни точки, след като и двете състезателки в един момент оглавяваха световната ранглиста, но през последните сезони са бледа сянка на тях самите и в момента всяка една от двете е извън топ 20. Тазгодишният US Open обаче се превърна в своеобразен тенис ренесанс за някогашните водачки на класацията в WTA Тура и те без особени проблеми продължиха към фазата на осминафиналите, където трябваше да застанат една срещу друга.

Бившите финалистки в надпреварата предложиха един много драматичен двубой помежду си и изглеждаше сякаш нищо не може да ги раздели, но от един момент насетне двойните грешки в актива на Азаренка се трупаха непрекъснато и стигнаха до осем, докато Плишкова печелеше много лесни точки с помощта на сервиса си и съумя да надвие именитата си съперничка в над тричасова драма 7:5 6:7(3) 6:2, а в спор за място на полуфиналите я очаква мач с поставената под номер 6 - Арина Сабаленка.

Началото беше по-сполучливо за чехкинята, която пласираше по невероятен начин първото си подаване и нямаше проблеми с това да атакува още от първата топка. Постепенно Азаренка стабилизира отиграванията си от дъното на корта и поемаше все по-често инициативата, стигайки до възможност да сервира за спечелването на сета при 5:4. Тогава Плишкова демонстрира най-силния си тенис от началото на сблъсъка и реализира серия от три поредни гейма, за да се поздрави с триумфа в първия му сет.

Двете имаха сериозни трудности да задържат подаванията си във втората част и посрещачите обикновено имаха изключително удобни втори сервиси при тях, които всеки човек знае. Отново беларуската тенисистка пък беше тази, която първа се откъсна напред с пробив и макар за втори пореден път да позволи застигане, то този път тя устоя на натиска от другата страна на мрежата и беше безупречна в последвалия тайбрек, за да изравни общия резултат.

Решителният сет започна с мигновен брейк за "Кралицата на асовете" и тя напълно оправда своя прякор в следващите минути, тъй като трикратната финалистка нямаше никакъв шанс да застраши сервиса на чехкинята. Световната номер 22 върна лентата с няколко години назад и отново можехме да се насладим на нейни отигравания, които в голямата си част заслужават да са сред най-добрите през целия турнир, а Азаренка нямаше друг избор освен да напусне победенa корта.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В битка на бивши номер 1: Плишкова надделя над Азаренка и е 1/4-финалистка в Ню Йорк Калоян Соколов
Теми:  
us open 2022 | wta | виктория азаренка | каролина плишкова | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook