Надал спечели трилъра срещу Медведев, за да се поздрави с 19-та титла от Големия Шлем!

от в 04:12 на 09.09.2019
В
Рафаел Надал спечели фамозния трилър на финала на US Open 2019 срещу звездата на тазгодишното тенис лято - Даниил Медведев, след 7:5 6:3 5:7 4:6 6:4! По този начин Рафа се поздрави с 19-тия си трофей от Големия Шлем, което означава, че ,,Матадора” е вече само на една ,,Мейджър” титла от това да настигне рекордьора по този показател - Роджър Федерер!

В началото двамата печелеха сервис геймовете си лесно, а Надал бе този, нуждаещ се от малко повече време за аклиматизация във финалния двубой. Рафа от време на време допускаше нетипични за себе си неточности, а Медведев освен че играеше с познатия си дефанзивен стил, на моменти се опитваше и да приложи повече сила у ударите си, както и да миксира темпото чрез инкорпориране на къси топки в края на дългите размени от дъното на корта.

https://twitter.com/MattRacquet/status/1170794153422327809?s=20

Това се отплати на младия руснак, който поведе с ранен пробив, но последва лек спад, върнал сета в изходна позиция. Оттогава до края на частта Рафа бе по-станилният подаващ тенисист, докато Медведев често трябваше да извършва чудеса от храброст, за да се опази от втори пробив в курса на сета.

При 5:5 Надал спечели поредния си лесен сервис гейм, а впоследствие достигна до нови възможности на ретур, като този път левичарят се добра до сетбол, който съумя и да реализира след лоб от бекхенд, с който Медведев не се справи.



Импулсът съответно много силно бе наклонен в полза на испанеца, който макар че трябваше да отразява възможност за пробив на старта на втория сет, бе определено по-солидният, по-вариативният и цялостно по-добрият тенисист на корта. Това, което разрушаваше Медведев, бе фактът, че той се налагаше да разчита на нетрадиционни за стила си на игра маньоври, които да затруднят съперника му и за да печелеше точки, шампионът от Синсинати често бе принуждаван да излиза от комфортната си зона.



Така манакорецът достигна до пробив в средата на сета, а след два безметежни сервис гейма Рафа се поздрави със задоволителното преимущество от два сета.

Вторият поставен дочака моментът си и в третия, за да пробие при 2:2, но тогава последва странен спад на ,,Матадора”, който за пръв път от известно време насам допусна няколко непредизвикани грешки, благодарение на които Медведев се завърна в битката за третия сет с пълна сила.

https://twitter.com/usopen/status/1170831695089676288?s=20

При 4:4 последва пък исполински гейм, в който Рафа имаше общо два скрити мачбола, но руснакът спечели няколко нечовешки точки, за да остане жив, а скоро и за да поведе отново в геймовете.



Даниил набираше все по-голяма инерция, като при 5:5 руснакът спечели подаването си по убедителен начин, за да принуди съперника си да сервира за вкарване на частта в тайбрек, но до дълъг гейм не се стигна, тъй като Медведев изнесе нечовешка продукция на ретур и след серия от бляскави уинъри ,,Мечката” в крайна сметка съумя да запише обрат в този сет и да вкара двубоя в четвърти такъв.

https://twitter.com/MattRacquet/status/1170837487381618698?s=20

Съответно първият, достигнал до брейкбол в четвъртата част, бе именно Медведев, но пък този път бе негов ред да допусне непредизвикана грешка, като в крайна сметка, макар че Надал стартира сета доста колебливо, испанецът се пребори за подаването си.



Изведнъж руснакът изцяло преобрази стратегията си и започна да излиза на мрежата почти на всяка точка след начален удар, но и грешките от ракетата му зачестиха, като това доведе до проблеми за Медведев при 2:2, тъй като Надал имаше два шанса за пробив, но в тези моменти петият поставен за пореден път показа изключително самоотвержен и дързък тенис, за да се спаси и да бъде отново с една крачка напред в резултата.

Въпреки този пропуск, Рафа печелеше подаванията си по-лесно от своя съперник, но шампионът от София намираше начин да се вкопчи в сета. При 5:4 в негова полза изглеждаше, че испанецът ще спечели поредния си лесен сервис гейм, след като поведе с 40:15, но последва неочаквана неточност и печеливш удар от форхенд на Медведев, които рязко ,,закучиха” гейма, а след нова грешка на Рафа ,,Мечката” достигна до възможност за изравняване на сетовете. Тогава последва феноменален ретур уинър от бекхенд по правата от Даниил, който по този начин форсира пета решителна част в този вълнуващ финален сблъсък.

Руснакът използва импулса в представянето си, за да достигне до 15:40, а след това и до още една възможност за повеждане с ранен пробив в пртия сет, но тогава Рафа се позова на рутината си и феноменалната си шампионска психика, за да ,,отърве кожата” и да съумее да обърне подаването си.



При 2:2 наглед Медведев щеше безпроблемно да спечели подаването си, след като поведе с 40:0, но руснакът преждевременно се разконцентрира и допусна няколко грешки, които дадоха шанс на ,,Матадора” да направи своя удар. Надал достигна до брейкбол, който бе отразен с ас на руснака, но последва и втора възможност, като този път левичарят влезе в разиграване, което завърши с негов успех.

Скоро резултатът сочеше 4:2, когато Медведев отново сякаш щеше спечели комфортно подаването си, след като поведе с 30:0, но последва нова порция неточности от ракетата му, като след фрапантна грешка от смач Надал се сдоби с аванс от двоен пробив.

В този момент последва нов неочакван обрат, като манакорецът този път бе тенисистът, допуснал леки колебания, а Медведев се възползва от това по най-добрия начин, за да достигне до брейкбол. В този сюблимен момент съдията на стола отне първия начален удар на Рафа, който впоследствие сбърка сервиса, разделяйки се с преимуществото си от един от двата си пробива.

Драмата стана максимална след това, защото Медведев бе изправен пред общо две шампионски точки на съперника си, но в тези моменти младият руснак отново демонстрира нечовешко хладнокръвие и след печеливш бекхенд по правата и страхотен втори сервис мачболите бяха заличени от Даниил. В крайна сметка след серия от бомбени начални удари петият поставен се доближи само на гейм от Надал.

В него руснакът достигна и до точка за паритет след нова порция непредизвикани грешки на Надал, който видимо се влияеше от нервите заради развитието на тази решителна част, но при брейкбола Рафа бе непоколебим този път, а след печеливша къса топка той достигна и до шампионска точка, този път на свой сервис и този път това бе достатъчно за ,,Матадора”, който след безответен първи сервис се поздрави с 19-тия си ,,Мейджър” трофей!

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Надал спечели трилъра срещу Медведев, за да се поздрави с 19-та титла от Големия Шлем! В

Коментари





Следвайте ни в Facebook