Желязна воля: Синер се върна от 0:2 сета срещу бивш подгласник в София и е 1/8-финалист на АО!

от в 06:07 на 20.01.2023
Мартин Петков

Яник Синер открай време насам бива определян за един от най-добрите тенисисти на бъдещето, като суперлативите по адрес на 21-годишния италианец биват свързани със завидно количество титли от Големия шлем и първата позиция в световната ранглиста. Южнотиролецът в последните сезони постепенно надгражда над нивото си и вече може да се похвали с четвъртфинал на всяка една от "мейджър" надпреварите, като всичко погледи са насочени към това кога световният номер 16 ще направи следващата крачка по пътя към това да повтори незабравимата приказка на Карлос Алкарас от миналогодишния US Open.

Синер към момента при участието си през настоящия сезон на Откритото първенство на Австралия стартира с две безкомпромисни победи, за да намери място в третия кръг, където го очакваше непредсказуемия Мартон Фучович. Сблъсъкът на Margaret Court Arena се превърна в същинска битка на духа и волята, след като аутсайдерът поведе с 2:0 сета, но само за да може след 3 часа и 36 минути на корта италианецът да ни направи свидетели на "пълен ремонт" в срещата - 4:6 4:6 6:1 6:2 6:0. По този начин южнотиролецът се превръща в първият осминафиналист в Мелбърн и изглежда готов да извърви пътя до трофея, но към момента трябва да се съсредоточи върху следващото си препятствие в лицето на един от основните фаворити за титлата - Стефанос Циципас.

Двубоят ни предложи повече от интригуващо начало, след като още в дебютните минути на мача проследихме скоростна размяна на пробиви, която донесе със себе си и немалко впечатляващи размени от дъното на корта. В тези минути от сблъсъка никой от двамата четвъртфиналисти на Уимбълдън не съумяваше да наложи волята си над противника, преди с настъпването на петия гейм унгарецът да спечели две интензивни разигравания, донесли му впоследствие след неточности от ракетата на световния номер 16 и пробив, който аутсайдерът бранеше безупречно чрез началния си удар и записа откриващия сет на сметката си.

Силният старт на двубоя за Фучович придоби съвсем различни размери във втората част, когато той продължи да бъде в ролята на водещата сила на корта и си спечели предимство от брейк. Въпреки това, последва събуждане от страна на италианеца, който ясно със серия от печеливши отигравания показа, че има още много вода да изтече до края на мача, като навакса изоставането си, но скоропостижно световният номер 78 възстанови позицията си при високо темповите разигравания и късен пробив на нула дублира преднината си в общия резултат на срещата.

В началото на третата част ясно личеше, че унгарецът не е готов да спре само дотук, като подходи агресивно към сервиса на по-младия си съперника и достигна брейкбол. Тогава обаче Синер пласира поредица от безпощадни начални удари, която му повлия най-вече вдъхновяващо, и оттам насетне световният номер 16 пое пълен контрол над събитията на корта, като форхендът му поразяваше противниковата половина от всяка една точка на корта и той отпусна само гейм на аутсайдера, стопявайки част от пасива в сблъсъка.

На старта на четвъртия сет сензацията изглеждаше по-близо от всякога, след като четвъртфиналистът от всички "мейджър" надпревари изгуби ритъма в играта си и световният номер 78 излезе напред с пробив при 2:0. Отговорът на южнотиролеца обаче беше красноречив относно това какво можем да очакваме от него до края на двубоя и той напълно изчисти грешките от представянето си, което ни позволи ясно да забележим разликата в класите и поставеният тенисист със серия от шест поредни гейма в актива си изпрати мача в заключителната му фаза.

В решителната пета част нагледно си пролича умението на 21-годишния италианец да се справя с трудните ситуации на корта, когато не е по-добрият от двамата състезатели, но за сметка на това възпитаникът на Дарън Кейхил имаше един прекрасен завършек на този "пълен ремонт", след като за да е още по-изразителна победа му, Синер "върза геврек" на Фучович и подпечата със стил мястото на осминафиналите в Мелбърн.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Желязна воля: Синер се върна от 0:2 сета срещу бивш подгласник в София и е 1/8-финалист на АО! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | мартон фучович | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook