№1 за осми път: Джокович съкруши Руне в 3-часова епика на ATP финалите в Торино!

от в 00:38 на 13.11.2023
Калоян Соколов

Новак Джокович ще завърши за осми път сезона като водач в световната ранглиста. Сърбинът се нуждаеше от само една победа на ATP финалите в Торино, за да си гарантира, че Карлос Алкарас няма как да го измести до края на 2023-та, а тя беше завоювана още в откриващия сблъсък на ветерана в италианския град.

Балканецът трябваше да премине през нова 3-часова епика срещу Холгер Руне, както му се наложи и в Париж, но и този път опитът надделя в битката на поколенията - 7:6(4) 6:7(1) 6:3. По този начин Джокович си гарантира среща с местния любимец Яник Синер във вторник, а скандинавецът на всяка цена ще трябва да се справи със съпротивата на Стефанос Циципас, ако иска да запази шансовете си за излизане от "Зелената група".

20-годишният тенисист по никакъв начин не показваше притеснение от това, че дебютира в турнира и използваше всяка една възможност, за да взема топката по възходяща линия и да атакува съперника си. Джокович пък изглеждаше необичайно пасивен и иницативата беше изцяло в ръцете на Руне, който предизвика сериозно количество неточности от ракетата на световния номер едно и заслужено проби за аванс от 3:2.

Отговорът на защитаващия шампион последва незабавно, докато младокът най-после показа, че далеч не е от стомана и на няколко пъти го видяхме да действа твърде прибързано, което помогна на Джокера веднага да възстанови паритета в резултата.

Категорично обаче скандинавецът продължаваше да е далеч по-креативния състезател на корта и неговите къси топки работеха безотказно, а сърбинът главно разчиташе на неточности от другата страна на мрежата. Те обаче не идваха достатъчно често и дебютантът непрекъснато вдигаше публиката на крака с екплозивния си тенис. 

В крайна сметка, то 6-кратният носител на трофея удържа на натиска от другата страна на мрежата и успя да достигне до тайбрек, където навакса ранен мини пробив изоставане и си осигури на бърза ръка три поредни сетбола, като се възползва от втората си възможност и поведе в отделните сетове.

Тези събития далеч не сломиха духа на датчанина и той започна да действа с още по-голямо ниво на агресия, търсейки непрекъснато път към мрежата. Руне не се колебаеше да променя темпото на разиграванията и неговата смелост беше възнаградена, тъй като Джокович се пропука и световният номер осем реализира брейк за аванс от 2:0.

За съжаление на по-нискоранкирания играч, то отново балканецът превключи на съвсем друга скорост, когато се оказа догонващ в геймовете и осъществи незабавен рибрейк, след като пласира превъзходен минаващ удар от бекхенд.

Последваха спокойни минути за сервиращите, които печелеха множество лесни точки с помощта на началния си удар и нагледно можеше да разберем колко точно бърз е кортът в Торино.

Изведнъж 24-кратният "мейджър" носител видимо позигуби свежест в краката си и се оказа изправен пред сетбол, но отреагира с перфектна комбинация сервис-воле.

Така се стигна и до изиграването на втори тайбрек, а там сърбинът изглеждаше като бледа своя сянка и не беше далеч от това за пръв път в кариерата си да загуби дълъг 13-ти гейм на 0, но намери сили да спечели една почетна точка, която далеч не му беше достатъчна, за да избегне изиграването на трети сет.

В него фаворитът започна ударно и за пръв път се откъсна напред с пробив от началото на мача. Радостта на Ноле далеч не продължи дълго, защото той допусна две поредни двойни грешки и младокът веднага заличи пробива си изоставане.

Последва светкавично спечелен сервис гейм за датчанина, но това се оказаха неговите последни позтивни прояви в сблъсъка, което се дължеше на неговото огромно изтощение, докато Джокович изглеждаше преодолял по-ранните си физически проблеми и нямаше проблеми да поведе с 5:2.

Руне все пак застави опонента си да сервира за спечелването на сблъсъка, само че това се оказа една напълно рутинна задача за водача в схемата, който не даде нито точка на световния номер осем и сложи точка на спора с неспасяем форхенд по диагонала, триумфирайки в 3-часовата битка на корта.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
№1 за осми път: Джокович съкруши Руне в 3-часова епика на ATP финалите в Торино! Калоян Соколов
Теми:  
atp | nitto atp finals | новак джокович | Обзори | торино | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook