Австралийски регулатор: Спорната карикатура на Серина не е расистка (снимки)

Оцени тази статия:
Австралийски регулатор: Спорната карикатура на Серина не е расистка (снимки) Мария Петрова
от в 15:41 на 26.02.2019

Предизвикалата сериозни дискусии карикатура на Серина Уилямс от художника Марк Найт за финала финала на Откритото първенство на САЩ, не нарушава етичните норми.

Това реши австралийския медиен регулатор (Australian Press Council) след скандала, който предизвика публикацията на The Herald Sun след изгубения от нея финал в Ню Йорк.

На финала поведението на носителката на 23 титли от Големия шлем излезе извън контрол, когато главния съдия на мача Карлос Рамос я наказа с предупреждение за съвети от треньора ѝ Патрик Муратоглу.

Серина определи рефера като "крадец" и "лъжец" и с поведението ѝ дойде и новото наказание - цял гейм за противничката ѝ Наоми Осака.

По този повод карикатуристът Майк Найт сътвори своята карикатура с въпроса -"Не можете ли просто да я оставите да победи?". В тази връзка Найт пък бе определен като сексист, но той отрече това и даде за пример негови подобни рисунки с Ник Кириос.

Австралийският медиен съвет обаче излезе с категорично заключение, че карикатурата не нарушава медийните стандарти и нито е расистка, нито сексистка.

"В моята рисунка няма нищо неточно. Жалко е, че някои хора я приемат така. Карикатурата е свързана с поведението на Серина. Тя се държеше като дете. Няма нищо общо с расата. Нарисувал съм я като афроамериканка - мощна, със здраво телосложение. Но тя си е такава. Нарисувал съм Осака като Осака, но никой не казва нищо по въпроса," заяви авторът Найт.

"Рисувал съм карикатури в подкрепа на Барак Обама и няма да променя начина си на изразяване. Не се поддавам на подобни неща," допълни той.

Оцени тази статия:
Австралийски регулатор: Спорната карикатура на Серина не е расистка (снимки) Мария Петрова
Теми:  
australian open | карикатури | серина уилямс | скандали | тенис | тенис бг

Коментари



Следвайте ни в Facebook