Роджър Федерер спечели титла №100 в кариерата си!

от в 18:22 на 02.03.2019
В
Роджър Федерер спечели стотния си трофей във веригата на АТР! Маестрото стори това след двусетов успех с 6:4 6:4 над младия грък Стефанос Циципас във финала на надпреварата от категорията АТР 500 в Дубай. Това е рекордна осма титла в арабския град за швейцареца, който също така в понеделник ще се изкачи и до четвъртото място на световната ранглиста.

Федерер започна мача на изключително високи обороти, като носителят на 20 титли от Големия Шлем даде заявка още в първия гейм на мача, че ще потърси категоричен реванш за загубата си от гръцкия талант в Мелбърн.

Това доведе до два брейкбола в полза на швейцареца след атомен форхенд по обратната права, а след грешка на Циципас пробивът бе факт.



Скоро Маестрото затвърди брейка след един от своите маркови безметежни сервис геймове, като в него станахме свидетели на нова порция гениални отигравания, сред които едно феноменално стоп воле от бекхенд от видимо невъзможна позиция.



Федерер не спираше да подлага съперника си под натиск на ретур с няколко отигравания стил ,,чип енд чардж”, но младокът тогава демонстрира, че не случайно се намира във финалния мач, а след няколко уверени изпълнения от форхенд гъркът най-накрая се разписа в резултата.

Бившият номер едно продължаваше да наказва младия си съперник с вариативни отигравания, като умело успяваше да сменя темпото на разиграванията, както и да прави изненадващи визити на мрежата, а същевременно швейцарецът бе и прекалено убедителен на начален удар, непозволявайки на Циципас дори да си помечтае за връщане на пробива.


Точно когато изглеждаше, че Федерер ще изиграе поредния си едноминутен гейм при 5:4, повеждайки с 40:0, Циципас демонстрира своята непримиримост и отказа да предаде сета дори в тази ситуация срещу тенисист от калибъра на Федерер. От друга страна, Роджър не успяваше да вкарва първото си подаване в тези моменти, като така от 40:0 се стигна до шанс за изравняване на геймовете в полза на гърка.

Циципас обаче допусна грешка от обратен удар, а скоро достигна и до втори брейкбол, но той бе отразен след безкомпромисна акция на мрежата от страна на Маестрото. Федерер впоследствие се добра до четвърти сетбол, а след предизвикана грешка от ракетата на гърка бившият номер едно вече бе на половината път от стотния трофей в кариерата си.



Втората част започна с уникален пасинг шот от форхенд на швейцареца, но Циципас значително повиши нивото си и след няколко уверени отигравания младокът не допусна за втори пореден път още в началото на сета да бъде пробит.

Федерер продължаваше с нечовешките импровизации на корта, които оставяха зрителите без думи, но и 11-тият в света си служеше повече от успешно с началния си удар, което го спасяваше от евентуални брейкове.



Нещо повече - гъркът започваше все повече да повишава нивото си на игра с течение на мача, като съумяваше да отговори на брилянтните прояви на Федерер от задната линия и на мрежата със свои такива.

Съответно, невероятните отигравания в този сет се превръщаха в битовизъм, когато последва изненадващ спад в представянето на гърка при 4:4, когато той допусна двойна грешка, последвана от две непредизвикани, с което изцяло предаде инициативата на знаменития си съперник, който вече бе на един бърз сервис гейм от историческото постижение.

Федерер просто отказваше да покаже признаци на нервност, а след поредния си безкомпромисен гейм на начален удар след малко над час игра титла номер сто бе факт!

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Роджър Федерер спечели титла №100 в кариерата си! В

Коментари





Следвайте ни в Facebook