Вашингтон: Мъри се бори геройски, но бе безсилен срещу болките и световния №115 на старта

от в 01:37 на 02.08.2022
Мартин Петков

Анди Мъри постепенно надгражда в представянето си по пътя към завръщане обратно сред най-добрите в света, сред които бе години наред, преди да го сполетят куп контузии свързани с проблеми в тазобедрената става. Британецът през последните два месеца имаше възможност да се отдаде на любимата си тревна настилка, като за собствено разочарование допусна поражение от Джон Иснър още във втория кръг на Уимбълдън, то той гледа обнадеждаващо към сезона на твърди кортове и американското турне.

Бившият номер едно, който триумфира на US Open през вече далечната 2012-а година, стартира подготовката си за тазгодишното Открито първенство на САЩ с АТР 500 надпреварата във Вашингтон, където жребият му отреди на старта да срещне намиращия се в серия от три последователни загуби Микаел Имер.

Сблъсъкът ни предостави същинска битка на корта, която несъмнено бе продиктувана от силната игра на шведа и постепенно влошаващото се физическо състояние на британеца, който в голям период от мача видимо страдаше на корта. Сър Анди изнемогваше във всеки един аспект още от края на първата част, когато беше близо до отказване, но в типичния си стил продължаваше да се бори за всеки метър на корта, като в крайна сметка след 2 часа и 50 минути игра болките и умората взеха връх, поради което Мъри бе принуден да приеме разочарованието от загубата си след (8)6:7 6:4 1:6 и напуска турнира в американската столица. Имер пък от своя страна с успеха си се класира за втори кръг, където му предстои да се изправи срещу Аслан Карацев.

В началните минути на двубоя станахме свидетели на вихрено начало, което бе предизвикано от пробив на шведа в откриващия гейм на мача, ала бившият номер едно не остана безучастен към случващото се и с рибрейк възстанови паритета. Световният номер 115 все пак запази по-добрата си позиция на корта и не след дълго оползтвори възможността си за нов пробив, но за негово съжаление, събитията от по-рано се повториха и британецът отново чрез рибрейк изравни в резултата. С това си действие носителят на три титли от Шлема навярно пречупи далеч по-младия си колега, като взе инициативата на своя страна и си осигури сетбол в последния възможен момент на частта, ала го пропиля и тайбрекът трябваше да определи кой ще се поздрави с успех в дебютния сет.

Дългият гейм стартира с размяна на мини пробиви, преди Мъри да стигне до ключов такъв, след който разполагаше с два сетбола, които отново профука, а в този момент и проблемите му от физическо естество ставаха все по-видни за зрителите. Сър Анди впоследствие пропиля поредния си сетбол и допусна да бъде осъществен обрат, губейки откриващия сет, след което ясно показа жест към щаба си, че се намира отвъд предела на силите си.

Началото на втората част се превърна в ад за британеца, който изпитваше сериозни трудности с придвижването си по корта и често накуцваше, докато за Имер не остана друго, освен да се поздрави с пробив за 3:1. Именно в този момент Мъри за пореден път в своята дълголетна кариера демонстрира гладиаторския си дух и не просто възстанови паритета, а дори взе инициативата на своя страна и реализира брейк, с който поведе 5:3. Бившият номер едно остана непоколебим в изявите си до края на сета и благодарение на безупречното си сервиране затвори частта в своя полза, като изравни общия резултат в сблъсъка.

Третият и решителен сет се оказа точката на пречупване за 35-годишния шампион от Шлема, който напълно изнемогна пред крампите в краката и нямаше шанс да отговори по никакъв начин на далеч по-младия си колега, който на бърза ръка си спечели аванс от четири гейма. Световният номер 115 сервирайки за затвърждаване на огромната си преднина, бе застигнат от волята на британеца, като се пречупи и направи три двойни грешки, с което позволи на сър Анди да редуцира пасива си за радост на феновете по трибуните. Мъри не успя да спечели последвалото си подаване след серия неточности, които логично бяха продиктувани от невъзможността му да е в оптималното си състояние, и Имер стигна до крайния успех, който е негов дебютен в кариерата на турнира във Вашингтон.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Вашингтон: Мъри се бори геройски, но бе безсилен срещу болките и световния №115 на старта Мартин Петков
Теми:  
atp | анди мъри | вашингтон | микаел имер

Коментари





Следвайте ни в Facebook