Шаповалов и Оже-Алиасим донесоха бляскава победа за Канада в сблъсъка срещу Гърция

от в 06:06 на 03.01.2020
Марк Хаджижеков
Отборът на Канада спечели първия си мач в група F на ATP Cup! Северноамериканците надвиха тима на Гърция, след като Феликс Оже-Алиасим и Денис Шаповалов спечелиха своите срещи в последователни сетове, за да дадат добра възможност на своята страна да се класира за следващия етап на състезанието!

В първия сблъсък младият канадец - Феликс Оже-Алиасим, не даде никакви шансове на гръцкия си съперник - Михаил Перволаракис, който се поздрави със скромния един гейм в актива си за откриващия сет - 6:1. Изоставане от ранен пробив грозеше 487-тия в света и в следващата част, но все пак Перволаракис намери сили, за да спечели подаването си от 0:40.

Въпреки това Оже-Алиасим не се разколеба, като впоследствие канадецът проби в средата на втория сет, което му бе достатъчно, за да изкове първата точка за държавата си в битката срещу Гърция.

Нещата бяха далеч по-интересни във втория двубой, където Денис Шаповалов днес показа по-здрави нерви в сюблимните моменти срещу шестия в света и шампион на миналогодишните финали на АТР - Стефанос Циципас, за да го надвие в два дълги гейма - 7:6(6) 7:6(4).

И двамата тенисисти, бидейки отличителни офанзивни играчи, започнаха двубоя на високо темпо, като интензитетът по време на разиграванията бе меко казано впечатляващ.

https://twitter.com/TennisTV/status/1212937798875058176?s=20

Често пъти точките биваха завършвани с безответни уинъри или с необратима предизвикана грешка. Началните удари на двамата също така традиционно работиха безотказно, като първият брейкбол в срещата дойде едва когато Шаповалов трябваше да сервира за оставане в първия сет. В този момент обаче Циципас не съумя да вкара бекхенд ретура си в корта, което позволи на левичаря впоследствие да достигне до паритет.

Не след дълго се стигна до тайбрек, където главното действащо лице на терена бе именно Денис, който през цялото време на дългия гейм бе във водеща позиция и определяше изхода на отделните разигравания, завършващи или с уинър на по-младия от двамата, или с негов пропуск.

Така Шаповалов поведе с 6:4 точки, когато Циципас за момент се реабилитира и достигна до равенство, но след нов минибрейк за канадеца последва и трети сетбол за него, който този път бе подпечатан с блестящ ас по правата.

15-тият в света имаше възможността да реши съдбата на втората част ,,в зародиш”, след като се сдоби с възможност за ранен брейк, но този път бе ред на Циципас да демонстрира хладнокръвие и да измъкне тежък сервис гейм.



Впоследствие отново Шаповалов бе тенисистът, изпотил се повече, за да вземе превес в своите подавания, като канадецът отрази възможност за пробив в ,,Тилдъновия гейм”, както и още две такива при 5:5 благодарение на отработени комбинации.

Поради липсата на пробиви отново тайбрек трябваше да реши по-добрия в сета, като този път Циципас стартира с аванс от минибрейк, но устремът на гърка набързо бе париран от експлозивния левичар, който след нова поредица от мощни уинъри се завърна в битката за дългия гейм.

Бекхенд по правата при 5:4 в полза на Денис донесе на 15-тия в света два поредни мачбола, като след разочароваща двойна грешка Циципас сложи край на надеждите на Гърция за победа срещу тима на Канада.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шаповалов и Оже-Алиасим донесоха бляскава победа за Канада в сблъсъка срещу Гърция Марк Хаджижеков

Коментари





Следвайте ни в Facebook