10 години по-късно: Фантастичен Григор спря черната си серия срещу Зверев и е финалист в Маями!

от в 01:32 на 30.03.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров можеше спокойно да каже, че надпреварата в Маями е най-неуспешната за него в сериите "Мастърс", но всичко това вече е зад гърба на българина и скоро Флорида може да се окаже неговата нова любима тенис дестинация, защото той вече е финалист в надпреварата! Родният ни представител можеше да напусне турнира още в първия си двубой, когато изоставаше със сет и 2:5 точки в тайбрека на втората част от Алехандро Табийо, но за пореден път ни беше доказано, че тенисът е велика игра, в която всичко може да се обърне само за един миг и последваха две поредни победи над състезали от топ 10 - Хуберт Хуркач и Карлос Алкарас.

Последната жертва на нашия сънародник се оказа Александър Зверев, срещу когото 11-ият поставен не беше печелил мач от 2014-та година насам. Изглежда обаче тази седмица Григор е готов да опровергае всички предварителни очаквания и тенденции, като прекъсна негативната си поредица от 7 поредни загуби в сблъсъците си с германеца и го надигра с крайното 6:4 6:7(4) 6:4 за точно 2 часа и 37 минути игра, за да се класира за третия си "Мастърс" финал, където го очаква битка с Яник Синер.

Григор изглеждаше изключително солиден в началните минути и отново ни радваше с много агресивен и разнообразен тенис, което му позволи да не загуби нито една точка в откриващите си две подавания, но световният номер 5 също беше непоколебим в изявите си на начален удар и имахме паритет при 2:2 гейма.

Тогава дойде първото сериозно изпитание за Димитров, след като Зверев вдигна публиката на крака, печелейки зрелищна размяна от 32 удара, след като се разтегна максимално и съумя да се справи с пасингшота на своя опонент. Германецът не спря дотук и достигна до дебютен брейкбол, който дойде поради забит смач в мрежата на първата ни ракета, само че сервисът на нашия сънародник работеше безотказно и това му позволи да поведе с 3:2.

Наред бяха нови спокойни минути за сервиращите, в които можехме да видим редица разигравания на високо темпо. Всеки един от двамата играчи не се колебаеше да потърси реализацията на уинър и си служеше отлично със своя начален удар, като гонитбата в резултата продължи до 5:4 в полза на родния ни представител. Наглед четвъртият поставен нямаше да има проблеми при сервирането си за оставане в сета, но Григор се закачи в гейма с помощта на магично стоп воле, а оттам насетне не загуби нито точка повече и затвори откриващия сет в своя полза, възползвайки се от форхенд с рамката на ракетата от страна на германеца.

Вторият сет също започна изключително равностойно, а българинът отново ни дари с магията на своите импровизации, отказвайки Зверев с фина къса топка, която му позволи да изравни точките за 30:30 в третия гейм и скоро 11-ият поставен седна на почивка с преднина от 2:1. Димитров продължи да взема изненадващи решения и определено хващаше често неподготвен олимпийския шампион, който дори не можеше да стартира при все по-зачестяващите пуснати удари на нашия сънародник.

Големият проблем за бившия номер три се криеше в това, че Саша не беше пропуснал нито един първи сервис преди следващата смяна на топките и паритетът властваше при 3:3. Наред беше появата на първите игрови колебания на първата ни ракета и германецът достигна до равенство от 40:0 в полза на сервиращия тенисист, което стана възможно след елементарно сгрешено форхенд воле от страна на Григор. Все пак той веднага отреагира с мълниеносна печеливша форхенд права и Зверев отново се размина в опита си най-после да пробие.

Наглед световният номер 5 имаше известно игрово предимство в тези минути и достигаше до далеч повече шансове на ретур, ала така и не намираше как да ги материализира, а и Димитров не спираше да демонстрира най-добрия си тенис под напрежение. Стигна се до 5:4 в полза на по-нискоранкирания тенисист и изглеждаше, че ще станем свидетели на абсолютно дежавю от първата част, тъй като хасковлията си спечели аванс от 0:30, но оттам насетне не взе нито точка повече.

В крайна сметка, то логично сетът щеше да бъде решен в тайбрек, където бившият финалист започна с мини пробив, дошъл след неспасяема бекхенд права. Отговорът на Григор последва незабавно и той залепи топката върху линията със своя дланов удар, изравнявайки за 1:1. За съжаление, то Зверев просто не можеше да сбърка в тези минути и взе сериозна преднина от 4:1, която просъществува до последно и победителят щеше да бъде определен в трета част.

Там българинът поведе с 0:30 в откриващото подаване на четвъртия поставен, само че допусна лесна грешка при опит да пласира минаващ удар от форхенд и Зверев се мобилизира, за да поведе за пръв път от началото на двубоя. 32-годишният играч обаче далеч не беше пречупен и спечели следващия гейм на нула, което впоследствие стори и съперника му.

Германецът ясно усещаше, че психологическото предимство вече е на негова страна и побърза да пречупи опонента си с пробив в четвъртия гейм, но нашият сънародник отрази точка за пробив с прекрасен форхенд по диагонала, който гарнира с два поредни аса. Този момент сякаш обърна съотношението на силите и за втори път видяхме по-опитният състезател да повежда с 0:30, изстрелвайки свръхзвуков пасингшот от бекхенд. Офанзивата на Димитров продължи с пълна сила, като го видяхме как си отваря корта и завършва с перфектна форхенд права, осигурявайки си две точки за пробив.

Последва една от множество акции към мрежата на 11-ия поставен, която наглед нямаше как да се увенчае с успех, защото бекхендът на олимпийския шампион закачи филето и не се виждаше какво би могъл да направи хасковлията, ала той изуми публиката с печелившо воле изпълнено от земята, след което Григор се изправи и седна в стола си за почивка, водейки с пробив.

Точно това се оказа и решителната точка в мача, тъй като родният ни представител изигра два безметежни сервис гейма и можеше да отпразнува една от най-сладките си победи в кариерата!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
10 години по-късно: Фантастичен Григор спря черната си серия срещу Зверев и е финалист в Маями! Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър зверев | григор | григор димитров | маями | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook