В първокласен трилър: Циципас изкова обрат над Рубльов и ще спори за трофея в Астана!

от в 15:01 на 08.10.2022
Мирела Николова

Полуфиналите от тазгодишната АТР 500 надпревара в Астана противопоставят четирима представители на световния топ 10. В първия от тях един срещу друг излязоха Стефанос Циципас и Андрей Рубльов, които предложиха на зрителите тенис от най-висока проба, но в крайна сметка победител от сблъсъка излезе гъркът, който не стартира по най-добрия начин, но впоследствие намери ритъма си на игра и съумя да осъществи обрат, завършил с 4:6 6:4 6:3 за малко над 2 часа престой на корта. Така той си подпечата билета за сблъсъка за трофея в Казахстан, където ще премери сили с победителя от мача между Новак Джокович и Даниил Медведев.

Откриващата част протече под пълния контрол на руснака, който бе почти безпогрешен от всяка точка на корта и налагаше изключително високо ниво на игра, което изглеждаше недостижимо за световния №6. Рубльов пласираше ударите си в близост до линиите, предизвиквайки непрестанни грешки от отсрещната страна, които му осигуриха пробив още в първия възможен момент. Той не отпусна хватката си до самия край на сета, като благодарение на солидния си сервис получаваше ранно преимущество в разиграванията, което му помогна да опази пробива си преднина до самия край на сета.

Във втората част Циципас значително стабилизира представянето си и все по-често можехме да го виждаме да предприема контраатаки, завършващи с безапелационно воле. Той миксираше играта със сечени бекхенди, с които успешно рушеше ритъма на противника, и така паритетът остана непокътнат до 4:4. В десетия гейм обаче Рубльов допусна серия от непредизвикани грешки, донесли брейк в последния възможен момент за гърка, с който той изравни общия резултат.

Двамата бяха запазили най-доброто от себе си за финалния сет, където станахме свидетели на изобилие от първокласни разигравания. Процентът на вкаран първи сервис на руснака обаче спадна драстично, което позволяваше на световния №6 да взима инициативата още с ретура на второ противниково подаване и така да завърши точката в своя полза. Макар в петия гейм Циципас да бе изправен пред два брейкбола, то тогава началният му удар дойде на помощ и опасността бе избегната, а само три гейма по-късно той на свой ред реализира пробив, с който предреши крайния си успех.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В първокласен трилър: Циципас изкова обрат над Рубльов и ще спори за трофея в Астана! Мирела Николова
Теми:  
atp | андрей рубльов | астана | Обзори | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook