В България чалгата продава, а не спортът

от в 17:16 на 04.02.2016
Tennis.bg

В България чалгата продава повече от който и да е спорт. Неприятно ми е, че не само сега на този силен тенис турнир в София коментирам в празна зала. Ако в "Арена Армеец" играеше Григор Димитров, тогава щеше да има зрители и турнирът щеше да е добре посетен. Не знам неща от кухнята, но за мен има конфликт между Димитров и мениджърите му, от една страна, и федерацията по тенис, от друга.

Всичко това е пагубно и трябва час по-скоро да изгладят тези разминавания, защото иначе всички усилия България да вземе домакинство на тенис турнир от още по-висок ранг, ще отидат на вятъра. Нека не забравяме, че на такова равнище мъжки тенис у нас е имало преди повече от 30 години. Досега единственото ни домакинство е едва през 1985 година, когато благодарение на Иван Славков, лека му пръст, сме били домакини на "Волво Къп".

Но има и нещо друго - българинът вече не е спортна натура. Той отдавна не само не спортува, но и не е научен да посещава спортни състезания. Веднага давам конкретни примери. Бях в залата, когато играха Григор и Гаел Монфис, а на мача имаше хора, които не знаеха някои от правилата в тениса, но бяха дошли по две причини. Първо - да видят Григор, и второ - от парвенющина, но не и от любов, интерес и респект към тенис спорта.

Затова трябва много да се работи в посока да се възпитава нашата публика и тя да може да оцени какво е да си домакин на такова значимо за България събитие. Ето още един пример - преди години бяхме домакин и на дамския турнир на шампионките и въпреки участието на Цвети Пиронкова залата пак не беше пълна.

Българинът има нужда от силни национални герои във всяка сфера и когато такива няма, той се отдръпва. Григор Димитров има уникална притегателна сила, но когато него го няма, я няма и публиката.

Друг такъв пример е Димитър Бербатов, който ни остана единствената действаща футболна личност. Когато Бербо не е в националния, отборът е слаб, а и публиката не иска да го подкрепя. Имаме и добрия пример с Кубрат Пулев, който пък непрекъснато демонстрира любовта си към България и това очевидно се харесва на хората.

Никола Ибришимов, БНТ1


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В България чалгата продава, а не спортът Tennis.bg
Теми:  
блог | григор димитров | коментар

Коментари





Следвайте ни в Facebook