Време е друг младок да заблести: Непримирим Корда надви Алкарас в Монте Карло!

от в 15:26 на 13.04.2022
Калоян Соколов

Карлос Алкарас изуми целия тенис свят, когато в началото на месеца се превърна в най-младия победител на надпреварата в Маями. 18-годишният тенисист надигра някои от най-големите имена в Тура по пътя към трофея и сам изрази амбиции, че вече е готов дори да атакува дебютен триумф в Големия Шлем. Карлитос обаче ще трябва да почака известно време, за да развие напълно безспорния си потенциал и днес получи ценен урок как всъщност успехите са временно явление и трябва да работиш сериозно, ако искаш да бъдеш постоянна величина в тениса.

Ибериецът допусна да бъде надигран от друга млада звезда, а именно Себастиан Корда, след като световният номер 42 изнесе изключителен мач и заслужено постигна сензационна победа със 7:6(2) 6:7(5) 6:3, за да намери място в осминафиналите на турнира в Монте Карло. Там негов съперник ще бъде един измежду Марин Чилич и Тейлър Фриц, чиято среща все още не е стартирала.

Корда показа още в самото начало, че е напълно готов за битка и абсорбираше отлично мощта в ударите на Алкарас. Американецът действаше с впечатляващо хладнокръвие, когато беше поставен под напрежение и отрази брейкболи във всяко едно от откриващите си две подавания. Това изглежда разколеба тийнейджъра, който започна все по-често да пресилва ненужно ударите си, което позволи на Корда да реализира дебютен пробив в мача и по този начин да се откъсне напред с 4:2 гейма.

Алкарас бързо отговори на предизвикателството и видяхме този вдъхновяващ тенис, с чиято помощ се превърна в шампион от сериите "Мастърс". Карлитос просто не можеше да пропусне удар, докато неговият опонент изпитваше сериозни трудности на собствено подаване и скоро испанецът имаше възможност да затвори сета на собствен сервис.

Тогава последва необикновена серия от страна на посрещачите, които вкарваха множество дълбоки ретури и никой от младоците не съумяваше да неутрализира тяхното предимството. Така станахме свидетели на още три последователни брейка и всичко щеше да се реши в дългия 13-ти гейм. Тайбрекът пък се разви по-брилянтен начин за непоставения състезател, като мощта му се разгърна в максимална степен и световният номер 11 беше напълно безпомощен, предавайки първия сет.

Поставеният под номер осем не загуби никакво време след почивката и вече го виждахме как непрекъснато прибягва до любимите си къси топки и замени грубата сила с отлично миксиране на темпото. Корда изглеждаше изненадан от новата тактика на опонента и бързо се оказа догонващ с 0:3 гейма, ала се приспособи моментално и възстанови паритета при 4:4 гейма.

Сблъсъкът продължи да бъде изключително равностойна, но американецът отново повиши оборотите в решителните мигове и изглеждаше, че ще реализира решителен пробив. Този път Алкарас устоя на натиска и докара нещата до нов тайбрек, в който показа най-доброто си възможно лице и изравни общия резултат, след като реализира сетбола с неспасяем форхенд по правата.

Третият сет също започна с надмощие на тийнейджъра, чиято увереност постоянно нарастваше и ударите му намираха страничните линии константно. Съвсем логично се стигна до брейк в актива на фаворита, но радостта му не просъществува дълго и по-опитният играч обърна нещата до 3:2 в своя полза. Корда далеч не спря дотук и отново отмъкна съперниковото подаване за 5:3, а впоследствие затвори уверено мача в своя полза и си отмъсти за поражението, което испанецът му нанесе на миналогодишния финал на младежкия Мастърс.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Време е друг младок да заблести: Непримирим Корда надви Алкарас в Монте Карло! Калоян Соколов
Теми:  
atp | карлос алкарас | монте карло | Обзори | себастиан корда

Коментари





Следвайте ни в Facebook