В наелектризираща драма: Джокович подчини Циципас и е на четвърти пореден финал в Париж!

от в 19:55 на 05.11.2022
Мирела Николова

Новак Джокович бе принуден да пропусне всички турнири на твърда настилка в Северна Америка заради отказа си да се ваксинира, като именно тази продължителна пауза, изглежда, е дала допълнителна мотивация на сърбина да завърши сезона със стил. От завръщането си на корта в края на септември 21-кратният шампион от Шлема няма загуба в общо 13 поредни мача, последната от които стана факт през днешния ден.

Белградчанинът, който е шесткратен носител на титлата от Мастърса в Париж и миналогодишен шампион, днес се изправи срещу световния №5 Стефанос Циципас в повторение на финала в Астана отпреди по-малко от месец, когато сърбинът надделя без никакви затруднения. Този път обаче рекордьорът по брой седмици като номер едно трябваше да покаже здрави нерви, за да успее да сломи съпротивата на борбения грък и да постигне крайния успех след 6:2 3:6 7:6(4). Така той си осигури място в сблъсъка за титлата във френската столица за четвърти пореден път, като през утрешния ден негов противник във финалния двубой ще бъде 19-годишният Холгер Руне.

Срещата стартира равностойно, като двамата тенисисти можеха да разчитат изцяло на началния си удар, благодарение на който взимаха контрол в разиграванията на собствен сервис и впоследствие безпроблемно завършваха с уинър. Паритетът остана непокътнат до 2:2, но в последвалото подаване на гърка бившият №1 демонстрира майсторството си, пласирайки два поредни абсолютно неспасяеми минаващи удара, с които парира на място съперника и осъществи първи пробив. Ноле продължи да доминира изцяло случващото се на корта, докато неговият опонент изглеждаше напълно безпомощен срещу съвършената продукция от страна на сърбина, който, подпомогнат от двойна грешка на Циципас, съвсем скоро дублира пробива си преднина и подсигури успеха в откриващия сет.

Устремът на световния №7 се пренесе и във втората част, където още в първото противниково подаване той достигна до аванс от 0:30. Тогава обаче последваха няколко бързи комбинации на гърка, които го спасиха от неприятности и възвърнаха самочувствието му. След всяка спечелена точка той вдигаше ръце към публиката в опит да я привлече на своя страна, което внесе напрежение у сърбина и непредизвиканите грешки от ракетата му зачестиха. Стабилизирал значително представянето си, в петия гейм Циципас реализира пробив, а впоследствие не остави никакви шансове на именития си противник да достигне до брейкбол. Пропуските на Джокович не спираха да се множат и езикът на тялото му бе повече от негативен, което доведе до втори пробив в актива на гърка и изравняване на общия резултат.

В началото на решителния сет елининът позволи известен спад в концентрацията си, довел до рязко повишаване на непредизвиканите му неточности, които на свой ред станаха причина за два поредни шанса за сърбина да пробие още в третия гейм. В следващите мигове обаче световният №5 показа характер и оцеля в продължителна размяна от основната линия, след което с безценната помощ на сервиса си доведе гейма до успешна за себе си развръзка.

Последва серия от убедително спечелени подавания от двамата, преди Джокович да постави под сериозен натиск противника и да достигне до два поредни брейкбола при 4:4. Сценарият от началото на сета обаче се повтори, тъй като 21-кратният шампион от Шлема отново не се възползва от шансовете си и равенството се запази до 6:6. Напълно резонно този толкова оспорван сблъсък бе решен в тайбрек, където двамата демонстрираха първокласен тенис, но в края Джокович показа по-здрави нерви и заслужено надделя след точно 2 часа и 22 минути престой на корта.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В наелектризираща драма: Джокович подчини Циципас и е на четвърти пореден финал в Париж! Мирела Николова
Теми:  
atp | новак джокович | Обзори | париж мастърс | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook