Индиън Уелс 2019 - превю (мъже)

от в 02:15 на 06.03.2019
В
Първият турнир от сериите ,,Мастърс 1000" за годината наближава с бързи темпове, като завръзката около надпреварата изглежда изключително непредвидима. В списъка на заявилите участие можем да видим тенисисти, разполагащи със страхотни успехи в историята на този турнир, именно като Голямата Тройка, а ще срещнем и състезатели, заемащи не толкова висока позиция в ранглистата, но същевременно и намиращи се във върхова форма - заплаха за всеки играч, претендиращ за дълбоко навлизане в схемата. Жребият също ще каже тежката си дума, като той до голяма степен може и да определи съдбата на състезанието.

От друга страна, липсата на миналогодишния шампион Хуан Мартин Дел Потро е съвсем осезаема, като други класни тенисисти, които ще отсъстват от тазгодишното издание на надпреварата в Индиън Уелс, са Фернандо Вердаско и Жо-Вилфрид Цонга.

Всички тези предпоставки означават едно - нов шампион, множество фаворити, тенисисти във форма, напиращи младоци. Накратко нищо не се знае.

Едно нещо всъщност се знае обаче... и то е, че ни очакват изключително вълнуващи десет дни, които със сигурност ще бъдат наситени с уникални сблъсъци, огромни дози драма, както и неочаквани изненади.

Нека сега се гмурнем в същността на предстоящото събитие, което ни очаква от четвъртък:

Фаворитите


Фаворитите в тазгодишната надпревара са именно членовете на Голямата Тройка - Роджър Федерер, Новак Джокович и Рафаел Надал. Една от причините това да е така е богатата история, наситена с множество успехи, на тези живи легенди на тениса в калифорнийския град.

Всъщност от 2004-та година включително до 2018-та само два пъти титлата е била завоювана от играч, непринадлежащ на Голямата Тройка. Това се случва веднъж през 2010-та, когато Иван Любичич поставя ръцете си на трофея, побеждавайки Анди Родик на финала, и втори път през изминалата година, когато гореспоменатият Дел Потро осъществява впечатляващ успех срещу Роджър Федерер, който дори имаше три шампионски точки в прословутия драматичен сблъсък.

А сега нека им отделим внимание поотделно:

Новак Джокович (първи поставен)

Image result for novak djokovic indian wellsСърбинът безспорно е топ-фаворитът на надпреварата. Причините? Ноле в момента заема първото място в световната ранглиста, но не е играл, откакто спечели седмата си титла в Мелбърн през януари. Това обаче не е нещо ново за Джокович, който в най-добрите си години често си взимаше един месец почивка след ,,Щастливият Шлем", което му позволяваше да направи и ,,Слънчевия Дубъл" - а именно да спечели двата мартенски Мастърса в Индиън Уелс и Маями. Още повече, световният номер едно е и рекордьор заедно с Роджър Федерер по спечелени титли в Индиън Уелс - цели пет.

Балансът от началото на сезона на Новак е десет победи срещу само една загуба срещу впечатляващ Роберто Баутиста Агут в Доха. Оттогава обаче Джокович е загубил едва два сета, а след като безмилостно се разправи с Рафаел Надал на финала на "Аустрелиън Оупън", Ноле подаде явна заявка, че ще даде всичко от себе си, за да се опита да повтори невероятните си сезони от 2011-та и 2015-та, когато, естествено, спечели и в Индиън Уелс. Триумфира ли на първия Мастърс за годината, Ноле също така ще изравни Рафаел Надал по брой титли на турнирите от Мастърс серията.

Роджър Федерер (четвърти поставен) 

Image result for roger federer indian wells"Маестрото" се намира на скромното за него четвърто място в ранглистата, но това в никакъв случай не означава, че той няма да представлява опасност в първия Мастърс за сезона. Точно обратното - Федерер миналата година имаше три възможности да спечели шеста титла в Индиън Уелс, но борбеният Дел Потро не позволи такова развитие на срещата.

