За тънката разлика в детайла: Какво спря Григор към пълния обрат срещу Зверев?

от в 21:40 на 06.11.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров продължи да затвърждава отличните впечатления, които оставя с игрите си след Откритото първенство на САЩ и беше на път да постигне знаменит обрат срещу световния номер четири Александър Зверев, след като отрази два поредни мачбола във втория сет и наглед контролираше хода на събитията в решителната част, но не се възползва от шансовете си и германецът съумя да надделее. Така сезонът на първата ни ракета приключи, а нека с вас да поразсъждаваме какво не достигна на родния ни представител, за да се поздрави с победата.

Тактически подход и неговото изпълнение

Григор влезе по-бавно в срещата спрямо своя опонент и изостана бързо в резултата, само че не се обезкуражи от събитията на корта и продължаваше да следва тактическия си план, който бе отлично подбран и веднага започна да носи дивиденти, щом Зверев спря да сервира на безупречното ниво от дебютните геймове, и определено нашият сънародник имаше сериозно предимство в продължителните размени от дъното на корта.

Димитров показваше отлична вариативност, като умело използваше слайса си и постоянно даваше топки с различна дълбочина на четвъртия поставен. 198-сантиметровият играч определено срещаше трудности да отреагира на нископодсечените топки, което предизвикваше немалко грешки от неговата ракета, и Саша нямаше как изобщо да влезе в нормален игрови ритъм. 

Това сериозно влияеше на опитите за завършващи удари от страна на шампиона от Виена, чиято ефективност спадна сериозно и оттам насетне рядко можехме да видим по-високоранкираният състезател да търси линиите, докато игровата му постройка не се превърна в напълно дефанзивна от средата на двубоя до неговото приключване.

Съмнението, което Григор вкара в главата на Зверев

Несъмнено действията на Гришо изкараха фаворита от комфортната му зона и го накараха да се съмнява в собствените си възможности. Веднага можем да направим сравнение по какъв начин действаше Зверев при последните си два сблъсъка в австрийската столица, когато атакуваше при почти всяка отворила се възможност и сервираше константно с над 220 километра в час.

Сега положението коренно се различаваше, а нервите бяха завладели до огромна степен Саша, който вкарваше вторите си сервиси с необичайно ниска скорост, и двойните грешки изобилстваха. Бившият финалист от Шлема просто нямаше чувството на превъзходство - той усещаше как нещата до голяма степен не зависят от самия него и изведнъж нямаше нито помен от прословутото за него самочувствие.

Видяхме позабравените викове след всяка точка, стиснатите юмруци и скоро психологическото предимство напълно се прехвърли от страната на Димитров, в чиято игра далеч нямаше подобни спадове и който излъчваше значително по-голяма доза сигурност. Всичко това помогна на нашето момче да се върне от сет пасив и вкара мача в решителна част, където наглед трябваше да има сериозен превес.

Негативната промяна и точката на пречупване

Самият Григор усети, че нещата зависят до голяма степен от него, и тази мисъл не се отрази добре на първата ни ракета. Хасковлията се подведе по темпото на противника и стана значително по-еднообразен в действията си. Българинът не показа достатъчна решителност при общо седемте си брейкбола в третия сет, разчитайки само на грешки от другата страна на мрежата.

Германецът пък не правеше абсолютно нищо специално, но видя колебанията на поставения под номер 16 и получи нов живот в двубоя. Родният ни представител допусна нехарактерни за себе си неточности в наглед леки ситуации, като въобще не се опита да рискува в тези моменти. По този начин примката около световния номер четири беше сериозно отхлабена, защото той вече отлично знаеше какво ще последва от ракетата на Григор и битката влезе в любимото русло на олимпийския шампион.

Димитров беше наясно с това какъв шанс изпуска и негативните реакции го завладяха, докато Зверев отново изглеждаше уверен в силите си и започна по-често да отпуска ръката. Точно обратното се случи при Гришо, тъй като ръката му видимо се стегна и така контролът премина трайно в полето на Саша. Впоследствие началният удар на фаворита отново се завърна на познатото равнище, което му даваше лесни точки в края на мача, и това до голяма степен направи разликата.

Истината е, че Григор Димитров показа по-високо ниво в хода на срещата, само че не се опита да наложи своите правила в най-сюблимните ситуации. Разликите между състезателите от такъв калибър са минимални и точно тези тънки граници отличават най-добрите. Статистиката е много важна и е отличен атестат, когато имаш предимство в повечето показатели, ала тя не отразява напълно достоверно случилото се на игрището.

Можем да направим съпоставка със сблъсъка на Григор с Надал от полуфиналите в Мелбърн и решителността, която излъчваше нашият сънародник през цялото време, макар че в крайна сметка отстъпи. Сега подобно поведение липсваше и съдбата не пожела да го подкрепи по пътя му към направата на един наистина знаменит обрат.

Позитиви и място за подобрения през новия сезон

Григор показа, че още може да е конкурентен с елита на спорта, преодолявайки всички травми, и е повече от способен да печели серии от мачове отново. Имаме удоволствието пак да гледаме топ двубои с негово участие и можем само да се радваме и надяваме на още избухвания през новата година. Отлично впечатление ми прави стабилността от основната линия в последните надпревари и желанието за борба. Димитров играе търпеливо и почти не позволява емоциите да вземат връх над разума, както и приляга на опитен играч като него.

Иска ми се обаче да видя повече острота от форхенда, защото това винаги е било основното оръжие за българина. В последните турнири наблюдавахме една чудесна комплексност от качества, само че има сериозна липса на оръжие, и точно това спира Гришо от повече победи над топ тенисистите. Нещата се свеждат до няколко точки, в които той трябва да поеме инициативата и идват неточностите. 

Необходимо е Димитров да бъде напълно уверен в себе си, когато трябва да завършва подобни топки, и се надявам също така проблемите в гърба да отшумят до голяма степен за австралийското лято, където кортовете обичайно са бързи и сервисът ще играе съществена роля. Последните мачове на Григор са със сериозна продължителност, а това се дължи на липсата на лесни точки от начален удар и прекомерната употреба на слайс.

Сеченият бекхенд на световния номер 30 е един от най-добрите в Тура, но подобен стил на игра изразходва твърде много енергия и ще е по-добре, ако първата ни ракета вкарва повече плоския бекхенд в употреба. В противен случай често ще ставаме свидетели на крайно продължителни битки и силите на Димитров няма да стигат за крайните фази на състезанията.

Наред са над два месеца почивка в програмата на българина и не ни остава нищо друго, освен да се надяваме тези пожелания да се сбъднат и кривата на подобрение да не спре само дотук, а защо не и да видим първа титла от 2017-а година насам?

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
За тънката разлика в детайла: Какво спря Григор към пълния обрат срещу Зверев? Калоян Соколов
Теми:  
atp | post match | александър зверев | Анализ | анализи и истории | григор димитров | Обзори | париж мастърс

Коментари





Следвайте ни в Facebook