Райли Опелка победи Шнур в трилър и спечели титлата в Ню Йорк!

от в 02:15 на 18.02.2019
В
Райли Опелка е новият шампион в Ню Йорк! Гигантът отстрани Брайдън Шнур в епичен трилър, в който му бяха необходими цели шест шампионски точки, за да затвори срещата. Това стана след резултат 6:1 6:7(7) 7:6(7), като трофеят в Ню Йорк е първият от веригата на АТР в кариерата на Райли.

Макар и двамата за пръв път да бяха финалисти на турнир от АТР, в началото на двубоя Опелка бе тенисистът, демонстриращ значително по-голямо спокойствие и играещ с огромно количество увереност.

Шнур, от своя страна, видимо се чувстваше несигурен в способностите си и трудно успяваше да вкара топката в противниковото поле.

Всичко това означаваше 6:1 в полза на представителя на домакините само за 18 минути игра.



Във втория сет канадецът стабилизира представянето си и показа силно желание да се противопостави на опонента си възможно най-много.

Шнур започна да печели подаванията си значително по-лесно, макар че все пак възможностите за пробив пред Опелка отново се откриваха.

Райли имаше два брейкшанса при 2:2, както и два при 4:4, само че не съумя да се възползва от тях, и се стигна до така любимия тайбрек на американеца.

Конкретно този дълъг гейм обаче не се оказа толкова любим за него, защото, макар че имаше две шампионски точки в него, като втората даже бе и на собствен сервис, Шнур показа железни нерви и невероятно присъствие на духа, като отрази мачболите и реализира още първия си сетбол, с което канадският квалификант вкара мача в решителен сет.



И в последната част на мача шансове за брейк пред Опелка имаше, този път при 2:1 гейма за него, а възможностите за пробив бяха цели три.

Шнур обаче отново демонстрира невероятна психика, непривична за тенисист, намиращ се толкова назад в ранглистата, и заличи тези възможности.

До края на сета двамата бяха повече от убедителни на начален удар, а това означаваше, че един финален тайбрек окончателно ще определи шампиона на надпреварата.

В него, за разлика от този във втория сет, минибрейковете не бяха такава рядкост, като Опелка все успяваше да вземе точка на сервис на съперника, но Брайдън отново просто отказваше да се предаде и намираше начин да се върне в спора за титлата.

Все пак младокът успя да реализира точка на ретур при 5:4, с което си осигури нови две, този път поредни, шампионски точки, но за сетен път Шнур показа що за костелив орех е той.

На втората шампионска точка квалификантът отрази сервис с 219 км/ч, а впоследствие реализира и феноменален минаващ удар от бекхенд по късия диагонал, като по този начин резултатът бе изравнен за 6:6.

След смяната на полетата Опелка този път защити точката си на начален удар, но и последвалият мачбол бе заличен след офанзивна акция към мрежата на канадеца.

Тогава последва изключително деликатна ситуация, след като Шнур заби неспасяем сервис по правата, който бе признат за ас, а канадецът започна да се подготвя за ретур, но Опелка пожела помощта на системата ,,Foxtenn”, която показа, че началният удар е с милиметри встрани от линията.



Голямата пауза силно разконцентрира квалификанта, който не успя да пласира втория си сервис в полето, инкасирайки едва втора двойна грешка в целия мач, която обаче дойде във възможно най-неподходящия момент за него.



Този път, от шестата си възможност за спечелване на турнира, Опелка бе безкомпромисен, а след 43-тия си ас в срещата титлата беше факт!

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Райли Опелка победи Шнур в трилър и спечели титлата в Ню Йорк! В

Коментари





Следвайте ни в Facebook