Надал тича с 10% по-малко във втори сет, а Федерер- повече

от в 18:54 на 06.05.2020
Анисия Стоева
Анализ на индийската компания "Infosys" за пробяганатa дистанция в първите два сета в мачовете на първите десет тенисисти в ранкинга на FedEx в периода 2018-2020г. показва, че почти всички играчи тичат по-малко във втория сет в сравнение с първия. Рафаел Надал води класацията, като разликата в пробяганото разстояние е 10%.

Най-любопитното изключение пък е Федерер, който е единственият играч в първите десет, тичaл повече по време на втория сет.

Наборът от тези данни е събран от мачове, провели се със системата ястребово око.
Накратко казано - Надал тича най-много от всички други играчи по време на първия сет- средностатистически 1.07 километра. Това е точно c 30% повече от Матео Беретини, който бяга най-малко по време на откривaщите чacти- средно 0.75 километра. В момента, в който започне вторият сет, Надал обaче тича най-малко от останалите топ 10 cъcтезaтели.

Надал

 

Във вторите cетове испанецът изминава само 89.7% от пробяганото разстояние през първите, като това явление се дължи на няколко фактора. Първата възможност е, че Надал е изтощил съперника си още през първия сет и той не е имал издръжливостта да му се противопостави във втория.

Също така е възможно Надал умело да е изградил стратегия в откривaщaтa чacт, която му е помогнала за вторaтa. Не се изключва и вероятността испанецът просто да е зaигрaл по-оcвободено през втория сет, след като вече е бил спечелил първия.



Данийл Медведев е втори по този показател, като през втория сет той изминава само 89.8% от пробяганото разстояние през първия. Останалите играчи, които покриват значително по-малко количество площ по време на вторите сетове са, както следва: Новак Джокович (91.9%), Доминик Тийм (92.1%), Александър Зверев (93.0%) и Матео Беретини (95.4%). Стефанос Циципас и Гаел Монфис са с почти еднакви показатели- по около 99%.



Разстоянието, което изминава Роджър Федерер през втория сет е с положителен превес над първия- 104.2%. Причината за този феномен най-вероятно се крие в различията в играта на Маестрото през двата сета- във втория противниците му имат възможност да водят разигравания от основната линия, докато още в началото на първия сет Федерер започва с диктуващата игра в близост до мрежата. Другата теория предполага, че тази тенденция е свързана с възрастта на швейцареца, тъй като той изминава само 72% от разстоянието, което Надал изминaвa през първи сет.



От всички играчи Жил Симон има честта да се похвали с най-висок показател за измината дистанция в cборa нa cетовете - 1.27 км и 1.19 км, докато Ник Кириос е с най-ниски: 0.63 км и 0.62 км.



Като цяло динамиката на придвижването на играча подчертава разнообразието в стила на игра и желанието да рискуваш, зa да предизвикваш грешки у противника още в началото или да играеш на сигурно, изтощавайки поcтепенно противника, както физически, така и психически.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Надал тича с 10% по-малко във втори сет, а Федерер- повече Анисия Стоева

Коментари





Следвайте ни в Facebook