По всичко личи обаче, че Роджър ще се опита да се реваншира за злощастната загуба през тази година - рекордьорът по титли от Големия Шлем демонстрира изключително високо ниво в последните си два мача в Дубай през изминалата седмица, където спечели стотния трофей в кариерата си. На финала Федерер се справи именно със Стефанос Циципас, взимайки сладък реванш от младия грък за загубата си в Мелбърн от него на осминафиналите. Швейцарецът определено изглежда в добра кондиция, като очакванията спрямо него за страхотно представяне в турнира не са малки, като същевременно са и абсолютно оправдани.

Рафаел Надал (втори поставен) 

Image result for rafael nadal indian wellsРафа е печелил трофея в Индиън Уелс ,,само" три пъти. Все пак можем да бъдем сигурни, че испанецът ще даде всичко от себе си, за да се приближи само на една титла в "Индиън Уелс" разстояние от знаменитите си колеги.

Надал започна годината си трудно - отказвайки участие в Бризбейн, а изглеждаше, че подготовката му за първия Шлем за годината може би няма да бъде достатъчно ефективна. Оказа се обаче точно обратното - Рафа се появи съвсем преобразен в Мелбърн, с нова техника на сервис, който бе засилен значително, докато ударите му от основната линия притежаваха невероятен интензитет, а всичко това се оказа непосилна задача за опонентите на испанеца до финалния мач. Самият Циципас на пресконференцията след разгромната си загуба сподели пред журналистите, че просто не знае как такъв тенисист може да бъде победен.

На финала Джокович ясно показа, че и Рафа Надал е човек, изнасяйки едно от най-категоричните си представяния, тотално обезличавайки испанеца и новия му агресивен стил на игра. В Индиън Уелс все пак Рафа е втори поставен и може да срещне Джокович чак на финала, което означава, че испанецът ще натрупа достатъчно игрови ритъм, за да си даде евентуален шанс за реванш срещу сърбина в нов заключителен мач.

Все пак до финала ще има много подводни камъни за Надал като например Ник Кирьос, отстранил го от надпреварата в Акапулко в епичен мач. Несъмнено обаче левичарят си е взел поука и от тази загуба...

 

Високопоставени, които ще стигнат надалеч в турнира


Александър Зверев (трети поставен) 

Image result for alexander zverev indian wellsМакар и Саша да не може да се похвали с грандиозни успехи в Индиън Уелс, младокът определено е най-опасен по време на Мастърсите, когато намира безспорно най-добрия си тенис. Именно три от единайсетте титли на германеца са от серията Мастърс, като през изминалата година Зверев достигна до финал в Маями, имащ сходни условия с турнира в Калифорния.

Саша претърпя разочароваща загуба от Милош Раонич в четвъртия кръг на Аустрелиън Оупън, но впоследствие демонстрира много по-стабилно представяне в Акапулко, където до финала не бе губил сет. Там обаче немецът бе спрян от Ник Кирьос.

Джон Иснър (осми поставен) 

Image result for john isner indian wellsВсеки знае, че американският гигант се чувства, както по-голямата част от сънародниците си, най-комфортно, когато играе на своя територия. Надпреварата в Индиън Уелс не е изключение, защото Иснър достигна до финала в калифорнийския град през 2012-та, когато загуби на финала от Роджър Федерер. През миналата година бомбардирът загуби рано от Гаел Монфис, но впоследствие грабна трофея в Маями, където надигра именно Саша Зверев.

Джон регистрира разочароващи загуби срещу Райли Опелка в Мелбърн след четири дълги сета, както и на полуфиналите в Лонг Айлънд този път след три тайбрека, а скоро той претърпя поражение и от Дан Евънс в Делрей Бийч.

Все пак Иснър показа значително по-добра игра в Акапулко, където стигна до полуфиналите, но там стана поредната жертва на Ник Кирьос.

Стефанос Циципас (девети поставен) 

Related imageГръкът демонстрира сериозно израстване в играта си от последните 12 месеца насам. В рамките на една година Стефанос игра финал на Мастърса в Торонто, спечели турнира в Стокхолм, младежките АТР финали в Милано, като черешката на тортата бе класирането му на полуфинал в Мелбърн. Младокът също така спечели и титлата в Марсилия, като още в следващата седмица игра финал и в Дубай, загубен от Роджър Федерер.

