Историята се пише! Григор записа дебютен успех над Федерер и е полуфиналист на US Open!

от в 06:45 на 04.09.2019
В
Григор Димитров написа нова страница в историята на българския тенис - българинът е полуфиналист на US Open след победа над Роджър Федерер! Нашето момче изигра блестящ мач, за да сломи съпротивата на идола си в един феноменален петсетов трилър за крайното 3:6 6:4 3:6 6:4 6:2! По този начин хасковлията реализира първата победа в своята кариера над този съперник, за да се завърне в световния топ 30, а на полуфинал в Ню Йорк Гришо ще срещне Даниил Медведев.

Григор започна двубоя изключително сковано; българинът допускаше поредица от неточности в първия си сервис гейм, гарнирани и с две двойни грешки, благодарение на които Федерер поведе с ранен пробив.

Темповия тенис на швейцареца сякаш изискваше прекалено много от първата ни ракета, но постепенно Григор започна да намира ударите си, а двамата често ставаха автори на умопомрачителни отигравания.

https://twitter.com/usopen/status/1169062994178969600?s=20

Българинът все повече вдигаше нивото си, но ,,Маестрото” бе просто непоколебим по време на подаванията си и след серия от безметежни сервис геймове швейцарецът дръпна със сет преднина.



Началото на втория сет бе позитивно за хасковлията, който достигна до шанс за ранен пробив след няколко блестящо изиграни точки, но в този момент вездесъщия начален удар на швейцареца му дойде на помощ и в крайна сметка го отърва от проблемите му.

Българинът обаче бе настоятелен и скоро отново достигна до брейкбол, а този път Федерер не издържа и след грешка от дланен удар нашенецът поведе с пробив за 4:2.

Затвърждаването се оказа лесно за Гришо, но сервирайки за изравняване на частите, бившият номер три за момент се пропука и допусна рибрейк. Изглеждаше, че Федерер лесно ще достигне до паритет, след като поведе с 30:0 на сервис, но последваха няколко грешки от ракетата му, позволили на Димитров да достигне до сетбол, а нова неточност на швейцареца означаваше равенство в сетовете.



Двамата стартираха третия сет с няколко уверено спечелени сервис гейма, но при 2:2 българинът изостана с 0:40, след като Федерер вдигна оборотите. В този момент обаче нашето момче показа характер, за да обърне подаването си. За жалост в ,,Тилдъновия гейм” Григор отново допусна да се стигне до брейкбол, като този път последва разочароваща двойна грешка, дала инициативата в ръцете на швейцареца.

За миг Роджър можеше да изтърве преднината си, след като изостана с 15:40 след няколко лековати грешки, но за сетен път началният удар на ,,Маестрото” се оказа неразрешим ребус за българина. В крайна сметка Федерер поведе с 5:3, а впоследствие изигра и невероятен гейм на ретур, състоящ се от два ретур уинъра и перфектен лоб, за да поведе отново в отделните части.

Въпреки това швейцарецът започваше да допуска доста неточности, а Григор се възползва от обстоятелствата по най-добрия начин, пробивайки в самото начало на четвъртия сет. Българинът лесно затвърди, но при 3:2 се наложи да отразява брейкбол, като този път бе ред на сервиса на хасковлията да го отърве от опасностите, преди отново да се стигне до задържано подаване.



Дойде ред на един от геймовете на двубоя, след като петкратният шампион в Ню Йорк изостана с 0:40 и изглеждаше че четвъртият сет е в кърпа вързан на Григор, но Федерер отказа да се предаде и с пълна сила се завърна в битката за подаването си. Все пак българинът достигна до още общо четири възможности за дублиране на пробива, но отново последва серия от опропастени брейкболи, като в крайна сметка ,,Маестрото” удържа и пак се доближи на сет от нашенеца.

Българинът сякаш не се повлия от загубата на фундаменталния гейм и поведе скоропостижно с 5:3, но когато трябваше да сервира за сета, Гришо изостана с 0:40, само че този път бе ред на Федерер да не се възползва от подобна благодатна ситуация, като швейцарецът изпусна общо пет брейкбола, преди хасковлията най-накрая да форсира пети решителен сет.



Швейцарецът поиска медицински таймаут в почивката между сетовете, като Федерер отиде в съблекалнята, за да му бъде извършена помощ. Откакто се върна на корта, тонусът и енергията съвсем изчезнаха от по-възрастния от двамата тенисисти, като Григор се възползва по най-добрия начин от това, за да поведе с два пробива и 4:0.

До края на двубоя изненади на начален удар нямаше, което означаваше, че историческата победа на българина стана факт!

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Историята се пише! Григор записа дебютен успех над Федерер и е полуфиналист на US Open! В

Коментари





Следвайте ни в Facebook