Връщаме се 29 години назад: Как сестри Малееви пренаписаха историята на тениса?

от в 12:35 на 15.02.2022
Калоян Соколов

Сестри Малееви са несъмнено уникално явление в световния тенис. Те са тренирани от своята майка Юлия Берберян, която се справя по повече от перфектен начин с наставническите си функции и извежда всяка една от дъщерите си до първите шест в ранглистата. Рекордите на Малееви са множество, като едва ли някой скоро ще ги подобри на национално ниво, но едно постижение сякаш се откроява над останалите, защото е прецедент в историята на спорта.

Така се връщаме 29 години назад, за да проследим случилото се на Аустрелиън Оупън през 1993-та година, когато три сестри са сред поставените в турнира. Още по-впечатляващото е, че това време е имало само 16 поставени тенисисти в надпреварите на Големия шлем и това придава още по-голяма тежест на случилото се тогава.

Българките пък до една се възползват от облагите на жребия и достигнат до осминафиналната фаза на състезанието. Там родните ни представителки продължават да се движат сякаш са скачени съдове, защото никоя от тях не се класира по-напред, ала те до една са изправени срещу бивши шампиони от Големия шлем. Катерина допуска обрат от Дженифър Каприати, Мануела губи оспорвана битка срещу Мери Джо Фернандес, докато Магдалена е надиграна с 6:3 6:3 от великата Щефи Граф.

Именно най-малката сестра разказва как е най-щастлива точно от този поставен рекорд и споделя следното:

"Това сигурно е един от най-хубавите ни рекорди. Три сестри поставени в първите 16 на турнир от Големия шлем. Ако погледнете изрезката от вестника в дясната страна, ще видите програмата за деня. И трите играем в един и същи ден. Нервите на майка ми не знам как са издържали, но явно са й били доста калени" - спомня си тя.

Мануела също се присъединява към думите на Маги и признава как тогава изобщо не е осъзнавала тежестта на успехите им, тъй като не е имала време да асимилира нещата и е била концентрирана само върху нейните изяви на корта. Тя е категорична, че тайната се крие в сплотеността на семейството, което успява заедно във всяко едно начинание и няма значение дали става въпрос за някаква елементарна ежедневна дейност или пробив в топ 10 на световния тенис.

Легендарната Мартина Навратилова пък признава сестри Малееви за световен феномен и не крие факта, че вероятно е една от малкото тенисистки, която е била побеждавана и от трите. Бившата номер едно изтъква тяхното огромно наследство в играта и споделя какво огромно уважение изпитва към тях.

Всичко това идва да ни покаже, че преди ерата "Уилямс" е имало друга такава и това е тази на Малееви.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Връщаме се 29 години назад: Как сестри Малееви пренаписаха историята на тениса? Калоян Соколов
Теми:  
wta | бгтенис | катерина малеева | любопитно | магдалена малеева | мануела малеева | сестри малееви | юлия берберян

Коментари





Следвайте ни в Facebook