Циципас показва завидна стабилност в играта си за тенисист на такава крехка възраст. Той знае как да използва силните си страни по най-добрия начин, а красивият му бекхенд с една ръка, както и честите му излизания към мрежата, са не само едни от най-смъртнососните оръжия в арсенала му, но и една същинска ретроспекция, която ни връща към класическия агресивен тенис с активни отигравания и ефективна игра в близост до филето.

 

Черните коне


Ник Кирьос (30-ти поставен)

Image result for nick kyrgios indian wellsЕдно име, което вече е споменато на няколко пъти вече в тази статия, има съвсем сериозни шансове за покоряване на Индиън Уелс, стига той наистина да иска това. Говорим, разбира се, за ексцентричния Ник Кирьос, който определя Мастърса в Индиън Уелс като един от любимите си турнири, което би трябвало да означава, че австралиецът ще играе на максимално високи обороти.

Ако това се случи, нищо добро няма да чака останалите тенисисти в схемата. Кирьос доказа това, след като спечели вероятно най-впечатляващата титла в кариерата си през изминалата седмица, когато се справи последователно с Андреас Сепи, Рафаел Надал, Стан Вавринка, Джон Иснър и Александър Зверев, за да се добере до трофея.

Гаел Монфис (18-ти поставен)

Image result for gael monfils indian wellsОпределено ,,Ла Монф" играе, както през най-добрите си години. Французинът се защитава превъзходно, умее да контраатакува по уникален начин, като също така притежава и впечатляващо постоянство в тениса си.

Шоуменът направи изключително солиден месец февруари, в който достигна до два полуфинала - в София и Дубай, както и спечели една титла - в Ротердам. Задържи ли това ниво на игра, което показа през изминалите няколко седмици, Гаел със сигурност ще обърка сметките на някои от топ-поставените, както например направи в Дубай, където в първия кръг върза геврек на не кой да е, а Марин Чилич.

Стан Вавринка (непоставен) 

Image result for stan wawrinka indian wellsВсички знаем на какво е способен Стан. Швейцарецът се завръща бавно, но сигурно, от контузия в коляното. С всеки свой следващ мач Вавринка напомня все повече за себе си, като трикратният шампион на турнирите от Големия Шлем се движи впечатляващо добре по корта, наказвайки съперниците си със светкавични удари от основната линия.

И той, подобно на Монфис, имаше отличен февруари месец, в който игра финал в Ротердам, в който отстъпи именно на французина, последван и от четвъртфинал в Акапулко, загубен от Кирьос.

Вавринка определено обича да играе на кортовете на Индиън Уелс, където има записан финал през 2017-та година като първи поставен в надпреварата, но там той бе надигран от знаменития си сънародник Роджър Федерер.

 

И не на последно място... Григор Димитров (27-ми поставен)


Image result for grigor dimitrov indian wells

Индиън Уелс, за разлика от на всички гореспоменати тенисисти, не е един от най-любимите турнири за първата ракета на България. За жалост Гришо няма впечатляващи резултати в калифорнийския град, където често е претърпявал изненадващи загуби от тенисисти, които на пръв поглед явно превъзхожда.

Моментната форма на българина също не е особено задоволителна, при положение че Димитров допусна загуба от Франсис Тиафо в четвърти кръг в Мелбърн, а през февруари не игра на нито един турнир поради проблеми с рамото.

През миналата година Димитров бе трети поставен в Индиън Уелс, но това не му помогна да се справи с Фернандо Вердаско. Остава ни да се надяваме, че позицията, на която Гришо се намира в момента, ще го лиши от всякакво напрежение и очаквания. Също така е твърде възможно и съвместната работа с Андре Агаси, който ще бъде с първата ни ракета в Индиън Уелс, да даде желаните резултати.

Едно нещо е сигурно - очакват ни незабравими мачове в калифорнийския град, а интригуващите сблъсъци започват в четвъртък от 21:00 часа българско време! Вижте жребия!

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Индиън Уелс 2019 - превю (мъже) В

Коментари





Следвайте ни в Facebook