Григор сломи Джонсън и се поздрави с първи успех от два месеца насам

от в 13:13 на 01.08.2019
В


Григор Димитров най-после сложи край на "черната" си серия продължила близо два месеца и записа първа победа от Откритото първенство на Франция насам, след като преди днешния ден бе регистрирал четири последователни загуби. Днес Гришо показа съвсем друго "лице" и победи стария си познайник Стив Джонсън с 7:6(4) 4:6 7:6(5), увеличавайки предимството си в преките двубои на пет на два в негова полза.

Двубоят започна с маратонско подаване за американеца, а ниските слайсове на Григор изкарваха от баланс съперника и той не съумяваше да прецени тайминга си. Григор пласира чудесен форхенд по правата, който му даде първи шансове за брейк, ала Джонсън го неутрализира с ас. Последва ново позитивно разиграване за Димитров, което той диктуваше с мощни удари от основната линия и накрая завърши със смач. Стив обаче отново имаше отговор и прати гейма в своя полза чрез нова порция добри сервиси, както и завършващ дланен удар. Нашето момче от друга страна се постави в ситуация о:40 поради последователни двойни грешки, а макар че спечели скоропостижно следващите две точки, при третата допусна нова двойна и сдаде сервиса си. Това вля допълнителна увереност у Джонсън и той затвърди с лекота, само че дойде ред на хасковлията да се разпише и то с нулев гейм завършен с брилянтна къса.

Последва размяна на по още един бърз гейм за тенисистите на начален удар, но хасковлията бе видимо в подем и отново получи брейкбол. Този път българинът разчете подаване на опонента, като в случая виновникът за неблагополучната развръзка се оказа обратния удар на първата ни ракета, който намери мрежата няколко пъти подред. Стив си осигури възможността да сервира за успеха в сета, само че Димитров този път се възползва от шансовете си, отчитайки се с фамозно стоп воле, а брейкът стана факт след минаващ бекхенд по диагонала. Гришо продължи да твори на корта и стартира подаването си с прекрасен обратен китков удар по правата и скоро паритетът бе наяве за 5:5, като тайбрекът не закъсня. Той започна с пресилен форхенд на американеца и добра комбинация от сервис и форхенд за Григор, ала петата двойна грешка на нашият представител върна нещаата в изходна позиция. Хасковлията направи още един минипробив, след като пласира печеливш ретур, докато Джонсън допускаше твърде много грешки и сетът отиде в сметката на българина с помощта на неспасяем начален удар. Съперникът му пък не сдържа своята ярост и в мигом унищожи ракетата си.

https://twitter.com/jiimejime/status/1156401747113455618

Втората част протичаше далеч по-спокойно, тъй като и двамата печелeха безпроблемно сервис геймовете си, а подаванията им намираха много по-често очертанията на корта, което им помагаше да конструират разиграванията далеч по-спокойно. Първите проблеми за някой от тях дойдоха в осмия гейм, когато Григор размина неподготвения си съперник с бекхенд по правата и си спечели точка за пробив, която си отиде бързо поради некоцентирана игра на посрещане. Димитров също имаше трудни мигове при 4:4 причинени заради неспирните двойни грешки, а американецът показа майсторска защитата в следващата точка и се пребори за брейка, дошъл със съдействието на безпощаден дланен удар в опразнената част от корта. Този път Стив не сбърка в задачата си да вземе сета и всичко щеще да се реши в третата част.

В нея Джонсън наглед държеше инициативата, само че българинът се бранеше майсторски със сечените си бекхенди и караше непрестанно противника да играе далеч от комфортната му зона, което водеше и до голям брой неточности. Въпреки всичко никой от тях не стигна до сериозен превес и битката продължи да е с крайно неясен изход до преполовяването на сета, когато геймовото съотношение показваше 3:2 за Григор. Петият гейм стартира с превъзходно печелившо бекхенд воле на първата ни ракета, като прибързаните действия от страна на американеца го изправиха пред брейкбол, от който Димитров се възползва с постепенна акция приключила с безпощаден форхенд, а малко по-късно бившият номер три вече се бе откъснал с 5:2.

Стив намали изоставнето си и застави Григор да подава за победата, а нашият представител показа, че липсата на спечелени срещи в последно време е сериозен психологически проблем и се препъна на крачка от триумфа, пропускайки мачбол. Слбият период на Гришо продължи и това облагодетелства Джонсън да докара нещата до 5:5. В крайна сметка се наложи да бъде изигран още един тайбрек. Там хасковлията потегли чудесно, повеждайки с 2:0, като минибрейкът дойде благодарение на форхен закачил външния край на линията. Американецът се върна в надпреварата след двойна грешка на Димитров, но два поредни негови сбъркани форхенда изведоха българинът с три точки напред при 5:2, а макар Стив да изравни и да накара всичи фенове да треперят, то българинът сложи точка на спор с невероятне плонж осигурил му мачбол, а в ответната точка направи печеливш форхенд и чухме заветното - Гейм, сет, мач, Димитров!

https://twitter.com/TennisTV/status/1156427042331725825?s=19

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор сломи Джонсън и се поздрави с първи успех от два месеца насам В

Коментари





Следвайте ни в Facebook