Завръща ли се бекхендът с една ръка с появата на играчи като Григор Димитров и Доминик Тийм?

от в 11:17 на 24.11.2020
Анисия Стоева

Какво би избрал човек - конвенционален бекхенд с две ръце или бекхенд с една ръка, ако утре трябва да започне да играе тенис? Разбира се, повечето биха избрали първата опция, просто защото е по-лесно. Играчи като Денис Шаповалов, Стефанос Циципас, Доминик Тийм, Григор Димитров избраха втория вариант. Интересното е, че всички те очевидно са направили правилния избор.

През 1999 г. около 43 играчи от топ 100 в класацията на ATP са използвали бекхенда с една ръка. Броят спада драстично през следващото десетилетие и достига 28 през 2009 г. с оттеглянето на легенди като Пийт Сампрас и Густаво Куертен. Оттук нататък спадът продължава и остават само състезатели като Роджър Федерер, Ришар Гаске и Стан Вавринка.

Явно всички вярваха, че времето на елегантния удар е отминало. Въпреки това, с появата и успеха на Димитров, Шаповалов, Циципас и Тийм, феновете отново започнаха да гледат на този изстрел като на ефективно средство. Наскоро световният номер 6 Стефанос Циципас заяви, че не е сигурен дали бекхендите с една ръка се завръщат или не:

„Наистина не знам. В момента съм наставник на едно японче, което е на около 6 години, и го насърчавам да играе бекхенд с една ръка. Но баща му ми каза, че е необичайно да играеш бекхенд с една ръка в Япония“. Очевидно е, че всички просто не са готови да приемат този удар толкова сериозно. Някои дори се страхуват, че развалят техниката на играча, ако той/тя се насочи към него в ранна възраст.

По-нататък Циципас заяви, че според него този удар е по-ефективен и вълнуващ за гледане: „Просто мисля, че е по-добър изстрел като цяло и е по-красиво за изпълнение“. Треньорите в наши дни със сигурност не го препоръчват. Те вярват, че това изисква повече мощност, по-добра стабилност и тялото трябва бързо да се измести. Но привържениците твърдят, че удар като този не позволява на противниците да се нагласят навреме, тъй като е много по-внезапен от този с две ръце.

Роджър Федерер, който практикува и разпространява изстрела повече от 15 години, също вярва, че е по-трудно. В интервю той каза, че човек трябва да се възползва от двуръкия удар, защото е по-просто. Въпреки това, след като гледаха Маестрото да играе толкова добре, много младежи предпочетоха неговия вариант.

Таланти като Циципас и Шаповалов са натоварени да продължат да носят наследството на този удар напред. Днес само 15 играчи от топ 100 на ATP го използват. Въпреки това, с блестящите изпълнения на Тийм или Димитров последните години, младежите определено ще се заинтригуват.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Завръща ли се бекхендът с една ръка с появата на играчи като Григор Димитров и Доминик Тийм? Анисия Стоева
Теми:  
Анализ | григор | григор димитров | димитров | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook