Драма, завършила в 1 часа през нощта: Федерер отново бе ,,изправен на нокти" от Милман, но този път изненада нямаше!

от в 15:49 на 24.01.2020
Марк Хаджижеков
Роджър Федерер взе реванш от Джон Милман за загубата си на осминафиналите на US Open 2018, където австралиецът сензационно отстрани 20-кратния носител на титли от Големия шлем в четири сета. Днешният мач от третия кръг на Australian Open 2020 този път протече в пет сета, но този път Федерер бе този, който накрая ликуваше, след краен резултат 4:6 7:6(2) 6:4 4:6 7:6(8) в мач, продължил над четири часа. Така ,,Маестрото" се поздрави със стотната си победа на Australian Open се класира за четвъртия кръг в Мелбърн, където той ще срещне Мартон Фучович, който по-рано днес обезличи Томи Пол с 6:1 6:1 6:4.

Изображение

Двубоят бе изпълнен с вдъхновяващи разигравания и множество красиви изпълнения от двамата тенисисти. Още в началото се потвърди фактът, че Милман е значително неудобен съперник за швейцареца, който стартира на ниски обороти и инкасира пробив още във втория си сервис гейм. Представителят на домакините се възползваше максимално от опитите на своя съперник да намери ударите си, като Милман можеше да разчита и на подкрепата на сънародниците си по трибуните.

Изображение

Федерер обаче ,,се окопити" и съумя да върне брейка в последния възможен момент, преди все пак да инкасира на свой ред втори такъв, за да може непоставеният тенисист да се оттегли на стола за почивка с преднина в отделните части.

Изображение

Във втория сет обаче изведнъж ,,Маестрото" започна да намира сервиса си, което му осигури поредица лесно спечелени подавания, но по време на разиграванията Милман продължаваше да използва правилната формула срещу съперника си. Така се стигна до тайбрек, където изведнъж ударите на Федерер придобиха познатата острота и прецизност, а това донесе огромни проблеми за австралиеца, който изоставаше с 1:5 точки при смяната на полетата.

Изображение

Скоро третият поставен се добра и до пет поредни сетбола, като след втория си такъв той успя да изравни сетовете. През третата част Федерер отново можеше да се уповава на вездесъщия си начален удар, който му позволяваше да се концентрира върху геймовете си на ретур. Милман, от своя страна, започваше да губи ефективността у ударите си, като шесткратният шампион в Мелбърн се възползва от това по най-добрия начин, пробивайки в най-подходящия момент, а именно при 5:4, за да се озове напред в сетовете.

Изображение

Развитието на двубоя през последния час отпусна значително Федерер, който започна да ,,твори" на корта, засипвайки съперника си с прекрасни уинъри от бекхенд по правата и фантастични импровизации в близост до мрежата. Нищо не идикираше, че швейцарецът ще срещне затруднения до края на мача, но при 3:3 изведнъж ретурите на Милман заработиха, а ударите му от дъното на корта отново започнаха да стават изключително опасни.

https://twitter.com/doublefault28/status/1220682354609528833?s=20

Това помогна на австралиеца да достигне до пробив, благодарение на който Милман вкара мача в пети сет. В него Джон се възползва от импулса в играта си, за да пробие още веднъж при 1:1. Федерер, вече притиснат до стената, бе принуден да повиши нивото си, като швейцарецът стори точно това и след няколко офанзиви от форхенд третият поставен парира устрема на съперника си, а геймовете отново бяха изравнени.

Изображение

Милман обаче отново притисна Федерер от ретур, като швейцарецът се наложи да спасява подаването си от 15:40 в ,,Тилдъновия гейм". В тези моменти ,,Маестрото" се позова на богатия си опит и благодарение на поредица от отработени комбинации и акуратни сервиси Федерер успя в крайна сметка да излезе отново напред в резултата.

Изображение

Впоследствие именно Федерер подложи под натиск съперника си от ретур, достигайки до 0:30, но Милман на свой ред съумя да обърне подаването си, за да предизвика поредното равенство. Двамата впоследствие спечелиха няколко трудни сервис гейма, като в крайна сметка се стигна до решителен тайбрек до десет точки, а драмата в този двубой стана максимална.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1220698521311072256?s=20

Милман започна дългия гейм по превъзходен начин, повеждайки с 3:0 след няколко неточности на Федерер. Първата смяна на полетата бе при 4:2 в полза на австралиеца, който след ас възобови предимството си от три точки. Няколко виртуозни изпълнения от ракетата на Милман увеличиха преимуществото на представителя на домакините с още един минипробив, а смяната на полетата бе при 8:4.

Федерер обаче не бе казал последната си дума и след остър бекхенд третият поставен скъси дистанцията отново на три точки. Последваха две поредни изненадващи непредизвикани грешки от форхенда на Милман, а скоро се достигна и до паритет след гениално решение на швейцареца да привика съперника си в близост до мрежата, предизвиквайки нова неточност от неговата ракета.

Мощен сервис, комбиниран с остър форхенд, на който Милман не отговори, донесоха мачбол именно на Федерер, като в този момент последва невероятна контра на швейцареца, който отбеляза смъртоносен уинър, донесъл му победата в този изключително драматичен мач!

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Драма, завършила в 1 часа през нощта: Федерер отново бе ,,изправен на нокти" от Милман, но този път изненада нямаше! Марк Хаджижеков

Коментари





Следвайте ни в Facebook