В сблъсък от тежка категория: Рубльов затвърди силната си форма и устоя на теста "Вавринка"

от в 15:52 на 28.04.2023
Мартин Петков

Андрей Рубльов имаше впечатляващ старт на сезона на клей, след като на Мастърса в Монте Карло успя да триумфира с така бленуваната си дебютна титла от подобен ранг, преди впоследствие да увеличи серията си от победи на осем, ала в спор за отличието в Баня Лука, където беше защитаващ шампион, преклони глава срещу сензацията Душан Лайович. Същевременно 38-годишният ветеран Стан Вавринка през последните месеци неколкократно загатна с представянето си, че има още какво да даде на тениса, поради което сблъсъкът между него и руснака във втория кръг на Мастърса в Мадрид беше приет със сериозни очаквания за шоу.

Самата среща между световния номер 6 и 3-кратния носител на "мейджър" трофеи, който е бивш финалист в испанката столица, донесе на зрителите множество вълнуващи моменти, които обаче не помогнаха на Стан да поднесе сензацията и петият поставен в схемата се поздрави с победата в поредни сетове - 7:5 6:4. С успеха си московчанинът продължава към третия кръг, където го очаква да срещне 28-ия поставен Йошихито Нишиока.

На старта на двубоя швейцарецът, който вече изигра един мач в турнира и надви Максим Креси, се адаптира по-бързо към условията на корта и влезе в нужния ритъм, който му позволяваше да дирижира случващото се при размените от основната линия и печелившите отигравания от неговата ракета се трупаха прогресивно. Бившият финалист дори достигна цели три брейкбола, пред които Рубльов обаче не трепна и ги отрази до един, след което изравни баланса на силите, докато Вавринка постепенно с течение на времето губеше от физическия си ресурс. Именно умората в края на откриващия сет взе връх над ветерана, чието подаване загуби от скоростта си и световният номер 6 наложи пълен контрол върху събитията на корта, който му донесе решаващ пробив в 11-ия гейм и той направи първата крачка по пътя към победата.

С настъпването на втората част проследихме прилив на нови сили за 3-кратния шампион от Шлема, който на бърза ръка излезе напред с пробив аванс, ала оттам насетне руснакът имаше господство във всяко едно отношение и вдигна оборотите, като под знака на уинърите спечели пет поредни гейма. Осигурил си възможност да сервира за победата, Рубльов допусна спад в равнището си, което позволи на ветерана да осъществи рибрейк, но от втория си опит да сложи точка на спора, носителят на титла от Монте Карло беше безупречен и узакони победата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В сблъсък от тежка категория: Рубльов затвърди силната си форма и устоя на теста "Вавринка" Мартин Петков
Теми:  
atp | андрей рубльов | мадрид | Стан Вавринка

Коментари





Следвайте ни в Facebook