№1 с причина: Синер завоюва дебютна титла в Синсинати, огорчавайки Тиафо и местните фенове!

от в 06:54 на 20.08.2024
Калоян Соколов

Яник Синер завоюва своята 15-та ATP титла в кариерата си и общо пета от началото на сезона. Световният номер едно трябваше да мине през серия от тежки мачове на надпреварата в Синсинати и сам призна как не се чувства на 100 процента физически, но въпреки това извървя пътя към своя дебютен трофей в Охайо.

Италианецът не допусна нито един пробив в хода на финалния си двубой срещу Франсис Тиафо и надви местния любимец със 7:6(4) 6:2 за 1 час и 38 минути игрово време.

Топ поставеният изигра безупречен мач, пласирайки 27 уинъра срещу едва 13 непредизвикани грешкки и прибави 990 точки към актива си за световната ранглиста, отваряйки сериозната дистанция от 2300 пункта между него и най-близкия му преследвач - Новак Джокович.

Първият сет ни предложи много висококачествен тенис и американецът изглеждаше изключително мотивиран да постигне успех в дебютния си финал на това ниво. Местният любимец изобщо не изглеждаше напрегнат и веднага си осигури две точки за пробив, но прекали в желанието си да взема топката прекалено рано и Синер съумя да измъкне подаването си.

Двамата играчи минаваха с лекота през сервис геймовете си и нижеха бързи печеливши комбинации, като завършващите удари непрекъснато се увеличаваха в сметката им. Така се стигна до 4:4, когато Тиафо изригна с топовен ретури при 30:30, за да си осигури скрит сетбол, само че италианецът беше като стена в следващите разигравания и отново не допусна да бъде пробит.

Световният номер едно дори разполагаше с реален сетбол при 6:5 в своя полза, но сервисът на непоставения тенисист свърши нужното, за да станем свидетели на тайбрек. Там фаворитът пръв поведе с мини брейк, ала световният номер 20 веднага навакса пасива си и дори поведе с 4:3. Тогава обаче последва сериозен спад в неговото ниво, а шампионът от Аустрелиън Оупън не трепна в следващите минути и затвори откриващия сет с 4 поредни точки в своя полза.

Това до голяма степен пречупи съпротивителните сили на "Биг Фо", който беше пробит още на старта на втората част и вече виждахме как неговите удари омекват значително. Самочувствието на американеца просто се изпари, докато 23-годишният тенисист беше във вихъра си и удвои аванса си за 4:1, с което до голяма степен сложи точка на спора.

Тиафо все пак не се предаде и обърна подаването си от 0:40, за да не загуби мача с трети допуснат брейк в хода на сета, но впоследствие южнотиролецът беше непоколебим от сервис линията и така се поздрави с триумф на пореден от най-големите турнири в световния тенис!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
№1 с причина: Синер завоюва дебютна титла в Синсинати, огорчавайки Тиафо и местните фенове! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Обзори | синсинати | франсис тиафо | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook