Тиафо изкова страхотен обрат срещу финалиста от Монте Карло и е на 1/2-финал в Ещорил!

от в 23:40 на 29.04.2022
Мартин Петков

Франсис Тиафо така и не успяваше да разгърне потенциала си от началото на годината и записа редица ранни поражения, но изглежда, че вече набира скорост, след като през днешния ден намери място сред четиримата най-добри на АТР 250 турнира в Ещорил. Това стана факт след драматичен трисетов успех над финалиста от Мастърса в Монте Карло – Алехандро Давидович Фокина, с когото сътвориха истински тенис трилър, продължил точно 3 часа и завършил в полза на американеца – 7:6(5) 5:7 7:5. По този начин петият поставен се класира за полуфиналите, като в сблъсък за място на финала ще се изправи срещу победителя от срещата между Феликс Оже-Алиасим и Себастиан Корда.

Испанецът съумя да се приспособи по-бързо към условията на корта и пръв се поздрави с пробив аванс. Отговорът на американеца не закъсня и той моментално реализира рибрейк, за да възстанови паритета. Интригуващите мигове отсъстваха в следващите минути преди да се стигне до 12-тия гейм, когато след над 10-минутна битка световният номер 29 запази подаването си и предизвика тайбрек. В дългия гейм Тиафо си извоюва ранен мини пробив, който затвърди впоследствие и му се оказа достатъчен, за да триумфира в откриващия сет.

Втората част също започна позитивно за американеца, но финалистът от Монте Карло този път се справи по-добре във важните моменти и отрази възможностите за пробив пред своя съперник. Изведнъж Фокина заигра с далеч по-висок интензитет, като можеше да разчита на брилянтните си къси топка и с лекота се откъсна напред за 5:2. Ситуацията обаче се повтори, защото Тиафо отново се завърна в резултата, само че този път до тайбрек не се стигна, тъй като испанецът стигна до нов брейк в последния възможен момент, за да изравни общия резултат.

Tретата част отново предложи солидно количество драма и за пореден път Давидович можеше да разчита на ранен аванс, който скоростно разви и скоро можеше да сервира за крайната победа. Тогава физика на ибериеца тотално го предаде, докато неговият опонент беше максимално свеж и спечели пет последователни гейма, постигайки знаменит обрат.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Тиафо изкова страхотен обрат срещу финалиста от Монте Карло и е на 1/2-финал в Ещорил! Мартин Петков
Теми:  
atp | алехандро давидович фокина | ещорил | Обзори | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook