Дмитрий Турсунов: Целта ни е повече деца да доближат нивото на Григор Димитров

Оцени тази статия:
Дмитрий Турсунов: Целта ни е повече деца да доближат нивото на Григор Димитров Георги Христов
от в 16:27 на 11.07.2018

В рамките на тази седмица на Националния тенис център в София, бившият №20 в световната ранглиста Дмитрий Турсунов участва в подготовката на националите на България до 14 и 16 г. за Европейските първенства. Лагерът е част от стратегията на Българската федерация по тенис за развитие на най-талантливите ни състезатели. Всички състезатели от националите отбори до 14 и 16г. бяха поканени да участват в заниманията на Турсунов.

Турсунов е роден на 12 декември 1982 г. С отбора на Русия печели Купа Дейвис през 2006-а, а през 2007-а печели Хопман Къп заедно с Надя Петрова. В кариерата си има 4 титли на сингъл на турнири от ATP и 2 в турнири на двойки. Най-доброто му класиране на турнир от Големия шлем е на Уимбълдън през 2005-а, когато стига до четвърти кръг. През октомври 2006-а година Турсунов се изкачва до №20 в световната ранглиста.

"След края на кариерата ми влязох в контакт със Стефан Цветков. "Всички искат да станат по-добри. Разбира се, има добри и лоши дни. Моята работа е да давам максимално много информация, а работата на младите играчи е да задават максимално много въпроси. Аз не се фокусирам върху това кой е добър и кой не е, а върху това кой иска да стане по-добър - защото ако днес не си, утре имаш шанс да се подобриш. А ако си добър, но не искаш да се развиеш още повече, няма значение аз какво говоря."

Турсунов изисква професионализъм от всеки един от българските играчи, с които работи. Ролята му е да помага на треньорите и да покаже на състезателите, че дори и най-големите тенисисти в крайна сметка са обикновени хора, въпреки че много често не изглежда точно така.

„Идеята на БФТ беше да събере най-добрите младежи и девойки и да създаде професионална обстановка, така че максимално много деца един ден да се доближат до нивото на Григор Димитров. Има много добри треньори, но понякога децата си мислят, че играчи като Роджър Федерер никога не се разочароват и не се изнервят. Това е шанс някой, който е играл професионално, да им обясни как се правят нещата. Децата имат директен контакт с професионалист, става дума за обмяна на информация, защото може би аз виждам нещо, което треньорът може да не забелязва. Помагам както на децата, така и на треньорите“, каза Турсунов.

Заедно с Дмитрий Турсунов тренировките води Николай Ганчев – собственик и основател на тенис академия в Тексас (САЩ).

Оцени тази статия:
Дмитрий Турсунов: Целта ни е повече деца да доближат нивото на Григор Димитров Георги Христов
Теми:  
григор димитров | дмитрий турсунов | тенис

Коментари



Следвайте ни в Facebook