Възходът е налице: Остапенко пречупи Бадоса в трисетова битка и е 1/2-финалистка в Рим!

от в 19:51 на 17.05.2023
Мартин Петков

Паула Бадоса с настъпването на клей сезона преодоля сериозната криза в представянето си през последните месеци, които доведоха до напускането ѝ на световния топ 30, ала възходът на испанката я изведе до място на четвъртфиналите на WTA 1000 надпреварата в Рим, като по пътя си към тях тя отстрани миналогодишната финалистка Онс Жабер. В подобна ситуация се намира и някогашната голяма надежда на женския тенис Йелена Остапенко, която тъкмо навършила 20-годишна възраст триумфира с титлата на Ролан Гарос през 2017-а, ала оттогава насам кариерата ѝ се развива на приливи и отливи, като двете връстнички, намиращи в до голяма степен сходен етап на своя път в спорта, трябваше да влязат в спор за място на полуфиналите във Вечния град през днешния ден.

Сблъсъкът помежду им пък оправда очакванията за равностойна битка и запази зарадя от предишната среща на централния корт за деня, в която Холгер Руне постигна своеобразната изненада и елиминира защитаващия шампион при мъжете Новак Джокович. Съревнованието между двете бивши шампионки в турнири от подобен ранг пък завърши с успех за латвийката, която остана по-стабилна в хода на двучасовата схватка, за да надделее с 6:2 4:6 6:3. По този начин световната номер 20 се класира за полуфиналната фаза в италианската столица, където ѝ предстои да срещне победителката от мача на деня, който противопоставя носителката на трофея от Индиън Уелс Елена Рибакина и защитаващата шампионка Ига Швьонтек.

Началото на двубоя се превърна в пълен фарс на собствен сервис за испанката, която допусна да изгуби всяко от дебютните си три подавания, като едва веднъж спечели това на съперничката си. Остапенко пък от своя страна също не беше особено убедителна, но в навярно преломния момент удържа подаването си от ситуация 0:40, за да поведе с 5:1, като оттам насетне беше въпрос на време да запише откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част Бадоса все по-добре напасна играта си към агресивния стил на световната номер 20, като чрез дълбоки удари предизвикваше неточности от нейната ракета и скоропостижно излезе напред с пробив. Остапенко далеч не се примири със случващото се и отговори с добра вариация в комбинациите си от основната линия, която я изведе до възстановяване на паритета, ала в самия край ръката на бившата шампионка от Ролан Гарос трепна и Бадоса посредством брейк във фундаменталния десети гейм изравни общия резултат в срещата.

На старта на решителната трета част световната 35 не съумя да задържи високото равнище в представянето си, като допусна серия от грешки, което се оказа добре дошло за Остапенко, която светкавично грабна шанса си, осъществявайки ранен пробив. Испанката пък на свой ред отказа доброволно да се примири със съдбата си, като внезапно вдигна оборотите и демонстрира уменията си да завършва от форхенд, за да навакса изоставането си от брейк, при което абсолютният паритет възцари - 2:2. Оттам насетне обаче вместо очакваната битка за всяка точка по пътя към победата, то наблюдавахме сериозни превъзходство във всеки аспект от страна на латвийката, която чрез мощта в ударите си лимитираше възможностите за реакция пред Бадоса и ѝ отпусна едва един гейм от следващите пет, за да официализира победата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Възходът е налице: Остапенко пречупи Бадоса в трисетова битка и е 1/2-финалистка в Рим! Мартин Петков
Теми:  
йелена остапенко | паула бадоса

Коментари





Следвайте ни в Facebook