Гаске избухна: АТР е пълна катастрофа

от в 14:22 на 19.07.2020
Катерина Георгиева
Тенис ветеранът Ришар Гаске отправи словесна атака към управляващите органи на мъжкия тенис по повод политиката им, отнасяща се до пандемията от COVID-19.

34-годишният бивш полуфиналист от Големия шлем избухна по време на интервю за спортния вестник L’Equipe по-рано тази седмица. Той обвини организаторите на надпреварите в прикриване на истината и внасяне на смут и объркване у състезателите.

„АТР е катастрофа, играчите не получаваме никаква информация. Нищо съществено не ни се съобщава на онлайн конференциите, които се провеждат, затова просто не ги посещавам.“

Гаске

През последните седмици някои играчи изразиха опасения относно завръщането си на корта и пътуването до САЩ – страна, в която се наблюдава увеличение на случаите на вируса. За първи път в историята Ю Ес Оупън ще се проведе в отсъствието на публика. Яснота около карантинните мерки при пътуване между Америка и Европа засега липсва.

Окончателното решение ще бъде взето от Тенис асоциацията на САЩ (USTA), а не от ATP. Тенисът се състои от седем ръководни органи, като всеки Голям шлем има свои собствени. Гаске, който твърди, че вече не се вслушва в АТР, отправи нападки и към останалите федерации, включително и тази в родната му страна, определяйки ги като „марионетки“.

„Ръководителите са тези, които са отговорни“, заяви Гаске. „Но президентите на Френската тенис асоциация и на USTA не вземат решенията, федерациите са просто марионетки. Отиваш в хотела, седиш си в стаята, приготвят ти храна, след което излизаш на корта. Просто трябва да се наложат множество правила“, добави французинът за Откритото първенство на САЩ.



Разочарованието на Гаске се дължи на въпросите без отговор, пред които са изправени той и останалите състезатели във връзка с възобновяването на Тура. Поради пандемията Ю Ес Оупън и Ролан Гарос ще се проведат в рамките на седем седмици, както и Мастърсите на клей в Мадрид и Рим – нещо, което бившият топ 10 играч определи като „пълна лудост“ по време на интервю пред Le Parisien преди три седмици.

„Още от самото начало твърдях, че тенисът ще бъде най-силно повлиян от вируса. Всички сме в пълно неведение, не сме наясно ще бъдем ли поставени под задължителна карантина след завръщането ни от САЩ. А пътуването със самолет? В момента не можеш да си резервираш полет. Никой нищо не знае.”



Освен по повод пандемията, французинът остро разкритикува и някои други аспекти на спорта, отнасящи се до продължителността на тенис мачовете. Гаске разкри, че трудно понася да наблюдава дълги двубои дори между топ тенисти от ранга на Надал и Федерер. Самият той е изиграл 24 петсетови двубоя, налагайки се в едва 11 от тях.

„С ATP не може да се направи нищо. Отваряш си устата, казваш нещо лошо - това е глоба в размер на 3000 долара. Треньорът ти прошепва нещо, за да те насочи по време на мач - получаваш наказание. Това е непоносимо. Не мога да гледам четири или петсетови мачове дори да става въпрос за класики като Федерер-Надал. Тенисът е единственият спорт, в който играем повече от четири часа... Трябва да се обмислят някои неща, да се съкрати времето за игра” – завърши световният №50.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Гаске избухна: АТР е пълна катастрофа Катерина Георгиева

Коментари





Следвайте ни в Facebook