Невероятен Федерер спаси седем мач пойнта, за да постави Сандгрен на колене в мач, достоен за филм на ужасите

от в 09:47 на 28.01.2020
Петър Колев


Роджър Федерер се класира за за своя полуфинал №15 на Australian Open след победа в пет сета срещу американеца Тенис Сандгрен. Швейцарецът направи знаменит обрат, спасявайки невероятните седем мач пойнта в четвъртия сет и преборвайки се с видимо неразположение на корта. Той взе "медицински тайм аут" и определено не се чувстваше добре през третия и по-голямата част от четвъртия сет.

Интересен факт е, че това е 15-а победа за швейцареца от 15 изиграни четвъртфинални срещи в Мелбърн. С класирането си на 1/2-финала Федерер стана най-възрастният тенисист (38 години и 178 дни), достигнал до 1/2-финал на Australian Open, след Кен Розуeл (42 години и 68 дни) през далечната 1977 г. Маестрото се класира за следващата фаза на турнира, където очаква победителя от мача между Новак Джокович и Милош Раонич.

Първият сет започна с труден сервис гейм за Федерер, който трябваше да спасява възможност за пробив въпреки високия си процент на вкаран първи сервис. Швейцарецът се измъкна и, на своя страна, достигна до два брейк пойнта на сервис на Сандгрен, но световният №100 също не допусна пробив, след като се възползва от грешките на опонента си. Вторият сервис гейм на американеца също беше белязан от възможности за пробив пред швейцареца, но Сандгрен вкарваше първия си сервис и не даде шанс на опонента си да влезе в разиграване.

В същото време Маестрото намери ритъма си при сервис и не даваше възможност на американеца да се закачи в неговите сервис геймове. Тъкмо когато изглеждаше, че повеждайки с 30:0, това ще е първото лесно подаване за Сандрен, той загуби следващите четири точки, с което Федерер се поздрави с пробив за 4:2. До края на първата част и двамата тенисисти съумяваха да взимат своите подавания, с което логично се достигна до сет в актива на световния №3 - 6:3.



Труден сервис гейм на Сандгрен постави началото на втория сет, след като той премина през дюс, но в него изненада нямаше. Последва изключително слабо подаване на Федерер, в което швейцарецът пропусна смач от основната линия при точката за пробив. Бързо затвърждаване на пробива на американеца му донесе ранна преднина от 3:0 в частта. Сервирайки за оставане в сета, швейцарецът допусна още няколко непредизвикани грешки, които позволиха на Сандгрен да реализира пробив. Така след 15 непредизвикани грешки и спечелени едва 56% от точките при вкаран първи сервис Маестрото загуби втората част с 2:6.



Спадът в играта на Федерер се отрази и в началото на третия сет, където след поредица от непредизвикани грешки Сандгрен поведе с ранен пробив за 2:0. Последва изключително труден сервис гейм за американеца, който се оказа в ситуация от 0:40, но показа хладнокръвие и след невероятни отигравания спечели пет последователни точки, за да увеличи преднината си за 3:0. По време на почивката Федерер поиска "медицински тайм аут" извън корта. След своето завръщане на корта швейцарецът започна да печели своите подавания, но не успяваше да бъде конкурентен в сервис геймовете на Сандгрен.

Видимо Федерер не се чувстваше комфортно на корта и изпитваше болка, която се отразяваше в движението му по корта. Дискомфортът в играта му си личеше и при изпълнение на сервис, което си пролича в последния гейм на сета, в който швейцарецът изигра първи начален удар с едва 151 км/ч. Сандгрен осъществи нов пробив, реализирайки шестия си сет пойнт, за да поведе с 2:1 сета - 6:2.



Доброто представяне от сервис на Сандгрен продължи и в четвъртата част, като той не даваше шанс на Федерер да се закачи в резултата при неговите сервис геймове. От своя страна Маестрото изпитваше съществени затруднения, докато сервира - средната скорост на началните му удари през четвъртия сет спадна на 170 км/ч. Въпреки това той съумяваше да пласира сервисите си така, че да затрудняват американеца, което съчетано с прецизни излизания на мрежата му позволяваше да взима своите подавания и да се задържи в мача. Федерер направи геройство в десетия гейм на сета, спасявайки три мач пойнта и изравнявайки да 5:5.

За първи път американецът имаше проблеми на сервис в следващия гейм, в който Маестрото достигна до брейк пойнт, но в крайна сметка не успя да осъществи пробив. Достигна се до тайбрек, в който американецът сервира безупречно, а швейцарецът допусна непредизвикана грешка от форхенд. Това доведе до преднина от 6:3 да световния №100, но Федерер отново показа своята класа и спаси три поредни мач пойнта. Отразявайки общо невероятните седем възможности за спечелване на мача на Сандгрен, Маестрото реализира втория си сет пойнт, за да вкара срещата в решителен пети сет - 7:6(8).

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1222054213095739392?s=19

Признаците на дискомфорт у Федерер не се забелязваха в началото на решаващата част - той откри сета с безпроблемен сервис гейм на 15. Сандгрен не позволи разочарованието от загубения четвърти сет да се отрази на играта му, като спаси две възможности за пробив в първото си подаване, за да изравни за 1:1. Шестият гейм се оказа ключов за изхода на срещата, в него Маестрото осъществи третата си възможност за пробив в сета и постигна първия си пробив от първия сет насам - 4:2. До края на срещата двамата тенисисти нямаха проблеми да взимат своите подавания и логично Федерер достигна до крайната победа - 6:3 2:6 2:6 7:6(8) 6:3 след близо три часа и 30 минути игра на Rod Laver Arena.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1222064026081013762?s=20

Това беше втори петсетов двубой в турнира за Федерер, който се наложи над Джон Милман в двубоя си от 3 кръг след изоставане от 4:8 в тайбрека на петия сет. Швейцарецът обърна и мача си и от 4 кръг - в него той загуби първия сет, но след нова не даде шанс на противника си Мартон Фучович да направи нещо значимо до края на срещата.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Невероятен Федерер спаси седем мач пойнта, за да постави Сандгрен на колене в мач, достоен за филм на ужасите Петър Колев

Коментари





Следвайте ни в Facebook