Виктория Томова срещу Ализе Корне - анализи, очаквания и коефициенти

от в 16:01 на 17.01.2022
Калоян Соколов

Началото на тазгодишното Открито първенство на Австралия вече бе поставено, а в ранните часове на утрешния ден предстои да видим в игра двамата ни представители, а именно Григор Димитров и Виктория Томова. Българката демонстрира впечатляващ тенис в квалификациите на надпреварата, който я изведе до три поредни победи и място в основната схема. Това ще бъде дебют за Вики в същинската част на "мейджър" турнира в Мелбърн, като до този момент тя бе достигала до подобен етап на Голям шлем единствено на Уимбълдън през 2018-а, когато попадна в основната схема като "щастлива губеща".

Самата Томова сподели, че е силно развълнувана от постижението си и би искала да се изправи срещу някоя от най-добрите тенисистки в света, тъй като тогава би могла да се отърси от напрежението по-лесно. Жребият бе сравнително благосклонен към нашето момиче, противопоставяйки го на бившата №11 в света Ализе Корне. Двете състезателки имат само един изигран двубой помежду си - през 2019-а година на силния WTA 250 турнир в Осака, като любопитна подробност е, че от срещата победителка излиза именно родната ни представителка. Как Вики би могла да повтори подвига си отпреди 2 години и половина и какви са шансовете ѝ утре срещу опитната французойка, нека заедно да поразсъждаваме.

Какво да очакваме от Ализе Корне?

Корне е една от най-опитните тенисистки в Тура, играе с дясната ръка и е висока 173 сантиметра. Французойката в момента се намира под номер 61 в световната ранглиста, но може да се похвали с достигане до 11-ата позиция в класирането и спечелване на 6 титли от веригата WTA. Ализе е неизменен член на топ 100 през последните 15 сезона и се намира в невероятната серия от 60 поредни участия на турнири от Големия шлем. Нейният любим удар е двуръкият бекхенд, докато предпочитаната ѝ настилка е клеят.

Корне не разполага с някаква особена мощ в играта си, като рядко можем да я видим в атака и главно разчита на контраизпълнения. Ветеранката е една от най-интелигентните състезателки и познава отлично геометрията на корта, което ѝ позволява да използва екстремно остри диагонали, чрез които постепенно да си създаде възможност за рутинен завършек на точката.

31-годишната тенисистка е привърженичка на дългите разигравания и е почти безгрешна в тях, а нейната защита е в състояние да откаже почти всяка една опонентка. Борбеността на френската представителка е пословична и лесно спечелените точки срещу нея са мираж, макар че вече е позагубила част от своята прочута скорост.

Как може да противодейства Виктория Томова?

Първата ни ракета изповядва сходен игрови стил, което може да се окаже проблем, защото по-високоранкираната състезателка би имала предимство, ако двете действат по еднакъв начин. Вики не би могла да надиграе Корне в собствената ѝ игра, така че ще трябва да търси чести смени на темпото, за да избегне монотонните размени от основната линия, където категорично фаворитка за успех би била бившата номер 11.

Томова разполага с великолепни къси топки и ще е от ключово значение да ги вкара в употреба, като така ще съумее да изкара французойката от комфортната ѝ зона, защото Ализе не е никак убедително в близост до мрежата и за българката няма да е особено трудно да приключи точката в своя полза. Пуснатите удари са отлично средство и от гледна точка на това, че Корне стои далеч зад основната линия и често може да бъде хваната неподготвена с подобен похват.

Именно родната ни представителка трябва да търси инициативата в хода на срещата, тъй като само това е начин за победа срещу подобен класен противник и е длъжна да избяга от удобното за Корне русло, което предполага сериозна физическа битка и не е препоръчително за Томова, имайки предвид натрупаната умора от квалификациите.

Непременно е редно да споменем и извънредно колебливия начален удар на 61-вата в света, който дава цялото време на света за посрещащата състезателка и е много удобен за атака. Вики отлично знае тази ахилесова пета в арсенала на ветеранката и със сигурност ще се опита да бъде максимално агресивна с ретурите си, влизайки навътре в корта.

Очаквания и коефициенти

Очакванията ми са да видим един много продължителен и оспорван двубой, който ще бъде решен от съвсем дребни детайли и искрено вярвам в шансовете на Виктория Томова да се поздрави с дебютната си победа в основната схема на Аустрелиън Оупън. Букмейкърите обаче не са на моето мнение, определяйки французойката като явен фаворит в срещата, предлагайки ставка от 1.33 за неин краен успех, докато шансовете на родната ни състезателка се котират на 3.40. Всички знаем обаче как тези предварителни прогнози невинаги се оказват верни, като се надяваме случаят да е точно такъв и Вики да успее да се поздрави с четвърта поредна победа в Мелбърн.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Виктория Томова срещу Ализе Корне - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
wta | ализе корне | Анализ | Аустрелиън Оупън | бгтенис | виктория томова | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook