Ето кои бяха 5-те най-добри мача от тазгодишното издание на Ролан Гарос при мъжете

от в 22:57 на 12.10.2020
Марк Хаджижеков

Последният за екстравагантната 2020 г. турнир от Големия шлем - Ролан Гарос, вече е в миналото, а както всяко издание на елитната надпревара, така и тазгодишното ни дари с множество качествени и драматични сблъсъци. Дари ни и с нови рекорди, след като Рафаел Надал триумфира за рекорден 13-ти път в Париж, изравнявайки може би най-важния рекорд в света на тениса - 20-те ,,Мейджър" титли на Роджър Федерер. 

За жалост на Рафа обаче, който така и не загуби сет в нито един от седемте си мача, той няма да бъде включен в класацията ,,5-те най-добри мача от тазгодишното издание на Ролан Гарос при мъжете". Е, ,,Матадора" ще трябва сериозно да си помисли дали и догодина ще бъде толкова безкомпромисен, ако иска да фигурира в тази подбрана класация. Дотогава обаче има време, а ето кои бяха най-забележителните двубои през последните две седмици: 

5. Лоренцо Джустино срещу Корентен Муте - 0:6 7:6(7) 7:6(3) 2:6 18:16 (първи кръг) 

Двамата същински гладиатори прекараха фрапантните 6 часа и 11 минути на корта в мач, провел се в рамките на два дена. Така Джустино и Муте станаха автори на втория най-дълъг двубой изобщо в историята на Ролан Гарос, а тенисистите останаха само на 22 минути от това да подобрят рекорда и за най-продължителна среща, държан от Арно Клемен и Фабрис Санторо. 

В този своеобразен спектакъл имаше всичко - невероятни обрати, драма, серия от непредсказуеми пробиви, спорове със съдията на стола и пр. Все пак италианският квалификант бе по-уравновесен от съперника си в критичните моменти на петия сет, за да продължи напред в турнира. За жалост на Джустино обаче той трябваше да се изправи още на следващия ден срещу бъдещия полуфиналист в надпреварата - Диего Шварцман, който даде на уморения квалификант едва шест гейма. 

Все пак обърнете внимание само на бруталната статистика от този мач: 

4. Роберто Карбайес Баена срещу Денис Шаповалов - 7:5 6:7(5) 6:3 3:6 8:6 (втори кръг) 

Този мач блесна с неочаквано качество, а тенисистите даваха всичко от себе си в рамките на повече от пет часа в опита си да надделеят. Полуфиналистът от Мастърса в Рим - Шаповалов, бе тоталният фаворит в срещата, но още от началото на двубоя Карбайес Баена индикира на своя съперник, че канадецът го чака всичко, но не и лесен мач. 

Двамата си разменяха инициативата в този супер сблъсък неколкократно, а драмата беше пълна в края на мача, тъй като съдийска грешка практически ,,отне" победата от Шаповалов. Става дума за следната ситуация: Денис сервира за успеха в двубоя при 5:4 в петия сет, водейки с 30:15. В този момент Карбайес Баена изкарва топка в аут, но съдията на стола Карлош Рамош зачерква грешен белег и незаслужено подарява точката на испанеца. Не се знае дали Шаповалов щеше да приключи ,,работата" и при 40:15, но определено младокът тогава щеше да има значително по-голям шанс да се класира за мач срещу Григор Димитров. 

След края на срещата канадецът изрази негодуванието си от грешката на Рамош в социалните мрежи с призив да започне да се използва системата ,,ястребово око" и на турнирите на клей. 

3. Доминик Тийм срещу Юго Гастон - 6:4 6:4 5:7 3:6 6:3 (четвърти кръг) 

Безспорно откритието на тазгодишното Открито първенство на Франция бе 20-годишният представител на домакините - Юго Гастон. Тенисист с изключително неортодоксален стил на игра, левичарят от Тулуза впечатли още в трети кръг, отстранявайки шампиона от 2015 г. - Стан Вавринка. 

Все пак в началото на мача си на 1/8-финалната фаза срещу един от основните претенденти за титлата в Париж - Доминик Тийм, Гастон не изглеждаше особено конкурентоспособен на фаворита в двубоя. Австриецът набързо добави първите два сета към сметката си, но Юго просто отказа да се предаде и с течение на срещата заиграваше все по-добре. Французинът изненадваше третия в света с редица нестандартни действия на корта, а по едно време ,,Принца на клея" бе в същински ,,нокдаун" и сякаш си нямаше никаква идея какво да предложи. Всъщност в рамките на този красив сблъсък Гастон включи в действие техничната си къса топка цели 57 пъти. Самият Тийм сподели след мача: ,,Неговите къси топки са от друга планета." 

Въпреки това в крайна сметка Тийм се позова на по-богатия си опит и ,,издебна" пробива в средата на петата част, който в крайна сметка му позволи и да триумфира. Героят в този мач обаче не бе Доми, а 239-тият (по това време) в света Гастон, който благодарение на впечатляващия си усет към топката определено си заслужи прякора ,,Магьосника", както мнозина специалисти започнаха постепенно да се обръщат към него. 

2. Новак Джокович срещу Стефанос Циципас - 6:3 6:2 5:7 4:6 6:1 (полуфинал) 

В началото си този мач изглеждаше съвсем рутинен за световния номер едно. Всъщност във втория сет Ноле осъществи нещо доста впечатляващо, пробивайки съперника си два поредни пъти, след като Циципас бе повел с 40:0 и в двете си подавания. И в третия сет ,,Джокера" проби изневиделица, осигурявайки си възможността да сервира за успеха в двубоя. 

До този момент в срещата Ноле бе отразил всичките 10 брейкбола, пред които бе изправен, а абсолютно нищо не предвещаваше това, което щеше да последва. Джокович достигна и до мачбол на собствен начален удар, като световният номер едно се опита да приключи мача в стил с опит за нископроцентен печеливш удар от бекхенд. Е, сърбинът пропусна, а последвалите 80-тина минути се превърнаха несъмнено в истински кошмар за него. 

Изведнъж последва пълна смяна на ролите - Циципас започна постепенно да поема контрола върху срещата, спечелвайки третия сет, като през четвъртия гъркът имаше серия от крайно сложни сервис геймове, но шестият в света така и не позволи на своя съперник да реализира най-важния брейк. Джокович съответно имаше катастрофалната статистика от едва 1/11 реализирани брейкбола, а при 5:4 сърбинът инкасира пробив, след като водеше с 40:15, като по този начин се стигна до пети сет. 

В него обаче Циципас започна да се изморява, както и да изпитва проблеми от физическо естество, които му попречиха да бъде конкурентен на лидера в световната ранглиста. Така в крайна сметка шокираният Джокович съумя да завърши двубоя с победа, а този тенис спектакъл за много малко не се превърна в един от най-големите обрати за всички времена. Циципас, от своя страна, показа на всички, че е замесен от ,,шампионско тесто", а непримиримостта му и вярата в успеха до последната точка определено спечелиха куп нови поддръжници на младия грък. 

1. Диего Шварцман срещу Доминик Тийм - 7:6(1) 5:7 6:7(6) 7:6(4) 6:2 (четвъртфинал) 

Още отпреди началото на двубоя всички знаеха, че тези двама страхотни майстори на тениса на червено ще изнесат блестяща тенис продукция. Малцина обаче можеха да предскажат, че двамата ще се вкопчат в епичен сблъсък, продължил 5 часа и 9 минути. 

Тийм пристигна на Ролан Гарос, след като спечели дебютния си трофей от Големия шлем в Ню Йорк. Малко или много се очакваше Доминик да бъде емоционално изразходен след рейда си на US Open, но това не попречи на австриеца да излезе на парижките кортове с нови сили. Шварцман пък премина през всичките си мачове преди четвъртфинала по безпроблемен начин, а всичко това бе предпоставка за супер сблъсък. 

Такъв и получихме - двамата разгърнаха цялата красота на геометрията на тениса на клей - този мач имаше всичко. От продължителни размени от дъното на корта до впечатляващи пуснати удари до изумителни къси диагонали - двамата не спираха да втрещяват феновете с изящния си тенис. 

След като Тийм спечели втория и третия сет, в четвъртия изглеждаше сякаш Шварцман бе орисан да не спечели този мач. При 5:3 Диего поведе с 40:0 на собствен сервис, но последва нещо невиждано, а именно рибрейк от страна на ,,Доминатора", който при 6:5 пък се доближи на едва две точки от победата в този трилър. Аржентинецът обаче просто отказа да се откаже и макар невероятната пропусната възможност при 5:3, той продължи да се бори, бидейки по-мотивиран от всякога. 

В крайна сметка се стигна до тайбрек, в който Шварцман надделя, като в петия сет Диего определено бе по-свежият от двамата на корта. ,,Горивото" на Тийм свършваше с всеки изминал гейм, като третият поставен довърши мача ,,на изпарения", но и как иначе, след като той бе ангажиран в свирепа битка на най-високо равнище, продължила над пет часа. 

Шварцман, благодарение на своята непримиримост, настойчивост и воля за победа, успя да ,,изтръгне" победата в тази среща. А вследствие на достигането си до полуфиналната фаза на надпреварата Диего се добра и до рекордната за себе си осма позиция в световната ранглиста в понеделник. 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ето кои бяха 5-те най-добри мача от тазгодишното издание на Ролан Гарос при мъжете Марк Хаджижеков
Теми:  
Любими мачове | мачове | ролан гарос | тенис анализи

Коментари





Следвайте ни в Facebook