Великолепна Томова сътвори блестящ обрат над световната №37 и е 1/8-финалистка в Ийстбърн!

от в 16:32 на 21.06.2022
Мартин Петков

Виктория Томова през миналата седмица даде старт на тревния сезон, като се включи в пресявките на силния WTA 500 турнир в Ийстбърн, но след оспорван двубой даващ място в основната схема първата ни ракета допусна трисетово поражение от бившата полуфиналистка на Уимбълдън -  Кирстен Флипкенс, с което подготовката й за третата ,,мейджър" надпревара приключи. Да, ама не, след като вчера световната номер 3 Онс Жабер взе решението да се оттегли от турнира на сингъл, с това софиянката получи правото да влезе в основната схема на състезанието под формата на ,,щастлива губеща" и да открие кампанията си директно от втория кръг, където през днешния ден срещна 37-та в света Шелби Родджърс.

Сблъсъкът ни предостави нагледно характера и силната воля, с които Вики разполага, след като изпита сериозни трудности в пърноначалната фаза на мача, но впоследствие намери баланса в ударите си и взе инициативата на своя страна, за да осъществи фамозен обрат по пътя към победата, поздравявайки се с крайното 4:6 6:3 6:2. С успеха си световната номер 128 ще получи възможност във фазата на осминафиналите да вземе реванш за поражението си от Кирстен Флипкенс, като двете ще спорят за място в топ 8 на турнира в Ийстбърн.

Двубоят стартира с трудни мигове пред сервиращите, които въпреки това безрезервно съумяваха да печелят своите подавания, преди да се стигне до злощастния пети гейм, в който родната представителка се пречупи пред изчистената от грешки игра на противничката и инкасира пробив, оставайки в губеща позиция при 2:4. В оставащите моменти до края на сета интригата липсваше, след като американката поддържаше много високо равнище на сервис и не даваше нищо даром на първата ни ракета, за да спечели откриващата част, поради което нашенката се нуждаеше от пълен обрат в мача.

Томова с началото на втория сет правеше чести опити да пресира съперничката си, като взима топката рано и не й оставя време за реакция, което мигновено даде искания от софиянката резултат и тя реализира пробив за 3:0. Първата ни ракета не се задържа дълго в лидерската позиция на корта и допусна спад, губейки предимството си под напора на световната номер 37, ала неочакван подем в идните минути обзе Вики, която на свой ред се възползва от неточности в отиграванията на Роджърс, за да си върне водачеството в частта. Българката изглеждаше крайно вдъхновена от това си действие и безпроблемно спечели последвалите си две подавания, за да изравни общия резултат.

Вики пренесе господството си на корта и при старта на решителния трети сет, като чрез завиден брой уинъри трупаше точки на сметката си и си завоюва пробив аванс при първия гейм на американката. Родната представителка наложи доминацията си постепенно и играше на висота във всеки един момент, което даде своето отражение върху резултата и световната номер 128 оползотвори шанса си втори брейк, който я постави в позиция да сервира за крайния успех в сблъсъка. Томова не се поддаде на напрежението и умело насочваше началния си удар, като си осигури два последователни мачбола, за да реализира втория от тях, триумфирайки с една от най-добрите си победи за годината до момента.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Великолепна Томова сътвори блестящ обрат над световната №37 и е 1/8-финалистка в Ийстбърн! Мартин Петков
Теми:  
wta | бг тенис | виктория томова | ийстбърн

Коментари





Следвайте ни в Facebook