Сензацията е факт! Циципас отстрани Федерер в мач шедьовър!

от в 14:20 на 20.01.2019
В


Стефанос Циципас шокира миналогодишния шампион Федерер(6:7 7:6 7:5 7:6) в един мач, който дълго ще се помни заради невероятната игра и на двамата.

Срещата стартира трудно за младият грък, който бързо се оказа изправен пред брейкбол, но с помощта на началния си удар все пак спечели първия гейм в мача. Федерер нямаше такива проблеми и бързо изравни геймовете, а до 4:4 двамата стабилизираха представянето си от сервис линията и никой от тях не съумяваше да се сдобие с брейкбол.

В деветия гейм, гръкът достигна до дюс след прекрасен минаващ бекхенд по правата, ала Федерер не трепна и с чудесно организирана акция към мрежата и още един печеливш форхенд, излезе напред при 5:4. Стефанос обаче продължи да играе на много високо ниво и спечели втори пореден нулев гейм на свое подаване за 5:4.

Догонването продължи, след като Федерер взе следващия си гейм, като започна да отиграва почти всяка топка по възходяща линия и по този начин съкращаваше времето на противника си за реакция. Стефанос започна колебливо следващия негов сервис гейм, вадейки къса директно в аут, но след това швейцарецът сгреши няколко блок ретура и отново бе принуден да сервира за оставане в сета.

В крайна сметка закономерно се стигна до тайбрек, който щеше да бъде трети пореден в тяхното съперничество.Смяната на полетата  дойде при пълно равенство -3:3 , а качеството на игра се вдигаше с всяка изминала минута.

Двамата започнаха да влизат при всяка възможност по-навътре в корта и наказваха всяка една по къса топка, а след един страховит форхенд на Федерер, той поведе с 5:4.Последва обаче грешка от същата страна за швейцареца и макар да пласира чудесен сервис при втората точка на свое подаване, Стфанос отново изравни след елегантно стоп-воле.

Роджър допусна още една непредизвикана от форхенд и така гръкът стигна до първи сетбол, но последваха два отлични сервиса и тайбрекът продължи.

Резултат се движеше точка за точка до 11:11, без никой от двамата да загуби разиграване на свой сервис, но в този момент опитът взе връх и с два поредни завършващи форхенда, "Маестрото" взе този така важен за хода на двубоя първи сет.

Федерер откри втората част с чист гейм на сметката, но Циципас не издаваше поне външно някакви признаци на разочарование от загубения първи сет и бързо възстанови паритета. Двамата продължаваха да правят едно своеобразно показно на класическия приом, сервис-мрежа и продължаваха да нижат безпроблемни сервис геймове.

В шестия гейм обаче първото подаване на Стефанос го изсотави и той изостана с 15:30. Гръкът изравни с мощен обратен диагонал от форхенд, но в последвалото разиграване беше разминат от швейцарецът и така се стигна до брейбол за първи път от самото начало на сблъсъка.

Федерер пропусна възможността след като изкара дланния си удар в аут по дължина, но малко по-късно разполагаше с нов шанс, ала прекрасно воле по  диагонала даде на гръка глътка свеж въздух.В този момент Стефанос изпълни най-бързия си сервис в мача, а след чудесно пласиран бекхенд успя да се пребори за спечелването на този толкова труден гейм.

Швейцарецът отново профуча през подаването си и направи всичко възможно да стигне до първи пробив в мача, но коравият грък продължаваше да игра много смело и точно във възловите моменти.

Роджър дръпна с 5:4 като отново не срещна никаква съпротива от противниковия ретур, а статистиката показваше, че младокът е взел едва две точки при посрещане в тази част, докато ветеранът имаше шестнадесет такива.

Федерер продължаваше да търси брейкът всячески и след най-дългото разиграване, завършило със сбъркан ъпроуч на Стефанос, сетболът бе налице. Роджър обаче отново не успя да материализира открилата му се възможност, а последваха и още два пропиляни брейкшанса.

В тези трудни ситуации Циципас заложи на добре изпитаната тактика сервис-мрежа и това му донесе успех -5:5.

"Фед Ескпрес" потегли с елегантно изпълнение в близост до филето при следващото си заставане на сервис линията, а малко по-късно вече бе в стола за почивка, водейки с 6:5.

Най-сетне последва рутинен сервис гейм за гръка и така се стигна до втори тайбрек.

Аналогично на първия сет, младокът достигна до ранна преднина от 3:0 точки, но Роджър спечели следващите две точки на свой сервис. Циципас нямаше същата успеваемост и загуби една от точките при подаванията си ,ала все пак бе напред с 4:3.

Нещо повече, гръкът направи два мини пробива, а при първият си сетбол залепи форхенд на линията и абсолютно нелогично с оглед на развитието на сета, младокът изравни частите-1:1.

Третият сет по нищо не се различаваше от предишните два и се превърна в нова гладиаторска битка между двамата състезатели, а равнището, което показваха бе достойно за финал на всеки един голям турнир. Геймовете бяха изключително оспорвани и никой не отстъпваше иницативата, а грешките бяха кът.

Пръв отново шанс да вземе сервиса на съперника си имаше швейцарския тенисист, който дръпна с 15:40, но Стефанос отново подходи максимално смело в критичната ситуация и на няколко пъти в следващите минути страхотни реакции на мрежата и така поведе с 6:5.

Федерер вече бе видимо изнервен от едната дузина припуснати точки за пробив и започна да пресилва ударите си, което доведе до брейкшанс за младока, а той се възползва още от първия си  опит, предизвиквайки грешка от бекхенда на швейцареца, с което Стефанос грабна и тази част, което значеше, че е само на сет от сензацията.

В четвъртата част ролите се размениха и гръкът бе този, който имаше по-голям успех при посрещане.

Циципас продължаваше да лети по корта и да сипе мощни уинъри от всяка точка на игрището, докато след 3:30 часа тенис, Роджър изглеждаше леко уморен и не бе така лек в движението си.

Все пак благодарение на опита си, легендарният швейцарец успяваше да поддържа равенството в резултата и макар 20 годишният играч да имаше наглед инициативата, традицията се запази и отново се стигна до 5:5 гейма.

15тия в света показа за пореден път хладнокръвие и удържа гейма си на нула, което значеше, че Роджър ще трябва да сервира за оставането си в турнира.

Бившият шампион имаше известни затруднения със задачата, но благодарение на вездесъщия си начален удар се добра до нов тайбрек.

Тайбрекът започна отново много силно за гръка и той поведе с минипробив, но той бе върнат след фамозно разиграване завършило с форхенд уинър по късия диагонал от швейцареца.

Оттук насетне, концентрацията на двамата достигна максимално високо ниво и никой не можеше да се откъсне до 5:5.

Тогава Роджър, който бе направил ас в предната точка, вкара колеблив сервис, който Циципас веднага атакува, а Роджър сбърка от форхенд с което гръкът получи първи мачбол.

Стефанос не показа никакво притеснение, вярвайки напълно във възможностите си и след добър сервис и тежък форхенд довърши започнатото и сензацията бе факт!

Стефанос Циципас записа най-голямата победа в кариерата си пред екзалтираните гръцки фенове, а в опит да достигне за пръв път до четвъртфиналите ще срещне Баутиста-Агут.

 

 

 

 

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Сензацията е факт! Циципас отстрани Федерер в мач шедьовър! В

Коментари





Следвайте ни в Facebook