Все още в търсене на първа WTA победа след завръщането: Свитолина отпадна на старта в Мадрид

от в 16:35 на 26.04.2023
Мартин Петков

Елина Свитолина през последните сезони се беше установила като една от постоянните представителки на първата десетка в класацията на WTA, преди през миналия март да си вземе известна почивка от кортовете, което се оказа продиктувано от психическата ѝ умора от случващото се родината ѝ. Украинката впоследствие заедно със съпруга си Гаел Монфис обявиха, че е очакват първото си дете, което се появи на бял свят през миналия октомври.

Постепенно пък олимпийската бронзова медалистка поднови тренировки и направи своето завръщане в Тура по-рано този месец на турнира в Чарлстън, но то далеч не беше мечтано и тя отпадна на старта. Свитолина продължи да работи усилено в търсенето на топ формата си и след участия на ITF състезания, бившата номер три получи "уайлд кард" за WTA надпреварата в Мадрид, където през днешния ден откри кампанията си, но беше спряна в два сета от Алиаксандра Саснович, която я надигра за час и 39 минути на корта - 6:4 7:5. По този начин представителката на Беларус си осигури място във втория кръг и ще срещне 29-ата поставена Мари Бузкова.

Началото на двубоя беше крайно незадоволително за младата майка, която далеч не съумяваше да поддържа темпото в разиграванията на световната номер 47 и още при първата почивка изоставаше с два пробива пасив. Постепенно олимпийската бронзова медалистка се адаптира към случващото се и на свой ред имаше известен игрови превес, по време на който редуцира пасива си чрез рибрейк, ала оттам насетне Саснович повече не трепна нито за секунда на собствено подаване и записа откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част подобрението в равнището на някогашната трета ракета на света беше видимо и тя прогресивно трупаше дивиденти с представянето си, като скоропостижно се сдоби с преднина от пробив. Отговорът на беларуската обаче настъпи светкавично, след като Свитолина допусна да се пропука в идните минути и на бърза ръка предаде сервиса си в актива на съперничката.

Впоследствие съотношението на силите се изравни, като с оглед равнището на двете непоставени тенисистки логичният изход на сета беше да гледаме тайбрек, ала в последния възможен момент украинката инкасира спад в началния си удар, който ѝ струва прескъпо, след като световната номер 47 реализира пробив и се поздрави с крайния успех в сблъсъка. След края на срещата пък наглед очаквано, както вече неведнъж наблюдавахме в последните месеци с участието на други тенисистки от тези страни, то украинката и беларуската не се поздравиха.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Все още в търсене на първа WTA победа след завръщането: Свитолина отпадна на старта в Мадрид Мартин Петков
Теми:  
wta | алиаксандра саснович | елина свитолина | мадрид

Коментари





Следвайте ни в Facebook