Новак Джокович спечели рекордна седма титла в Мелбърн и трети пореден Шлем!

от в 12:54 на 27.01.2019
В


Новак Джокович е отново безспорният господар на Аустрелиън Оупън, след като обезличи именития си съперник Рафаел Надал в три категорични сета - 6:3 6:2 6:3. В курса на целия мач Джокович доминираше разиграванията и бе изключително убедителен на сервис, реализираше множество уинъри и почти не допускаше грешки, докато испанецът често не издържаше на темпото на противника и с течение на срещата се чувстваше все по-безпомощен. По този начин Ноле става рекордьор в Мелбърн - той е единственият тенисист, печелил седем титли в австралийския град. Освен това Джокера печели своя трети пореден турнир от Големия Шлем, а спечели ли и тазгодишния Ролан Гарос, той ще повтори уникалното си постижение от 2015-2016. Аустрелиън Оупън 2019 също така е и Шлем номер 15 за Джокович, който вече повежда на Пийт Сампрас и се доближава само на два от днешния си опонент, както и на пет от най-титулувания тенисист в историята в турнирите от Големия Шлем - Роджър Федерер.

Джокович започна мача изключително интензивно, нижейки множество уинъри и предзвиквайки грешки от ракетата на съперника. Надал, от своя страна, бе видимо по-скован в изпълненията си и правеше нетипични за себе си грешки дори от не толкова трудни позиции. Сърбинът спечели първия си гейм на нула, а след това проби лесно на 15. Скоро пробивът бе и затвърден, а след първите три изиграни гейма точките бяха 12-1 в полза на световния номер 1.

Последва нов сложен сервис гейм за левичаря, който пак бе изправен пред точка за пробив. Този път обаче сърбинът не успя да я реализира след грешка от ретур на втори сервис, насочен към тялото му. След нови два хубави сервиса и безкомпромисен форхенд Надал взе първия си гейм в мача, но това не стресна Джокера, който отговори с трето поредно нулево подаване, в което отбеляза и четвъртия си ас, за 4:1.

В следващия сервис на Рафа Джокович отново постави испанеца под напрежение след нова порция феноменални бекхенди по диагонала, насочени към форхенда на Надал, който отново бъркаше дланния си удар. Все пак след страхотен минаващ от бекхенд и силен сервис манакорецът отново се доближи на два гейма от световния номер 1.

За пореден път вторият в света не намираше отговор на бекхендите на опонента и Ноле взе ново подаване на нула, повеждайки с 5:2. Тогава Рафа започна новия си сервис гейм позитивно след комбинация от хубав къс диагонал от форхенд, завършила с бекхенд в опразнената част на корта, а след нови страхотни отигравания испанецът напомни за себе си и взе подаването си за пръв път в мача на нула, форсирайки Джокович да сервира за първия сет.

Геймът започна с първата точка, която Новак загуби на свой сервис в първата част, след забит форхенд в мрежата. Рафа все пак върна услугата с форхенд в аут, а след пронизващ уинър на сърбина от бекхенд по правата и супер темпово разиграване от 21 удара, което той спечели, първият в света си осигури два поредни сетбола. Той осъществи още първия си такъв след нов сгрешен форхенд на Надал за 6:3.

 

Вторият сет започна с зашеметяващ минаващ удар от бекхенд по късия диагонал на Джокович, но все пак Рафа този път не позволи да бъде пробит и в началото на този сет, повеждайки с гейм. Ноле напомни за първата част обаче, вземайки подаването си на нула за пореден път.

Левичарят изпадна в нова деликатна ситуация на сервис, изоставайки с 15:30, но след два форхенд уинъра и мощен сервис по диагонала испанецът измъкна и това си подаване. Новак обаче не остана по-назад и отбеляза нов безметежен сервис гейм на 15 за 2:2 гейма.

Петият гейм в сета бе значително по-труден за испанеца, който направи няколко грешки, след които изостана с 15:40. След любопитна точка, в която решаваща се оказа намесата на мрежата, Джокович поведе с пробив и в този сет. Надал започна последвалия гейм с мощен ретур, предизвикал грешка на сърбина, а скоро двамата достигнаха до равенство в гейма - първият гейм в мача, преминал през такова, а Ноле в крайна сметка го измъкна, затвърждавайки пробива, като показа и силна воля за победа по време на подаването си.

Геймът при 4:2 започна с брилянтна печеливша къса от бекхенд, но последва двойна грешка, както и ново темпово разиграване в сметката на сърбина за 15:30. След безкомпромисен форхенд уинър по правата Джокера си осигури два поредни скрити сетбола, а след предизвикана грешка на Рафа 7-кратният победител в Мелбърн (вече) си осигури предимство от 5:2 гейма, което след печеливш удар от форхенд и три поредни аса бе и затвърдено на нула.

Третият сет започна с две категорични подавания и за двамата, а при 1:1 беше време за нов критичен удар в сервиса на Надал. След плашещ ретур уинър на труден втори сервис и нови феноменални отигравания, Джокович се добра до два поредни брейкбола. Първият бе отразен след марково разиграване, в което испанецът предизвика грешка на Ноле, но при втория си опит сърбинът направи поредната успешна къса топка, на която Рафа не намери отговор, а с това пробивът бе факт.

Следващият гейм започна с бляскав уинър от бекхенд по правата на испанеца, но последва серия от печеливши удари на световния номер едно, който не загуби нова точка на сервиса си и поведе с 3:1 безпроблемно. Все пак Надал се приближи в резултата след един от малкото си уверено спечелени сервис геймове в мача.

Две нетипични за този мач непредизвикани грешки от бекхенд на сърбина доведоха гейма до 30:30, а след грешка и от форхенд Рафа достигна до първа точка за пробив в срещата, но тя бе опропастена след забит бекхенд в мрежата. Нови две категорични точки в полза на Джокера означаваха 4:2.

Надал не позволи пропуснатият шанс да му повлияе и след нов сервис гейм на 15 той запази някакви шансове за обрат в мача. Последва нов коварен сервис гейм за сърбина, преминал през дюс, но този път левичарят не достигна до точка за пробив, а след уинър от бекхенд воле, закачило мрежата, Джокович се доближи само на гейм от спечелването на турнира.

В последния гейм от мача Ноле вкара великолепни ретури и след няколко страховити уинъра титлата за сърбина бе факт!

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Новак Джокович спечели рекордна седма титла в Мелбърн и трети пореден Шлем! В

Коментари





Следвайте ни в Facebook