В наелектризиращ сблъсък на РГ: Кокинакис открадна шоуто и повали бившия шампион Вавринка!

от в 18:53 на 31.05.2023
Мартин Петков

В един от любопитните сблъсъци от втория кръг на Ролан Гарос шампионът от 2015-а година в турнира Стан Вавринка не успя да повтори героичното си представяне от старта на състезанието, когато прекара близо пет часа на корта по пътя към победата, и допусна обрат срещу Танаси Кокинакис в нова петсетова битка в Париж. Сблъсъкът изобилстваше от печеливши отигравания, като се даваше сериозно предимство на агресивния тенис, но в крайна сметка умората взе своето от 38-годишния швейцарец и световният номер 108 триумфира с успеха след 4 часа и 38 минути игра - 3:6 7:5 6:3 6:7(4) 6:3. По този начин австралиецът се класира за третия етап във френската столица, където ще срещне един измежду Раду Албот и 11-ия поставен Карен Хачанов.

Дебютната част на двубоя не ни предложи почти нищо вълнуващо, след като двамата непоставени състезатели разчитаха на началните си удари в миговете на собствено подаване, като всекиго от тях държеше летвата високо и шансовете на ретур бяха лимитирани. Преломният момент настъпи в осмия гейм, когато миг на разконцентрация от страна на австралиеца доведе до две поредни грешки от неговия форхенд и внезапно Вавринка достигна първия брейкбол за мача, при който вложи всичката си енергия и го реализира чрез добре проведена акция в атакуващ план, за да може броени минути по-късно на начален удар да подпечата успеха си в откриващия сет.

Още с настъпването на втората част колебанията в представянето на Кокинакис вече бяха налице, като той опитваше да се движи много, бягайки от бекхенда си с идеята да играе от любимия си форхенд, ала в старанието си да е агресивен, допускаше прекомерен брой лековати неточности, които му струваха прескъпо и той предаде сервиса си в актива на бившия шампион. Швейцарецът, който досега в хода на сблъсъка нито веднъж не инкасира повече от три загубени точки в рамките на едно свое подаване, вървеше устремен към увеличаване на преднината си в общия резултат, но подценяването на ситуацията му изигра лоша шега и той неколкократно не съумя да намери чисто топката, което доведе до грешки в играта му, а световният номер 108 мигновено възстанови паритета.

В този момент се завърна превъзходството на подаващите и по всичко личеше, че ни предстои да станем свидетели на тайбрек, ала насъбралата се умора за някогашния номер три, който вече караше своя шести час на корта в турнира, си каза думата и той допусна вторият му сервис да стане обект на атаки от страна на Кокинакис, при което по-нискоранкираният тенисист демонстрира класата на форхенда си в най-важния момент и посредством пробив в заключителния 12-и гейм върна абсолютното равенство на корта.

Силните мигове за австралиеца на корта бяха пренесени и в началото на третия сет, когато той изцяло дирижираше случващото се чрез мощта на дланния си удар, докато отговор от страна на бившия шампион, който изпитваше затруднения с придвижването си, липсваше. Именно в този момент световният номер 108 се възползва максимално от възможността си и спечели общо своя пети пореден гейм в мача, което му донесе комфортен аванс в резултата, като той умело проведе последвалите си подавания на начален удар и необезпокоявано се доближи на само сет разстояние от крайния успех.

На старта на четвъртата част някогашният номер три нагледно показа, че има още какво да даде от себе си, преди да бъде сломен, като приливът на енергия му позволи да доминира в размените от основната линия и в рамките на първите си три заставания на ретур достигна цели девет брейкбола, ала по-нискоранкираният тенисист остана верен на стила си и не трепна нито за миг, отразявайки ги безвъзмездно. Същевременно Вавринка също на два пъти беше поставен под напрежение, като трябваше да се бори за спечелването на своите подавания, но конкретно в трудните ситуации ветеранът беше на висота и без да видим нито един пробив, ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. В него публиката на третия по голема корт "Симон Матьо" застана изцяло зад гърба на 3-кратния носител на "мейджър" трофеи, който се възползва от колебанията в играта на противника и с изключителен бекхенд от основната линия възстанови паритета в отделните части, изпращайки сблъсъка в заключителната му фаза.

С настъпването на решителния пети сет разликата в енергийния запас на двамата непоставени тенисисти беше онагледена от страна на Кокинакис, който освен че е цели 11 години по-млад от швейцареца, беше и прекарал значително по-малко време на корта спрямо него и това се видя, след като в изнемощялостта си Стан бъркаше прекомерно и световният номер 108 взе аванс от два пробива. Въпреки сериозната разлика в цифрово съотношение, то бившият шампион продължи да се бори за мястото си в надпреварата и дори върна единия си брейк пасив, но австралиецът повече не допусна колебание до края на двубоя и за разлика от петсетовата си битка с Анди Мъри на Аустрелиън Оупън, то сега си тръгна от корта като победител.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В наелектризиращ сблъсък на РГ: Кокинакис открадна шоуто и повали бившия шампион Вавринка! Мартин Петков
Теми:  
atp | ролан гарос | Стан Вавринка | танаси кокинакис

Коментари





Следвайте ни в Facebook